Kitekintő

Ultramodern buszgyárat adott át a VDL Belgiumban

A VDL a mostani trendekkel szembemenve, a helyi foglalkoztatást és termelést szem előtt tartva Európában építette fel legújabb, saját maga által ultramodern jelzővel illetett buszgyárát, amelynek hivatalos átadására április 10-én, szerdán került sor. A belgiumi Roeselare-ban, a VDL által az ezredfordulón felvásárolt Jonckheere egykori gyárának területén felhúzott flamand üzemegység kizárólag villanybuszok gyártására rendezkedett be, itt készül a holland gyártó 2022-ben bemutatott új Citea sorozata, amely immár szigorúan csak elektromos hajtással érhető el. A 44 millió eurós beruházást a magas bérköltségek, a pandémia, az alkatrészhiány, az elszabadult energiaárak, az infláció és az egyre inkább kiéleződő piaci verseny ellenére valósította meg a VDL.

A VDL hat évig dolgozott a Citea típuscsalád új nemzedékének kifejlesztésén, amely során a fenntarthatósági szempontok messzemenőkig való figyelembe vétele mellett ügyeltek arra is, hogy ne csak a járművek üzemeltetése, hanem a gyártási folyamat is minél kisebb környezeti terheléssel járjon. Ennek megfelelően a sorozatgyártás egy vadonatúj építésű, CO2-semleges működésű üzemben zajlik a Belgium északnyugati részén fekvő Roeselare-ban. A 77 ezer m²-es telephelyen 2022 februárjában kezdődtek el a kivitelezési munkálatok, innentől számítva több mint két év kellett, hogy elkészüljön a sorozatgyártásra képes üzem, ami a VDL szerint ma Európa legmodernebb buszgyárának számít.

A Belgium flamand régiójának szívében elhelyezkedő gyáregységben a Citea sorozat összeszerelésére egy 21 ezer m²-es komplexum áll rendelkezésre. További 6 ezer m²-en épültek meg az irodák, a közösségi terek, a bemutatóterem, a vevőszolgálat és a raktárak. Ezen kívül parkolási célra további 20 ezer m²-en szilárd burkolattal ellátott területet alakítottak ki a telephely területén.

Az épület tervezése és kivitelezése során nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra. Többek között padlófűtés, kiterjedt szellőzőtető rendszer és napelemek maximalizálják az üzem energiahatékonyságát és az önfenntartó képességét. Az irodák fűtése és hűtése hőszivattyúval történik. A VDL teljesen átdolgozott gyártási folyamatot alkalmaz az új energiasemleges gyárban, nemcsak rövidebb összeszerelő sorokkal, hanem rövidebb gyártási időkkel is. Míg korábban körülbelül 1000 óra kellett egy autóbusz elkészítéséhez, ebben a gyárban erre 700 óra is elég lesz, de a VDL szerint még ez sem elég a kínai versenytársak legyőzéséhez, szerintük ugyanis továbbra sincsenek egyenlő feltételek, és a verseny is tisztességtelen. Míg Kínának nagyon könnyű volt betörni az európai piacra, az európai buszgyártók ezzel szemben nem, vagy csak nehezen férnek hozzá a kínai piachoz. A VDL hangsúlyozta, hogy az európai buszgyártó ipar fenntartása érdekében meg kell teremteni az egyenlő versenyfeltételeket, tisztességes mérkőzést kell játszani, ugyanazokkal a szabályokkal. A VDL tudatosan ragaszkodik a belgiumi és hollandiai termeléshez, ami első pillantásra úgy tűnik, hogy szembemegy a jelenlegi trendekkel, de cég erősen hisz a nyugat-európai feldolgozóipar fontosságában, a túléléshez viszont szükség lesz a politikusok segítségére is.

A VDL Bus Roeselare teljes gyártási kapacitása kétszer annyi lesz, mint a régi bevereni gyárban, hozzávetőleg 800 autóbusz évente, egészen pontosan 840, azaz heti 15 darab, de jelenleg ez az szám hetente 7 darab, vagyis éves előrejelzés szerint mintegy 340 új villanybusz készülhet idén a létesítményben. Bár a roeselare-i üzem képes lenne megbirkózni a teljes Citea-kínálat gyártásával, a VDL Bus & Coach úgy döntött, hogy egyelőre megosztja a Citea típuscsalád gyártását a másik, valkenswaardi gyárral a termelési kapacitás maximalizálása érdekében. A roeselare-i gyár egyelőre egyműszakos munkarendben működik, de a tervek szerint a későbbiekben bevezetnék a kétműszakos rendszert, ami majdnem megduplázná a gyár kapacitását.

A VDL a nagy sajtónyilvánosságot kapott és több vezető belga politikus, köztük Lydia Peeters flamand mobilitási és közmunkaügyi miniszterasszony jelenlétében lebonyolított átadót kihasználta arra is, hogy ultimátumot intézzen az egykori versenytárs, a Van Hool csődjét felügyelő kurátoroknak. A holland buszgyártó szerda estig választ követelt arra, hogy a testület elfogadja-e a Schmitz Cargobullal közösen a Van Hool felvásárlására tett kötelező érvényű vételi ajánlatát, vagy a Dumarey Csoport és az amerikai ABC Companies közös ajánlata mellett dönt. A vagyonkezelők a határidőig meg is adták a választ a VDL-nek: annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban érkezett Dumarey-ABC és a félpótkocsikat gyártó részlegre benyújtott CIM Capital-féle ajánlat több munkahely megtartását ígérte, a kurátorok végül mégis a VDL-Schmitz Cargobull párost választották a Van Hool leendő új tulajdonosának. A döntést azzal indokolták, hogy az elfogadott, a Van Hool koningshooikt-i gyárának bezárásával, a városi buszok és trolibuszok gyártásának leállításával és legalább 1550 munkahely megszűnésével járó ajánlat tudná biztosítani a termelés folytonosságát és a Van Hool turistabuszok észak-macedóniai gyártásának mihamarabbi újraindítását, amit a munkavállalók és az ügyfelek elvesztésének kockázata miatt is a lehető leghamarabb végre kellene hajtani. Emellett megjegyezték, hogy a VDL Groep rendelkezik a legerősebb pénzügyi alappal az ígéretek teljesítése szempontjából.

Az új üzem beindításának és a Van Hool felvásárlásának ellenére a VDL autóbusz üzletága koránt sincs jó állapotban, tavaly ugyanis az előző évi forgalomhoz képest 33%-os visszaesést produkált. A részleg forgalma 2022-es 454 millió euróról a 2023-as üzleti évben 304 millió euróra esett vissza. A VDL-csoport egészét tekintve a tavalyi forgalom 10%-kal, a 2022-es 5,7 milliárd euróról tavaly 6,3 milliárd euróra nőtt, a nettó eredmény ugyanakkor 298 millió euróról 82 millió euróra csökkent. A csoport eredményeit a veszteségesen üzemelő autóbusz üzletág húzta le, ami elsősorban az alkatrészhiány és az ebből adódó teljesítési problémáknak és a késedelmes szállítások miatti kötbéreknek és egyéb büntetéseknek köszönhető. Emellett a VDL heerenveeni (Hollandia) gyárának leszerelése és az új roeselare-i gyártási helyszín beindítása is kihívásokat jelentett. A VDL idén azonban már növekedésre számít a szegmensben, a gyártási kapacitások ugyanis 2024-re már teljesen le vannak kötve mind a városi, mind pedig a turistabuszos kínálatban.

Fotók: Kurt Desplenter, BELGA MAG/AFP

Címkék