Kitekintő

Újabb román várost vesznek be a Solaris trolibuszai

Ismét komoly üzletet könyvelhet el a Solaris Bus & Coach a román trolibuszpiacon. A lengyel buszgyártó újabb tenderen győzedelmeskedett keleti szomszédunknál, így összesen 20 darab szóló Solaris Trollino 12 trolibuszt szállíthat Ploiești városa számára nettó 36 millió lengyel złoty, átszámítva közel nettó 2,9 milliárd forint értékben. A járműveket a gyártónak a szerződés aláírásától számított 24 hónapon belül kell átadnia a megrendelőnek.

Az új Solarisok érkezése több évtizedes színvonalbeli ugrást jelent majd

A ploiești trolibuszüzem viszonylag fiatalnak számít, a bő 200 ezer lakosú városban 1997 szeptembere óta közlekednek áramszedős buszok. Jelenleg két vonalon (44, 202) lehet trolibusszal utazni a városban, az állományt a román DAC típusok mellett egészen mostanáig nagyrészt Franciaországból használtan vásárolt járművek (Berliet, Neoplan) alkották. A város matuzsálemi korú szóló trolibuszainak leváltására tavaly májusban hirdetett Európai Uniós finanszírozású közbeszerzést a román fejlesztési minisztérium, ennek eredményeként szállíthat most a Solaris 20 darab vadonatúj kocsit Ploieștibe – fennállása során először. A most megrendelt Trollinókat 160 kW névleges teljesítményű központi villamos vontatómotor mozgatja majd. A 35 utasüléssel szerelt járművek a napjainkban megszokott városi felszereltséget kapják, melyben a teljes külső-belső LED-es világítás, a légkondicionáló, a korszerű audiovizuális utastájékoztatás, és a biztonsági kamerarendszer mellett a sztereó kamerás utasszámláló berendezés, valamint a vezeték nélküli internet is benne van.

A ploiești üzlet tovább erősíti a Solaris pozícióját a román trolibusz-piacon

A most megrendelt járművek lesznek az első Solaris gyártmányú trolibuszok a dél-romániai városban, az egész országot tekintve azonban távolról sem ez a helyzet: Nagybányán, Kolozsváron és Galațiban összesen közel 100 darab közlekedik a bolechowói karosszériás trolikból, Brassó számára pedig jelenleg is folyamatban van egy 26 darabos csuklós trolibusz-flotta leszállítása. A Solaris 2001 óta kínál trolibuszokat, azóta 16 országba közel 1600 darabot értékesítettek belőlük (ezek egy része Škoda márkanév alatt fut). A román fejlesztési minisztérium az új trolibuszok mellé egyébként további 9 darab akkumulátoros villanybuszt is vásárol Ploiești számára, ugyancsak Európai Uniós forrásból.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék