Kitekintő

Húsz darab hidrogén tüzelőanyag-cellás Urbinóra érkezett megrendelés Csehországból

Újabb megrendelés érkezett a Solaris hidrogén üzamanyagcellás hajtásrendszerrel szerelt modelljére, ezúttal Csehországból. A lengyel gyártó a típus 2019-es piaci bevezetése óta a mostani megrendelést is beleszámítva már közel 150 példány leszállítására kapott megbízást. A nulla károsanyag-kibocsátású mentes modellnek eddig olyan üzemeltetők szavaztak bizalmat, mint az RVK Köln,  a WSW Wuppertal, a frankfurti In-der-City-Bus GmbH, az Arriva holland leányvállalata, az olasz Società Bus Servizi D`Area (SASA), az ÖBB Postbus, vagy éppen a Transdev csoporthoz tartozó holland Connexxion. A felsorolt fuvarozók táborához nemrég csatlakozott a cseh Ústí nad Labem városának közlekedési társasága is, amely kereken 20 darab Solaris Urbino 12 Hydrogen megvásárlásáról kötött keretmegállapodást a lengyel buszgyártóval.

A 20 darab, hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt szóló Urbino nettó 303 688 000 cseh korona, átszámítva nettó 4,3 milliárd forint értékben érkezik a Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL) közlekedési társasághoz. A járművek darabonkénti nettó vételára 15 184 400 cseh korona, azaz közel nettó 215 millió forint. A keretszerződés 8 évre szól, ez idő alatt a DPmÚL azonos feltételek mellett 20 hidrogénhajtású Solarist vásárolhat a megállapodás terhére, azonos feltételekkel. Az első megrendelt kocsik leszállítására a megvalósítási adásvételi szerződés aláírását követően 420 nap áll a Solaris rendelkezésére. A közlekedési társaság emellett egy 58 millió cseh korona tervezett költségvetésű pályázatot is kiírt a város leendő hidrogénbuszait kiszolgáló töltőállomás létesítésére, ez azonban az első körben eredménytelenül zárult. A töltőállomást az eredeti tervek szerint 2022 végéig kellene üzembe helyezni, ám az átadás valószínűleg csúszni fog, mivel az infrastruktúra kiépítésére vonatkozó közbeszerzést így ismételten le kell folytatnia a közlekedési cégnek.

Az Ústí nad Labembe érkező nullemissziós Solarisokban az elsődleges meghajtást, ahogy azt már megszokhattuk, a kanadai Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű FCmove-HD típusú üzemanyagcellás rendszere által, elektrokémiai reakció útján előállított villamos energia biztosítja. A buszok mozgatásához szükséges vonóerőt szokás szerint a kvázi-kerékagymotoros ZF AxTrax AVE portálhíd szolgáltatja majd. A hajtásláncba egy, a rendszerben pufferként szolgáló, viszonylag kis kapacitású, 29,2 kWh-s Solaris High Energy Power lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátor is kerül, amely főként a gyorsítások segítésénél és a fékezési energia visszanyerésénél kap szerepet. Ez az akkufajta ugyan viszonylag kis energiasűrűséget kínál, cserébe viszont jól tűri a gyakori töltést-kisütést.

Az alapvetően hidrogénhajtású (vagyis a hidrogéngázt elsődleges energiaforrásként, és nem csak hatótávnövelésre használó) autóbuszok mintegy 350 kilométert lesznek képesek megtenni a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével. A tető elején sorakozó öt darab, egyenként 312 liter össztérfogatú kompozit tartály összesen 36,8 kg hidrogéngáz tárolását tesz lehetővé a buszos alkalmazásoknál megszokott 350 bar nyomáson. Az egyetlen melléktermék, amely a Solaris Urbino 12 Hydrogen működése során keletkezik, a kipufogócsövön át távozó, körülbelül 55 °C-os vízgőz.

A tender követelményeinek megfelelően, a 2-2-2 ajtóelrendezésű járművek rendelkeznek majd egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, vezeték nélküli internetkapcsolattal, az utazóközönség számára fenntartott USB-csatlakozókkal, forgalomfigyelő- és tolatókamerával, valamint öt beltéri egységből álló biztonsági kamerarendszerrel is.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék