Magazin

Huszonöt éve kezdődött a Solaris sokak által irigyelt sikertörténete

Huszonöt éve annak, hogy legördült a gyártósorról a sokak által mintának tekintett és irigyelt lengyel buszgyártó, a bolechowói székhelyű Solaris Bus & Coach első alacsonypadlós autóbusza. A Solange és Krzysztof Olszewski által 1996-ban, Neoplan Polska néven alapított vállalkozás az elmúlt negyed évszázad alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül: a gyártástechnológia korszerűsítése mellett rendszeresen bővítette kínálatát újabb és újabb innovatív típusokkal, s már szinte a kezdetektől kiemelt hangsúlyt fektetett az elektromos és hibrid hajtású modellekre. A Solaris jelentős vállalatként napjainkra nem csak a lengyel városok utcaképének és Lengyelország járműiparának vált fontos szereplőjévé, hanem az ország gazdaságának is.

A Solaris első alacsonypadlós, poznańi  megrendelésre készült autóbusza 25 esztendeje, 1996. március 22-én hagyta el a Poznań szomszédságában található bolechowói üzem kapuját. A dinamikusan fejlődő autóbusz-gyártó azóta több, mint húszezer autóbuszt értékesített, s termékei jelenleg a világ 32 országának több, mint 750 városában találhatók meg. A 2018 szeptembere óta a  spanyol CAF-csoport 100 százalékos tulajdonában lévő vállalat kezdeti 36 fős dolgozói létszáma azóta 2700-ra nőtt, a cég közel 2400 munkatársat foglalkoztat Lengyelországban és mintegy háromszázat a külföldi részlegekben. Amíg a Solaris 1996-ban mindössze 56 darab autóbuszt tudott legyártani, jelenlegi infrastruktúrája már évi 1500-1600 jármű előállítását teszi lehetővé, termelésének közel 50%-át pedig napjainkban pedig már a különféle alternatív hajtású járművek gyártása teszi ki.

Az út kezdete: az első Urbinók egyike

A lengyel gyártó városi-elővárosi forgalomra tervezett Urbino típuscsaládja az 1999-es piaci bevezetés óta eltelt több, mint két évtized alatt igazi sikertörténet lett, kelet-közép-európai termékként is meghódítva számos, korábban bevehetetlennek hitt nyugati piacot is. Az azóta már egy modellfrissítésen is átesett negyedik generációját taposó sorozat tagjai ma már számtalan kivitelben, a hagyományos dízel mellett dízel-elektromos hibrid, CNG, akkumulátoros elektromos, trolibusz, valamit tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel is megvásárolhatók. A midi-, szóló- és csuklós változatok mellett az Urbino-család a közelmúltban „kiskerekű” szóló és duplacsuklós verziókkal is bővült, ezen kívül a típus immár M3/I és M3/II járműosztály szerint is specifikálható háromtengelyes nyújtott szóló villanybuszként is elérhető.

A mindenféle ügyféligényre rugalmasan reagáló lengyel cég mára az európai autóbusz-piac egyik meghatározó szereplője lett

Már a kezdetektől fogva az innováció és a termékkínálat folyamatos fejlesztése jelentette a Solaris piaci sikerének kulcsát, ráadásul a vállalat nem próbált meg behúzódni a lengyel piacra, hanem már az első évektől kezdve törekedtek az exportra is. A Solaris 2001 óta kínál trolibuszokat, azóta 16 országba közel 1600 darabot értékesítettek belőlük. A “korán ébredők” közé tartozó cég 2006-ban Európában elsőként mutatta be saját sorozatgyártásra szánt hibrid buszát, 2011-ben pedig szintén az elsők között lépett piacra tisztán elektromos hajtású busztípussal, azóta is őrizve az európai villanybusz-piac élmezőnyében elfoglalt pozícióját. A lengyel cég tavaly a villanybusz eladások terén a kínai BYD mögött egy hajszálnyival lemaradva, a piaci szegmens képzeletbeli dobogójának második fokára állhatott fel kontinensünkön 406 értékesített akkumulátoros autóbusszal.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék