Kitekintő

Újabb 51 darab VDL csuklós villanybusszal bővíti flottáját a KVB Köln

Összesen 51 darab tisztán elektromos hajtású, döntött homlokfallal szerelt VDL Citea SLFA-181 Electric csuklós autóbusz szállítására kapott megrendelést a holland VDL Bus & Coach a Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) közlekedési vállalattól. A legújabb kölni rendeltetésű VDL villanybuszok a tervek szerint 2022 végén kezdhetik meg szolgálatukat a nyugatnémet városban.

A KVB egyik korábban átadott VDL Citea SLFA-181 Electric csuklósa forgolódik nem messze a kölni dómtól

A VDL-nek a mostani immár sorozatban a harmadik e-buszokra vonatkozó megbízása a kölni közlekedési társaságtól. A kifutófélben lévő Citea típuscsalád 18,1 méter hosszú, tisztán elektromos hajtású csuklós tagja sem ismeretlen már a helyi utazóközönség számára, hiszen a csapott homlokfalas csúcsmodellből 2016 decembere óta 9 darab közlekedik Köln utcáin. Mindazonáltal nemsokára a mainál jóval gyakoribb látvány lesz majd arrafelé a típus, tekintve, hogy a most megrendelt 51 kocsin kívül hamarosan további 48 példány érkezik belőle a KVB-hez egy 2020 januárjában megkötött szerződés részeként, 5 darab szóló kivitelű Citea SLF-120 Electric társaságában. A zéró emissziós kölni VDL-flotta így összesen 113 járműből áll majd.

A BRT-stílusú optikai designelemekkel feldobott 18 150 mm hosszú, 1-2-2 ajtóelrendezésű elektromos csuklósokat a jelenleg elérhető legnagyobb, 15 modulból álló, 525 kWh összkapacitású High Energy akkumulátorcsomaggal szállítja majd a holland buszgyártó – először a típus történetében. (Bár az új akkupakk beszállítóját hivatalosan nem nevezték meg, említést érdemel, hogy a VDL tavaly májusi bejelentése alapján nemrég együttműködésbe kezdett a kínai CATL akkumulátorgyártó óriással.) A kimondottan combos akkumulátorkapacitás ugyan tonnákban mérhető plusz tömeget jelent, cserébe viszont egész napra biztosítani fogja a zavartalan üzemet. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a beépülő akkucsomag erősen befolyásolja az autóbuszon szállítható álló utasok számát és az elérhető utassűrűséget, így a kölni rendeltetésű kocsik befogadóképessége viszonylag alacsony lesz – az utaskapacitásra nem is tér ki külön a gyártó a közleményében.

A vontatási akkumulátorok energiaellátása konnektoros vagy felnyíló pantográfos töltóvel is biztosítható

A közel 30 tonna legnagyobb megengedett össztömegű csuklósok mozgatásáról 240 kW maximális teljesítményű, 3600 Nm csúcsnyomatékú, központi elhelyezésű Siemens 1DB2022 állandómágneses szinkron villanymotor gondoskodik majd. A járművek energiatárolóinak feltöltése a telephelyen, illetve a napi üzem során is történhet a B-tengely feletti plug-in csatlakozóval vagy a buszok tetejére szerelt áramszedőkön keresztül. A most megrendelt VDL villanybuszok a város 126-os, 142-es, 146-os, 151-es, 152-es, 155-ös és 196-os jelzésű viszonylatain fogják fokozatosan kiváltani hagyományos belső égésű motorral szerelt társaikat, az idén érkező kocsik pedig a 141-es, 145-ös, 149-es, 150-es, 153-as és 159-es vonalakon állnak majd csatasorba.

A jövő év végéig összesen 113 darabra nő a Kölnben szolgáló VDL villanybuszok száma

A holland buszgyártó napjainkban Európa 10 országában van jelen elektromos típusaival, az átadott járművek száma mára meghaladja a 800-at – 2019-ben a cég minden más gyártónál több villanybuszt adott el földrészünkön. A VDL lokálisan emissziómentes buszai az öreg kontinens útjain naponta 135 ezer kilométert teljesítenek és összesítve már több, mint 100 millió megtett kilométert tudhatnak maguk mögött a legelső Citea SLF-120 Electric bemutatása óta.

Fotók: Kölner Verkehrs-Betriebe AG/Christoph Seelbach

Címkék