Magazin

Miskolcon folytatja hidrogénbuszos országjárását a HUMDA

Január első napjaiban Debrecenben vette kezdetét a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. hidrogénhajtással kapcsolatos kísérleti projektjének vidéki városokra vonatkozó része, amelynek keretében összesen hat magyarországi megyeszékhelyen ismerkedhet meg a helyi utazóközönség egy hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű Solaris Urbino 12 hydrogen tesztbusszal. A program folytatásaként a járművet februárban Miskolcon lehet kipróbálni, ahol több különböző útvonalon is részt vesz majd a napi utasforgalomban. A tesztidőszak alatt ezúttal is díjmentesen lehet majd utazni a működése során káros égéstermékek helyett csak vízgőzt kibocsátó, alacsony zajterheléssel üzemelő autóbusszal.

A HUMDA kísérleti mintaprojektjének második felvonásaként Miskolcra érkezett Solaris Urbino 12 hydrogen demóbusz később a tervek szerint Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben is feltűnik majd egy-egy hónapos tesztfutások formájában. Az év második felében a tesztbusz várhatóan ismét végigjárja majd a programban résztvevő hat vidéki várost annak érdekében, hogy a HUMDA és az üzemeltetők eltérő időjárási körülmények között is működési tapasztalatokat gyűjthessenek a járművel. Mindeközben január közepén Budapest vonzáskörzetében is forgalomba állt az hidrogénhajtású CaeatanoBus H2.City Gold tesztbusz, amelyet ugyanezen mintaprojekt keretében a Volánbusz próbál ki egyes agglomerációs járatokon, elsőként Kelenföld vasútállomás és Szigethalom között.

A HUMDA számára a szemléletformáláson túl az adatgyűjtés és a Zöld Busz Programból származó üzemeltetési adatokkal való összehasonlításon alapuló elemzések készítése a projekt célja. A kapott adatokkal felvértezve lehet segíteni a tiszta járművek és a hidrogéntechnológia iránt érdeklődőket beszerzési döntések meghozatalában, a környezetileg, technológiailag és gazdaságilag együttesen értelmezhető megoldások létrehozásában. Az egy éven át tartó próbaüzem a HUMDA szerint az utazóközönséget is meggyőzheti a modern megoldások előnyeiről.

A 12 méter hosszú, háromajtós kivitelű, 2-2-2 ajtóelrendezésű, összesen 89 utas szállítására alkalmas hidrogénbusz hajtásláncának legfontosabb elemei a 350 bar üzemi nyomású Hexagon Agility tartályegység, a Ballard Power Systems által szállított 70 kW teljesítményű üzemanyagcella, a rendszerben pufferként szolgáló 30,47 kWh kapacitású Solaris High Power lítium-titanát-oxid (LTO) vontatási akkumulátor, valamint a 2 x 125 kW csúcsteljesítményű kvázi-kerékagymotoros ZF AxTrax AVE hajtott portálfutómű. A busz a tervek szerint március 1-ig közlekedik Miskolcon az MVK Zrt. menetrend szerinti járatain. Ezen idő alatt a jármű folyamatos üzemanyag-ellátásáról a Messer Hungarogáz Kft. gondoskodik, amely egy mobil hidrogéntöltő-egységet biztosít a projekthez. A miskolci tesztidőszak első napján, február 3-án délután a 21-es viszonylaton próbálhatja ki a helyi utazóközönség a hidrogénbuszt, amelynek közlekedéséről a járatot üzemeltető MVK Zrt. hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni a márciusig tartó tesztidőszak során. Az MVK egyébként hazai mércével élen jár az alternatív hajtásrendszerek bevezetésében és alkalmazásában, hiszen 75 darab CNG-üzemű MAN Lion’s City mellett további hat darab Feniksbus karosszériás gázüzemű Iveco Daily midibuszt, valamint 10 darab szóló kivitelű BYD eBus (K9UD) akkumulátoros villanybuszt is üzemeltet, utóbbi járműveket a kormányzati Zöld Busz Program keretében szerezte be a borsodi megyeszékhely.

Címlapkép: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Címkék