Kitekintő

Solaris hidrogénbuszokat rendelt az ÖBB Postbus

Ausztria legnagyobb buszközlekedési szolgáltatója, az ÖBB Postbus és a lengyel Solaris Bus & Coach 5 darab hidrogén üzemanyagcellás Solaris Urbino leszállításáról kötött megállapodást. A járművek egy, még az év elején megkötött keretszerződés terhére kerültek lehívásra, amely a 2022 őszén érkező öt hidrogénbuszon felül további 35 darab környezetbarát Solaris Urbino 12 Hydrogen megvásárlására biztosít lehetőséget 2023-ig.

A közlekedési társaság az autóbuszokat a karintiai tartományi kormány 2020 júliusában útjára bocsátott H2 Carinthia projektjéhez kapcsolódva szerzi be; a kezdeményezés célja, hogy a teljes régió autóbuszos közösségi közlekedését klímasemleges működésre állítsák át, mindezt pedig kizárólag hidrogénüzemű autóbuszok és helyben előállított „zöld” hidrogén felhasználásával szeretnék elérni. A projekt élén a Postbus áll, melyhez több önkormányzat és közlekedési társaság mellett az ipari alkalmazású félvezetők fejlesztésében és gyártásában  piacvezető Infineon, az OMV, Ausztria vezető energiavállalata és Európa egyik legnagyobb vízenergia-termelője, a Verbund, valamint a Grazi Műszaki Egyetem hidrogénkutató központja, a HyCentA Research GmbH is csatlakozott.

Az ÖBB Postbus az öt darab hidrogén üzemanyagcellás Solarist Karintia tartomány második legnagyobb városában, Villachban fogja forgalomba állítani, a járművek várhatóan 2022 év végén érkeznek meg rendeltetési helyükre.

A Postbus nullemissziós Solarisaiban az elsődleges meghajtást, ahogy azt már megszokhattuk, a kanadai Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű FCmove-HD típusú üzemanyagcellás rendszere biztosítja. Az autóbuszok mintegy 350 kilométert lesznek képesek megtenni a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével. Az 1560 liter össztérfogatú tartályok 36,8 kg hidrogéngáz tárolását teszik lehetővé 350 bar nyomáson.

A Solaris a modell 2019-es piaci bevezetése óta már közel 150 példány leszállítására kapott megbízást. A hidrogénhajtású típusnak eddig olyan üzemeltetők szavaztak bizalmat, mint az RVK Köln,  a WSW Wuppertal, a frankfurti In-der-City-Bus GmbH, az Arriva holland leányvállalata, az olasz Società Bus Servizi D`Area (SASA), a cseh Dopravní podnik města Ústí nad Labem közlekedési társaság, vagy éppen a Transdev csoporthoz tartozó holland Connexxion.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék