Kitekintő

Négy darab hidrogénhajtású Solarist vásárol Velence

Bolzano után egy újabb olasz városban jelennek meg a Solaris hidrogénhajtású autóbuszai: a Velencében szolgáltató fuvarozópárossal, az AVM Venezia és az ACTV SPA Venezia társaságokkal kötött megállapodás részeként a Solaris négy darab hidrogén tüzelőanyag-cellás Urbinót szállíthat az olasz piacra mintegy  2,5 millió euró, átszámítva közel 1 milliárd forint értékben.  A járművek várhatóan jövő tavasszal érkeznek meg a lagúnák városába, ahol 2020 óta már 30 darab Solaris Urbino Electric is közlekedik.

A szabványos háromajtós kialakítással készülő járműveket a megrendelői kívánalmaknak megfelelően a hőszivattyús klímaberendezés, a fedélzeti kamerarendszer és az USB töltőcsatlakozók mellett felszerelik utasszámlaló berendezéssel és járművezető munkáját segítő MobileEye Shield + névű holttérfigyelő rendszerrel is, amely a autóbusz holttereiben elhelyezett kamerák segítségével “szemmel tartja” az ott történő eseményeket, s szükség esetén fény-, illetve hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt a holttérben tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és egyéb közlekedőkre. A hidrogénbuszokkal együtt a busztársaságok kapcsolódó szolgáltatásként megkapják a Solaris saját, valósidejű online távdiagnosztikai és felügyeleti, ún. eSConnect flottamenedzsment-rendszerrét is, amely a telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkezik.

Velence hidrogénhajtású Solarisaiban az elsődleges meghajtást a kanadai Ballard Power Systems 70 kW teljesítményű FCmove-HD típusú üzemanyagcellás rendszere biztosítja. Az autóbuszok mintegy 350 kilométert lesznek képesek megtenni a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével. Az 1560 liter össztérfogatú tartályok 37 kg hidrogéngáz tárolását teszik lehetővé 350 bar nyomáson.  A lehető legbiztonságosabb üzemeltetés érdekében minden tartályt elláttak egy multifunkciós szeleppel, amely egy sor biztonsági elemet tartalmaz: egy mágnesszelepet, egy magas hőmérsékleten aktiválódó vészszelepet és egy túlterhelési szelepet – szivárgás esetén a szelepek elzárják a hidrogént, és arról is gondoskodnak, hogy egy esetleges baleset esetén kiszellőztessék a cellákat, emellett rendszer arra is képes, hogy tűz esetén biztonságosan kieressze a szénszál-erősítésű tartályokban, nagy nyomáson tárolt hidrogént. A tartályok utántöltése ideális esetben 6 kg/perc sebességgel történik.

Az autóbuszok közvetlen mozgatásához szükséges vonóerőt a Solaris akkumulátoros villanybuszaiból jól ismert, háromfázisú integrált aszinkronmotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE portálhíd szolgáltatja. A hidrogénbuszokba, mint azt már megszokhattuk,  egy közbenső tárolóként szolgáló, plug-in is tölthető Solaris High Power lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátor is kerül, ennek kapacitása 30,47 kWh, s főként a gyorsítások segítésénél és a fékezési energia visszanyerésénél kap szerepet.

Velence 2026 nyaráig 123 alternatív hajtású autóbusz beszerzését tervezi, ezekből 33 darab lenne tisztán elektromos hajtású és 90 darab hidrogén tüzelőanyag-cellával szerelt. A beszerzések pénzügyi háttarét, mintegy 87 millió eurót, átszámolva közel 35 milliárd forintot az olasz kormány biztosítja az elektromos és a hidrogénbuszok elterjedését elősegítő 1915 millió euró keretösszegű programjából. Az új járművek beszerzésén túl Velence egy 77,75 millió eurós infrastrukturális beruházást is végrehajt az autóbuszok üzemeltetéséhez kapcsolódón, továbbá egy 10 millió euró értékű projekt keretében új buszdepókat és az Eni multinacionális olaj- és gázvállalattal közösen hidrogénelosztó rendszereket is léteséit.

 

A címlapkép illusztráció.

Címkék