Kitekintő

Bevásárol újgenerációs VDL Citea villanybuszokból Amszterdam

Összesen 84 darab újgenerációs, teljes hosszban alacsonypadlós VDL Citea villanybusszal – 54 darab szóló kivitelű Citea LF-122-vel valamint 30 darab Citea LF-181 csuklóssal – bővíti flottáját az Amszterdam és környékének közösségi közlekedéséért felelős Gemeente Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) társaság. A most megrendelt járművek 2023-tól kerülnek átadásra, opciós mennyiségként pedig további 130 kocsi lehívására van lehetősége a szolgáltatónak az elkövetkezendő években.

A VDL egyelőre csak a csuklós változatról tett közzé hivatalos látványtervet, eszerint a járművek háromajtós kivitelben érkeznek majd, 1-2-2-0 ajtóképlettel, a visszapillantó tükröket kiváltó kamerákkal felszerelve. A flotta működtetéséhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítése szintén a holland buszgyártó feladata lesz, a műszaki részleteket nem közölték.

A buszok mellett villamos-, metró- és kompjáratokat is üzemeltető GVB állományában jelenleg 44 tisztán elektromos hajtású autóbusz szolgál (az első példányok 2019 vége óta), a nyár folyamán pedig további 31 darabot helyeznek üzembe a tervek szerint. A mostani megrendelés teljesítését követően a közlekedési társaság buszflottája kizárólag VDL típusokból áll majd. Amszterdamban 2025-re 5%-kal, 2030-ra 55%-kal, 2050-re pedig 95%-kal szeretnék csökkenteni a helyi CO2-kibocsátást az 1990-es állapothoz képest, ehhez kapcsolódóan 2025-től a holland főváros utolsó belső égésű motorral hajtott autóbuszát is elektromosra cserélnék.

Címlapkép: VDL Bus & Coach

Címkék