Kitekintő

A jövőben a CATL LFP akkumulátoraival is elérhetővé válnak a Solaris villanybuszai

Stratégiai jelentőségű megállapodást kötött az elektromos hajtású járművek vontatási akkumulátorainak fejlesztésével és előállításával foglalkozó és nem mellesleg a pletykák szerint Debrecenben beruházni készülő Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) és a Solaris Bus & Coach. A megállapodás értelmében a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplője lítium-vasfoszfát (röviden LiFePO4, vagy LFP) akkumulátorokat szállít a lengyel buszgyártó elektromos típusaihoz.

A frissen tető alá hozott együttműködésről a Solaris még nem, a CATL is csak szűkszavúan nyilatkozott, s csupán annyit derült ki, hogy a Solaris elektromos típusaiba CtP (cell-to-pack) technológiáját használó, lítium-vasfoszfát kémiájú akkumulátorokat szállít majd a cég – azt viszont nem tudni hogy a Solaris miként fogja használni az LFP cellákat, vagyis hogy az LFP akkumulátort csak bizonyos, vagy minden e-busz modellhez kínálják majd. A CtP megoldás jóvoltából a cellákat nem kell modulokba rendezni az akkumulátorba építésük előtt, ezáltal azonos területen több cellának jut hely, így 10-15%-al több energia tárolható ugyanabban az akkumulátortérben, miközben az akkumulátor is könnyebbé válik, ráadásul 40%-al kevesebb alkatrészt is igényel ez a megoldás. A technológia teljesen nélkülözi a kobaltot, nagyobb termikus stabilitással rendelkezik, s  emellett további kedvező tulajdonsága a rendkívül jó ciklusállóság, amelynek köszönhetően kiemelkedően hosszú élettartammal is bír. Az európai gyártók villanybuszai közül jelenleg többek között az Ebusco, a Mellor, a VDL, a Quantron AG és az Ikarus termékeiben találkozhatunk a CATL lítium-vasfoszfát energiatárolóival.

A Solaris tavaly 1492 autóbuszt értékesített Európa 18 országában, az eladott mennyiségen belül a részben, vagy teljesen elektromos hajtásrendszerrel szerelt típusok (dízel-elektromos hibridek, akkumulátoros villanybuszok illetve trolibuszok) aránya elérte a 41%-ot. A lengyel buszgyártó tavaly a BYD-Alexander Dennis párost és a  Mercedes-Benz-t megelőzve 15,1%-os piaci részesedéssel – ami 400 darab eladott akkumulátoros és hidrogénhajtású  autóbuszt jelent – első helyen állt Európában az újonnan forgalomba helyezett elektromos hajtású autóbuszok értékesítése terén. A Solaris termékpalettáján már 2011 óta szerepelnek akkumulátoros elektromos autóbuszok, melyekből mostanra már több mint 1200 darab közlekedik az öreg kontinensen.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék