Kitekintő

Elkészült az utolsó autóbusz a VDL heerenveeni gyárában

Újabb nagy múltú üzem tűnik el az európai buszgyártás térképéről, még akkor is, ha ezúttal nem a klasszikus értelemben vett gyárbezárásról van szó. Február 1-én kigördült az utolsó autóbusz – a Transdev Nederland számára készült, címlapképünkön is látható kétajtós VDL Citea LLE-115 Electric – a VDL heerenveeni (Hollandia) gyárának kapuján, amely a jövőben egészen más jellegű feladatokat kap majd.

Amint azt korábban megírtuk, a VDL Citea típuscsalád új generációjának piaci bevezetése a holland gyártó termelésszervezésében is átalakulást hoz. A soron következő nemzedék tagjainak összeszerelése két helyen, a hollandiai Valkenswaardban és a belgiumi Roeselare-ban, a frissen kibővített és korszerűsített egykori Jonckheere-gyárban zajlik majd, míg a hollandiai Heerenveen városában található üzem befejezi buszgyártói tevékenységét. A létesítmény az elkövetkezendő hónapokban építkezéseken használatos mobil épületelemek – többek között fürdőszoba- és toalettmodulok, valamint gépészeti helyiségek – előállítására rendezkedik be. Ezeket a Van Wijnen céggel együttműködve, a VDL Smart Spaces név alatt készítik majd, a VDL szerint hozzájárulva ezzel a Hollandiában tapasztalható lakáshiány enyhítéséhez.

Heerenveenben az évtizedek során összesítve több, mint 13 000 darabot gyártottak mintegy 125 különböző busztípusból – ebbe minden bizonnyal az egy-egy adott típuson belüli kivitelek és változatok is beleértendők. Eredetileg az 1907-ben alapított Hainje, majd 1989-től a Berkhof modelljei készültek itt, a VDL 1998-ban vette át az üzemet Berkhof Jonckheere Groep felvásárlásával.

Címlapkép: VDL Bus & Coach

Címkék