Kitekintő

Idén újabb 25 darab önjáró Trollino 18 érkezik Brassóba

Ismét komoly üzletet könyvelhet el a Solaris Bus & Coach a román trolibuszpiacon: a lengyel buszgyártó egy újabb tenderen győzedelmeskedett keleti szomszédunknál, így további 25 darab Solaris Trollino 18 csuklós trolibuszt szállíthat Brassóba. A járműveket a gyártónak a szerződés aláírásától számított 12 hónapon belül kell átadnia a megrendelőnek. A tavaly decemberben megkötött szerződés értéke nettó 19 millió euró, átszámítva közel 6,9 nettó milliárd forint.

Az erdélyi városba tavaly júliusban már érkezett 26 példány a Solaris önjárásra is képes csuklós trolibuszából, miután a lengyel gyártó egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a járművek beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárást még 2019 nyarán. A város ezzel a tenderrel párhuzamosan egy másik közbeszerzést is indított, amely további 25 darab, kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, csuklós kivitelű trolibusz vásárlására vonatkozott; ez utóbbi pályázaton végül újfent a lengyel cég győzedelmeskedett, amit egyébként a korábban elnyert szállítás tükrében már előre borítékolni lehetett.

Az önjáró trolibuszok leszállításáról szóló megállapodást december 21-én kötötték meg a Solaris és Brassó városának képviselői. A járművek a tervek szerint 2021 december végéig érkeznek meg rendeltetési helyükre. Forgalomba állításuk után közel megduplázódik a Brassóban közlekedő bolechowói karosszériás trolibuszok száma. A beruházás – a már említett korábbi, 26 darabos beszerzéshez hasonlóan – 98%-ban európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. A most megrendelt csuklós Trollinók részben újonnan kialakított trolivonalakra kerülnek, helyenként dízelmotoros autóbuszokat kiváltva.

Tavaly 26 példány érkezett Brassóba a Solaris áramszedős csuklósából (Fotó: Andrei Andraș)

Az IMC (in Motion Charging), azaz menet közbeni töltési metódussal rendelkező járművek elektromos hajtásrendszerét a Škoda Electric szállítja. Az új trolibuszok a 600 V-os vontatási feszültségű felsővezetékes szakaszt elhagyva korlátozott mértékben – legfeljebb 10 kilométeres hatótávolságig – önjárásra is képesek lesznek az 55 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátoraikra hagyatkozva. A 18 méter hosszú, 2-2-2-2 ajtóelrendezésű brassói trolibuszok mozgatásáról egy 240 kW teljesítményű, feltehetően Škoda 33 ML 3550 K/4 jelű aszinkron vontatómotor fog gondoskodni. (Egyes cseh iparági értesülések szerint ugyanakkor ezek a trolibuszok már nem Škoda elektronikával érkeznek majd, ami akár a két gyártó közötti szakítás jeleként is értelmezhető.)

Az összesen 133 fő szállítására alkalmas, 41 utasüléssel szerelt járművek felszereltsége hozza a mai városi buszoktól elvárt szintet, az extralistán a teljes külső-belső LED-es világítás, a légkondicionáló, az USB-aljzatok, a fedélzeti WiFi hálózat, az utasszámláló-berendezés és a GPS-vezérelt utasinformációs rendszer mellett a biztonsági kamerarendszer is megtalálható.

A Solaris szinte a kezdetektől, 2001 óta kínál trolibuszokat, azóta 17 országba összesen mintegy 1600 darabot értékesítettek belőlük – ezek egy része Škoda márkanév alatt fut. A lengyel buszgyártó trolibuszai többféle, 12, 15, 18 és 18,75 méteres hosszúságban napjainkban közel 60 európai város utcaképéhez tartoznak hozzá, többek között Bergen, Budapest, Gdynia, Milánó, Ostrava, Róma, Saint-Étienne, Salzburg és Vilnius is vásárolt már a Solaris “csápos” típusaiból. Romániába a Solaris eddig nem egészen 130 darab trolibuszt szállított, ezek Brassóban, Nagybányán, Kolozsváron és Galațiban közlekednek.

Címlapkép: Andrei Cezar

Címkék