Technika, Érdekes lehet

Siemens technológia segíti a jövő villanybusz-depóinak kiépítését

A közösségi közlekedési szolgáltatók kulcsszerepet töltenek be a fenntartható közlekedés kiépítésében, melyet korszerű, elektromobilitási technológiák támogatnak. A Siemens komplex, innovatív megoldásokkal segíti az elektromos buszflották üzemeltetését és a nagyvárosok okos-infrastruktúra fejlődését a világ számos pontján.

E-buszprojektek a gyakorlatban

A tisztán elektromos hajtású autóbusz-flották tervezése és megvalósítása során fontos paraméter a villamos hálózat teljesítménye, hiszen a rendszernek képesnek kell lennie a megnövekedett energiaigény ellátására. Amennyiben ez a képesség adott, az e-buszok töltésére két fő lehetőség kínálkozik. A járművek egyrészt feltölthetők a buszgarázsban (depóban), jellemzően az éjszakai üzemszünet idején, másrészt a napi műszak ideje alatt, a végállomásokon vagy az útvonal kijelölt megállóiban (eseti töltés), illetve a két töltési mód optimalizált kombinálásával. Mindkét megoldást képes kiszolgálni a Siemens Sicharge UC termékcsalád, amely rugalmasan és teljes körűen megfelel a közlekedési vállalatok egyedi igényeinek, mindemellett biztosítja a járműflotta legmagasabb szintű rendelkezésre állását.

A gördülékeny üzemeltetéshez a töltésmenedzsment állandó felügyelete, valamint a járműtelepek hatékony kialakítása is hozzájárul. Az elektromos buszok közlekedését a parkolóhelyek, a garázs, és a töltőtelep optimalizálására egyaránt alkalmas rendszer segíti. A technológia előnye nemcsak a környezettudatos működésben mérhető, hanem hely, idő és költség is megtakarítható vele hosszú távon.

A villanybusz-töltőállomások fejlesztéséhez és hatékony működéséhez kínál komplex megoldást a Siemens EVC3 nevű depo management optimalizáló szoftver, amely lehetővé teszi a járművek ütemezett töltését, ezáltal optimalizálni tudja az így kialakult energiaigény felvételét a hálózatból, csökkentve ezzel az egész telephely energiaellátásának beruházási költségét.

A professzionális depo management intelligens rendszer segítségével az üzemeltetési folyamatok még a megnövekedett komplexitásuk ellenére is könnyen kezelhetővé válnak. A járművek, a töltési infrastruktúra és az elektromos hálózat egymással való kommunikációja lehetővé teszi a járműflották átalakítását oly módon, hogy ez a szolgáltatók számára a legkisebb erőfeszítéssel járjon. Mindez pedig a flottaüzemeltetők számára új, vonzó üzleti lehetőséget is jelenthet, hiszen értékteremtő befektetésükkel részt vehetnek a villamosenergia piacán.

A Siemens számos európai referenciával rendelkezik elektromos hajtású autóbuszok töltési infrastruktúrájának és a nekik otthont adó járműtelepek kiépítése kapcsán. Siemens technológiával töltődnek többek között a londoni, a berlini és a stockholmi villanybuszok, és jelenleg is zajlik ilyen megoldások telepítése többek közt Nürnbergben, Lipcsében, Hamburgban is – az utóbbi városban 240 parkolóhellyel Európa egyik legnagyobb és legmodernebb, elektromos buszok számára fenntartott buszgarázsa épül.

További információ: siemens.hu/sichargeuc


Címkék