Kitekintő

Bécsben folytatódik a Solaris Urbino 12 Hydrogen tesztkörútja

Újabb európai nagyvárosban folytatja nemzetközi turnéját a tavaly júniusban bemutatott Solaris Urbino 12 Hydrogen: a lengyel, német és olasz városokban végzett tesztfutások után Bécsben is kipróbálhatja a helyi utazóközönség a lengyel buszgyártó hidrogén üzemanyagcellás újdonságát. A károsanyag-kibocsátás nélküli jármű az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien flottájában közlekedik június 12-ig.

Az üzemanyagcellás autóbuszok iránti lassan, de biztosan növekvő igényt jól mutatja, hogy a Solaris hidrogénhajtású újdonsága rövid idő alatt óriási érdeklődésre tett szert. A típus rendelésállománya a tavalyi premier óta 57 darabra gyarapodott. Amint arról portálunkon mi is folyamatosan tudósítottunk, az olasz Società Bus Servizi D`Area (SASA) 12, az RVK Köln és a WSW Wuppertal együtt összesen 25, a holland Connexxion pedig 20 példányt állít forgalomba hamarosan.

A Solaris hidrogénbusza kétajtós kivitelben maximum 37, míg háromajtós kialakítás esetén legfeljebb 33 utasnak kínál ülőhelyet, a jármű teljes befogadóképessége 93-98 fő a megengedett gördülő össztömegtől függően. A tavaly októberi Busworld 2019 kiállításon is szereplő háromajtós demóbusz – ugyanez a kocsi érkezett most Bécsbe is – 29 utasüléssel rendelkezik.

A károsanyag-kibocsátás szempontjából nullemissziósnak tekinthető autóbuszban a kanadai Ballard Power Systems üzemanyagcellás hajtásrendszerét találjuk, hasonlóan több más európai buszgyártó (Van Hool, Wrightbus) hidrogénhajtású típusaihoz. A jármű mozgatásáról a már jól ismert ZF AVE 130 típusú kerékagymotoros portálfutómű gondoskodik. A beépített aszinkron villamos vontatómotorok csúcsteljesítménye egyenként 125 kW, maximálisan leadható nyomatékuk 2 x 485 Nm. A tető elején, a mellső futómű felett hosszirányban beépített öt darab, egyenként 312 liter össztérfogatú újgenerációs (Type 4) kompozit tartályban összesen 36,8 kg hidrogéngáz tárolható 350 bar nyomáson. A teljesítményelektronika nagy része és a 70 kW teljesítményű FCmove-HD üzemanyagcella szintén a tetőn helyezkedik el.

A buszban az elsődleges meghajtást a tüzelőanyag-cellából származó villamos energia adja, míg a rendszerben pufferként szolgáló, viszonylag kis kapacitású (29 kWh), külső áramforrásról is tölthető Solaris High Power akkumulátor csak másodlagos, támogató funkciót lát el: főként a gyorsítások segítésénél és a fékezési energia visszanyerésénél kap szerepet. A jármű az üzemeltetési viszonyoktól függően mintegy 350 kilométert képes megtenni a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével. A tüzelőanyag-cella működése során kizárólag hő és vízpára képződik a lezajló elektrokémiai reakció (fordított elektrolízis) termékeként. Ez a hatótáv az esetek túlnyomó részében már megfelel a városi autóbuszok napi futásteljesítményének, így az autóbusznak napközben nem kell kiállnia a forgalomból a hidrogéngáz utántöltése miatt. A tankolás egyébként mindössze 10-15 percet vesz igénybe, ezáltal nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot tesz lehetővé az üzemeltető számára.

A Solaris 2003-ban jelent meg termékeivel Ausztriában, azóta közel 400 autóbuszuk állt szolgálatba a sógoroknál, 40 különböző településen. Bécsben jelenleg 53 darab közlekedik belőlük, emellett többek között a schwechati repülőtérre irányuló forgalmat is alacsony belépésű Solaris Urbino 12 LE autóbuszokkal bonyolítják le.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék