Kitekintő

A Solaris győzelmével zárult Bukarest 100 darabos trolitendere

A török Karsan által bezsebelt 100 darabos villanybusz-tender mellett eredmény született a román főváros augusztusban meghirdetett, összesen 100 darab, kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, 12 méteres trolibusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásban is. A pályázatot egyedüli ajánlattevőként a Solaris Bus & Coach és a Škoda Electric konzorciuma nyerte a lengyel gyártó Trollino 12 típusával.

Bukarest jelenleg 227 trolibusz teljesít szolgálatot, ezek átlagéletkora több mint 18 év, így a mostani beszerzés egy igen jelentős vérfrissítést hozhat a román főváros elöregedett troliflottájába. A 100 darab akkumulátoros, Škoda hajtásrendszerrel szerelt trolibuszt 300 millió lei, forintban átszámolva mintegy 25 milliárd forint értékben szerzi be Bukarest, mindezt vissza nem térítendő uniós támogatásból. A beszerzési megállapodás megkötését követően a nyertesnek 22 hónap áll majd rendelkezésére a teljes flotta leszállítására.

A klimatizált, teljes hosszban alacsonypadlós járművek a beépített lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomagnak köszönhetően a felsővezetékes szakaszt elhagyva akár 20 kilométert is képesek lesznek megtenni önjáró üzemmódban. A trolikra a gyártó 300 ezer kilométeres vagy 5 éves teljes körű garanciát vállal.

Címkék