Kitekintő

Megjöttek az első bolzanói Solaris hidrogénbuszok

Az olaszországi Bolzano közlekedési vállalata, a Società Bus Servizi D`Area (SASA) ma délelőtt egy sajtórendezvény keretében mutatta be az első három példányt abból az összesen tizenkét darabos Solaris Urbino 12 Hydrogen flottából, amelyet még 2019 májusában rendelt meg a társaság a lengyel buszgyártótól. A hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt autóbuszok beszerzésére kiírt közbeszerzést a Solaris egyedüli ajánlattevőként nyerte meg az akkor még hivatalosan be sem mutatott típussal, amelynek premierjét 2019 júniusában, a Stockholmban megrendezett 63. UITP tömegközlekedési csúcstalálkozón tartották.

A hidrogénhajtású Solarisok beszerzése az üzemcellás járművek európai elterjesztését célzó, uniós finanszírozású JIVE program részeként valósult meg. Az üzlet jelentőségét mutatja, hogy a jelképes átadóceremónián illusztris vendégek egész sora vett részt, a SASA felsővezetői mellett többek között Enrico Giovannini fenntartható infrastruktúráért és mobilitásért felelős miniszter, Arno Kompatscher tartományi elnök, valamint Alberto Fiore, a Solaris Italia S.r.l. ügyvezetője is. A járművek 8 éves üzemeltetési és karbantartási tevékenységét, valamint a gépkocsivezetők és a műszaki személyzet képzését is magába foglaló beszerzés értéke nettó 12,82 millió euró, átszámítva 4,05 milliárd forint, amelyhez Dél-Tirol tartomány és az Európai Unió összesen 10,2 millió eurós támogatással járul hozzá. A jelenleg 96 darabos buszflottával rendelkező közlekedési vállalat járműparkjában egyébként már nem jelentenek újdonságot a hidrogén üzemű hajtásrendszerrel szerelt autóbuszok, hiszen a SASA pilot jelleggel már 2014 óta alkalmaz 5 darab Mercedes-Benz Citaro tüzelőanyag-cellás autóbuszt is, amelyek jelenleg is üzemelnek Bolzanóban.

A városba most érkező nullemissziós Solarisokba a kanadai Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű, FCmove-HD típusú üzemanyagcelláit építik. A buszok mozgatásához szükséges vonóerőt szokás szerint a kvázi-kerékagymotoros ZF AxTrax AVE portálhíd szolgáltatja, a villanymotorok csúcsteljesítménye 2 x 125 kW. A hajtásláncba egy, a rendszerben pufferként szolgáló 29,2 kWh-s Solaris High Energy Power lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátor is kerül, amely a hirtelen fellépő nagy energiaigény esetén támogatja az üzemanyagcella-sort. Ez az akkufajta ugyan viszonylag kis energiasűrűséget kínál, cserébe viszont jól tűri a gyakori töltést-kisütést.

Az alapvetően “hidrogénhajtású” (vagyis a hidrogéngázt elsődleges energiaforrásként és nem csak hatótávnövelésre használó) autóbuszok mintegy 350 kilométert képesek megtenni a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével. A tető elején sorakozó öt darab, egyenként 312 liter össztérfogatú kompozit tartály összesen 36,8 kg hidrogéngáz tárolását tesz lehetővé a buszos alkalmazásoknál megszokott 350 bar nyomáson. Az egyetlen melléktermék, amely a Solaris Urbino 12 Hydrogen működése során keletkezik, a kipufogócsövön át távozó, körülbelül 55 °C-os vízgőz.

Az autóbuszokat kiszolgáló hidrogénkúton a tüzelőanyag utántöltéséhez több Linde gyártmányú ionkompresszor is rendelkezésre áll, amelyek mindegyike a szükséges 350 bar nyomásra képes sűríteni a gázállapotú H2-t. Az autóbuszok és személyautók utántöltésére egyaránt alkalmas, kombinált töltőállomás akár 15 buszt és számos személyautót képes egyidejűleg kiszolgálni. A töltőállomásnak nincs szénlábnyoma; a hidrogén előállítását három elektrolizáló berendezés végzi, amelyhez a szükséges energia igazoltan megújuló forrásokból származik, így az állomás a hidrogén előállításától kezdve annak kiszolgálásig károsanyag-kibocsátás mentesnek minősül.

Címkék