Kitekintő

Rossz évet zárt, de nagy terveket dédelget a Solaris

Huszonhét éves fennállásának legnagyobb veszteségét szenvedte el a 2022-es pénzügyi évben a Solaris Bus & Coach – derül ki a lengyel buszgyártót birtokló spanyol CAF Group jelentéséből. A cégcsoport közlése szerint az egyébként is alacsony jövedelmezőségű szegmensben működő társaság rossz eredményeit elsősorban az alkatrészhiány és az infláció eredményezte.

A főként a vasúti ágazatban tevékenykedő spanyol cégcsoport 2018-ban szerzett kizárólagos irányítást a lengyel buszgyártó felett, amikor is mintegy 300 millió euró értékben felvásárolta a Solange és Krzysztof Olszewski által alapított bolechowói cég részvényeinek 100%-át. A tulajdonosváltás óta a CAF jelentős összegeket fordított innovációs tevékenységre, valamint a gyártáskapacitás növelésére. A fejlesztések nagymértékben kapcsolódtak az elektromos buszok iránti növekvő kereslet kielégítéséhez. Az elkövetkezendő időszakban a tervek szerint további beruházásokat is megvalósít a cégcsoport a Solaris piaci lehetőségeinek növelése céljából, amelyek a további kapacitásbővítés mellett helyközi jellegű zéró emissziós típusok fejlesztését, valamint az amerikai piacra történő belépést érintenék.

A kedvezőtlen gazdasági hatások – a szegmens más képviselőihez hasonlóan – a Solarist sem kímélték tavaly: míg a gyártó 2021-ben még 38 millió eurós adózás előtti nyereséget tudott felmutatni, addig a 2022-es pénzügyi évet már 4 millió euró adózás előtti veszteséggel zárta. A cég mindezt az előző évivel nagyjából megegyező eladási darabszámok mellett érte el, ám a 696 millió eurós tavalyi árbevétel így is 25 millió euróval marad el az egy évvel korábbi eredménytől. Mindezt az alkatrész- és bérinfláció, a félvezetőkhöz és elektromos kábelkötegekhez való hozzáférés globális problémái, valamint az ezekből adódó szállítási késedelmek együttesen eredményezték. A Solarisnál összesen 250 darab autóbusz átadása csúszott át tavalyról az idei évre különféle komponensek hiánya miatt, ami 100 millió euró értékű árbevétel-kiesést jelent a 2022-es évre vonatkozóan. Emellett a Solaris pénzügyi mutatóira az egy évvel ezelőtti hathetes sztrájk sem hatott pozitívan. Az alkatrészellátás nehézségei továbbra is fennállnak, a gyártási tevékenység normalizálódását 2023 második felére várja a tulajdonos.

A vállalat 2022-ben összesen 1492 autóbuszt értékesített Európában, vagyis nagyjából stabilan hozta az elmúlt években tőle megszokott nagyságrendet. Az éves termelésen belül (ez nem egyenlő az értékesített mennyiséggel) a részben, vagy teljesen elektromos hajtásrendszerrel szerelt (dízel-elektromos hibridek, akkumulátoros villany-, hidrogén-, illetve trolibuszok) és gázüzemű járművek aránya elérte a 86%-ot, a hagyományos dízelek mindössze 14%-ot képviseltek a gyártósorokon. Az éves gyártási volumen vonatkozásában a villany- és hidrogénhajtású kocsik részaránya 52, a trolibuszoké pedig 24%-ot tett ki. A CAF jelentése szerint a Solaris tavalyi részesedése az akkumulátoros és hidrogénhajtású autóbuszok európai piacán meghaladta a 11,2%-ot, 2012 és 2022 közötti kumulált piaci részesedése a villanybuszok piacán pedig 14,1%, ami közel 1600 darab elektromos Urbinót jelent a kontinensünkön 2022 végéig forgalomba állított 11 084 darab villanyhajtású autóbuszból.

A spanyol konszern jelentéséből az is kiderül, hogy a Solaris jelenleg összesen mintegy 1 milliárd euró értékű rendelésállománnyal rendelkezik, ennek több mint felét elektromos hajtású járművek teszik ki, legjelentősebb tétele pedig az éppen teljesítés alatt álló 183 darabos oslói villanybusz-megrendelés.

A Solarisra a termékfejlesztések terén is mozgalmas év vár, a gyártónál ugyanis jelenleg is zajlik egy tisztán elektromos hajtású helyközi buszcsalád kifejlesztése, amelynek bemutatását jövőre tervezik. A CAF számításai szerint 2022-ben az Európában értékesített helyközi buszoknak mindössze 1%-a volt alternatív hajtású, ám 2026-ra ez az arány már elérheti a 17%-ot is.

A CAF másik stratégiai célja nem más, mint 2026-ban bevezetni a Solarist az észak-amerikai piacra, ahol évente nagyságrendileg 8000 városi autóbusz talál gazdára. Az amerikai kaland terve mögött a presztízsen túl az az elgondolás áll, hogy a tengerentúli piaci jelenlét jövedelmezőbb lehetne az európainál, a CAF ugyanis – talán egy kissé túl optimistán – úgy kalkulál, hogy csak három érdemi kihívóval (New Flyer, Novabus, Proterra) kellene megmérkőznie a városi üzemeltetők kegyeiért. A USA-ban érvényes, állami szolgáltatók által üzemeltetett buszok legalább 70%-os amerikai értékhányadát előíró „Buy America” szabály miatt gyakorlatilag elkerülhetetlen a helyi gyártás, ami azt is jelenti, hogy a CAF-nak és a Solarisnak együttműködést kell kialakítania egy helyi céggel az amerikai piacra szánt típusok előállítására. Az előrejelzések szerint az elektromos hajtású buszok a szektor teljes árbevételének 26%-át, 2030-ra pedig már 55%-át adják majd az Újvilágban, ahol ekkorra a Solaris már 10%-os piaci részesedést szeretne elérni.

Címkék