Kitekintő

Már 2024 első negyedévében megérkezik Bukarest 100 darabos Solaris troli-flottája

A beszerzési megállapodásban meghatározott októberi végső szállítási határidőnél jóval hamarabb, már 2024 januárja és márciusa között megérkezik a román fővárosba az a 100 darab önjáró Solaris Trollino 12, melyeket még Bukarest 2022 végén rendelt meg a Solaris Bus & Coachtól.

Bukarestben jelenleg mintegy 230 trolibusz teljesít szolgálatot, ezek átlagéletkora közel 20 év, így a mostani beszerzés egy igen jelentős vérfrissítést hozhat a város elöregedett troliflottájába. A 100 darab akkumulátoros trolibuszt 60 millió euró, forintban átszámolva mintegy 23 milliárd forint értékben szerzi be Bukarest, mindezt vissza nem térítendő uniós támogatásból. A szállítási szerződés megkötését követően a Solarisnak 22 hónap állt volna rendelkezésére a teljes flotta leszállítására, de a járművek átadására, az időközben a gyártók és a fővárosi önkormányzat között létrejött újabb megállapodásnak köszönhetően, már 2024 első negyedévében sor kerülhet.

A Trollino 12-esekbe egy 60 kWh kapacitású, folyadékhűtéses lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag is beépítésre kerül, amelynek segítségével a felsővezeték nélküli szakaszokon bizonyos ideig (legfeljebb 20 kilométeres hatótávolságig) önjáró üzemmódban is képesek lesznek működni. Az energiatárolók feltöltése egyaránt történhet menet közbeni vagy plug-in töltési eljárással is. A járművek közvetlen meghajtását 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotor biztosítja. A trolibuszokra a gyártók 5 év, vagy 300 ezer kilométer garanciát vállalnak az üzembe helyezésüket követően.

Címkék