Kitekintő

Solaris e-busz dömping Romániában

Az elkövetkezendő hónapokban 123 darab, uniós támogatásból beszerzett  tisztán elektromos hajtású Solaris Urbino Electric áll forgalomba keleti szomszédunknál: a környezetbarát járműveken hat romániai, ezen belül több erdélyi város osztozik; Jászvásár (20), Marosvásárhely (32), Máramarossziget (7), Nagyszeben (9), Szucsáva (15), valamint Pitești, ahová a napokban futott be a település 40 darabos Urbino villanybusz flottájának – a címlapképen is látható –  első példánya, amely a 123 darabos Solaris kontingens első átadott tagja is egyben.

A vidéki városokba érkező járművek beszerzése az Európai Regionális Fejlesztési Alap által nyújtott uniós strukturális alapokat kezelő kormányprogram támogatásával valósul meg. Az autóbuszokat a román Fejlesztési Minisztérium rendelte meg a lengyel buszgyártótól még tavaly év elején mintegy nettó 65 millió euró, az akkori árfolyamon számolva 23 milliárd forint értékben.

A szállítási ütemterv településenként eltérő, azonban minden megrendelést 2022 végéig teljesítenie kell a gyártónak. A megbízás emellett összesen 123 darab 40 kW-os dugaszolható töltő és 36 darab 300 kW teljesítményű áramszedő leszállítását is magában foglalja, utóbbiból mind a 6 városba jut, de ezek nem feltétlenül az érkező villanybuszok számával megegyező arányban kerülnek telepítésre. A járművek a települések egyedi igényihez igazodva eltérő felszereltséggel állnak forgalomba, azonban mindegyik buszt ellátják fedélzeti kamerarendszerrel, USB-töltőpontokkal, modern utastájékoztató berendezéssel, teljes külső-belső LED-es világítással és hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálóval is. A 12 méteres kocsik mozgatásában minden esetben egy, az osztrák Traktionssysteme Austriától (TSA) származó, 160 kW névleges teljesítményű, léghűtéses központi aszinkron villamos vontatómotor kap szerepet.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék