Kitekintő

Két év után ismét VDL Citea villanybuszokat vásárol Kiel

Egy közelmúltbeli tendergyőzelmet követően összesen 50 darab tisztán elektromos hajtású, újgenerációs VDL Citea érkezik a Kiel és vonzáskörzetének közösségi közlekedéséért felelős Kieler Verkehrsgesellschaft mbH (KVG) társasághoz. Az erről szóló megállapodást szeptember 13-án írták alá a felek ünnepélyes keretek között a leendő üzemeltető Werftstraße-i járműtelepén, ahol a holland típus egyik szóló demópéldánya is jelen volt.

Bár a Citea új nemzedéke háromféle alacsony belépésű kivitelben is létezik, a KVG a teljes hosszban alacsonypadlós kialakítást preferálja: a társaság a szóló Citea LF-122 változatból 20, a Citea LF-181 jelű csuklós verzióból pedig 30 példányt rendelt. A szóló villanybuszok nagyjából 600 ezer, a csuklósok pedig 800 ezer euró körüli darabonkénti vételáron kerülnek az üzemeltetőhöz annak beszámolója alapján. Az elkészült járműveket folyamatosan szállítja a VDL, az ütemterv szerint a 2024 júliusától egészen 2025 júniusáig tartó teljesítési időszak alatt havonta 3-5 új villanybusz érkezik majd az észak-német kikötővárosba. A holland gyártó nullemissziós típusai egyébként nem ismeretlenek Kiel útjain: a helyi közlekedési vállalat 2019-ben 36, 2021-ben pedig további 31 példányt vásárolt a Citea előző generációjának elektromos változatából, utóbbi esetben szóló és csuklós kocsikat vegyesen.

Úgy tűnik, a KVG fotósának ceremónián jelen lévő demóbusznál fontosabbak voltak a feliratok, például a társaság logója…

A mostani beszerzéssel a KVG flottájában a nem fosszilis eredetű üzemanyaggal működő autóbuszok aránya meghaladja majd az 50%-ot – az állományban az új VDL-ek leszállítását követően 120 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz lesz további 33 darab dízel-elektromos hibrid mellett. Az összesen több, mint 37 millió euró értékű beruházáshoz a német szövetségi digitalizációs és közlekedési minisztérium mintegy 15 millió eurós támogatást nyújt.

…vagy a busz oldalán látható, kompromisszummentességet hirdető matrica (Fotók: KVG)

A VDL látványterveken 2021 májusában, fizikai valójában pedig a tavaly szeptemberi InnoTrans kiállításon bemutatott innovatív típuscsaládjának jól jön az újabb megrendelés, a hollandok villanybuszos sikerszériája ugyanis 2023 elején megtorpanni látszott (bár a rendelésállomány továbbra is biztató). Az új Citea piaci startja ugyan jól sikerült, hiszen számos nyugat-európai üzemeltető jelentkezett be az első kisebb-nagyobb szériákért, ám az idei első félévben mindössze 25 darab új VDL villanybusz került az utakra, ami hatalmas visszaesés az egy évvel korábbi eredményhez képest.

A címlapkép illusztráció, forrás: VDL Bus & Coach

Címkék