Kitekintő

Solaris Trollinók váltják Bukarest még működő Ikarus trolibuszait

2024 első felében összesen 100 darab akkumulátoros önjáró képességgel is  rendelkező Solaris Trollino 12 áll forgalomba a román fővárosban, amelyek a tervek szerint Európa  legnagyobb, még működő Ikarus troliflottáját váltják majd le. A első 15 jármű január elején érkezik meg Bukarestbe, a teljes flottát pedig várhatóan júniusban veheti birtokba a Societatea de Transport București (STB) közlekedési cég.

Ma Bukarestben több mint 200 trolibusz közlekedik, ezek átlagéletkora közel 20 év. A flotta közel felét jelenleg még az 1997 és 2002 között beszerzett,  a román Astra gyárral együttműködve gyártott 200 darab Ikarus 415T-k meglévő példányai adják, az állomány másik felét pedig a 2006 és 2008 között forgalomba állított Irisbus Citelis 12T trolibuszok jelentik. A Solaris Trollinók érkezésével az Ikarus 415-ösöket selejtezni fogják, s várhatóan néhány Citelis is ugyanerre a sorsra jut a lengyel trolibuszok forgalomba állítása után. A járműveket az átadást követően már üzembe is helyezheti az STB, ugyanis típus homologizációja már korábban lezárult a Zsilvásárhely városának szállított, szinte azonos felszereltségű Trollinók tesztfutásaival. A 100 darab akkumulátoros Solaris trolibuszt 60 millió euró, forintban átszámolva mintegy 23 milliárd forint értékben szerzi be Bukarest, mindezt vissza nem térítendő uniós támogatásból.

A közlekedési cég által megrendelt, a lengyel Medcom ANT 175-600 (IGBT) elektronikájával szerelt trolibuszok egyik lényeges tulajdonsága, hogy a járművek a beépített 60 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid vontatási akkumulátorcsomagnak köszönhetően a felsővezetékkel ellátott zónát elhagyva képesek lesznek önjáró, akkumulátoros villanybuszként is üzemelni, a gyártó szerint legfeljebb 20 kilométeres hatótávolságig.  A járművek közvetlen meghajtását egy 160 kW csúcsteljesítményű, négypólusú központi villamos vontatómotor biztosítja. A Solaris  trolibuszokra 5 év, vagy 300 ezer kilométer garanciát vállal az üzembe helyezésüket követően.

Címkék