Magazin

A VDL vezeti az európai villanybusz-eladásokat 2022 első felében

Visszatért a villanybuszok európai trónjára a VDL, legalábbis féltávnál a holland buszgyártó neve mellett szerepel a legtöbb földrészünkön átadott elektromos autóbusz a 2022-es évben. A portálunkon rendszeresen szemlézett Chatrou CME Solutions legfrissebb statisztikája szerint a VDL az idei első félévben 242 elektromos autóbuszt adott át, ami 13,7%-os piaci részesedésnek felel meg. A szervezet szokás szerint felmérésében csak a már leszállított járműveket vette figyelembe januártól júliusig, az eredmény tehát pillanatnyi állapotnak tekintendő, és nem jelzi a meglévő rendelésállományokat.

Az éllovas hollandokat a szinte kizárólag az Egyesült Királyságban aktív BYD-Alexander Dennis páros követi 221 átadott villanybusszal, a harmadik helyet pedig 217 járművel némi meglepetésre a kínai Yutong foglalja el, amely azért eddig is ott volt az európai élmezőnyben. A negyedik helyen a Mercedes-Benz, az európai ötös toplista végén pedig az Iveco Bus/Heuliez duó áll, rendre 205 illetve 143 kocsival. Az MAN a hatodik pozícióban fordul rá a második félévre, az oroszlános alakulat január óta 114 elektromos autóbuszt szállított le megrendelőinek. Az időszak vesztese a máskor stabilan dobogós Solaris, amely ezúttal csak a hetedik helyig vitorlázta fel magát 104 egységgel, megelőzve a szintén nem a legjobb formáját hozó BYD-t, amely „alanyi jogon” egyelőre a nyolcadik helyre fért be 99 darabos teljesítményével, igaz, náluk az erősítés már-már hagyományosan az év második felére várható.

Továbbra is jól prosperál a BYD és az Alexander Dennis együttműködése (Fotó: BYD)

A lengyelek megtorpanásához fogható meglepetés, csak éppen pozitív értelemben a három évvel ezelőtti csődhelyzetből mostanra kikászálódó észak-ír Wrightbus kilencedik helye 81 leszállított villanybusszal, amelyet a BYD-ADL szövetséghez hasonlóan főként brit és ír megrendeléseknek köszönhet, de a cég a kontinensen is terjeszkedni szeretne. Az első tíz helyezett sorát a Volvo zárja, amely 66 elektromos autóbuszt adott át az idei év első felében.

A Yutong szép csendben 217 villanybuszt szállított Európába az év első felében, ezzel a harmadik helyre lépett előre az átadások terén (Fotó: Yutong Eurobus Scandinavian AB)

A svédek után a még külön megnevezett gyártók sorában a mostanság a sajnálatos tűzesetek miatt reflektorfénybe kerülő francia Bolloré BlueBus következik (61 kocsi), majd fej-fej mellett a feltörekvő Karsan és Ebusco (35, illetve 33 autóbusz), a sort pedig a nagyüzemi villanybusz-gyártást éppen csak elindító Van Hool zárja 20 átadott járművel. A többiek együttvéve 127 leszállított elektromos autóbuszt tudnak felmutatni a Chatrou CME Solutions szerint, magyar szempontból ebben elviekben csak a Weekendbus és a Kaposvári Közlekedési Zrt. részére idén átadott két-két Ikarus 120e van benne, a Székesfehérvár számára gyártott kocsik még nem, de a lista rendszerint figyelembe veszi az adott időszakban forgalomba helyezett gyári demóbuszokat is.

A piac egészét tekintve az adatokból megállapítható, hogy miközben a városi szegmens eladásai összességében egy év alatt 6%-kal csökkentek Európában, a tisztán elektromos hajtású típusokból 27%-kal több fogyott az előző év azonos időszakához képest (1393 helyett 1768 darab). A legtöbbet, 350 kocsit az Egyesült Királyságban állították forgalomba, jócskán megelőzve Németországot (246) és Franciaországot (236). A hibridek részesedése ugyanakkor 24-ről 14%-ra csökkent, főleg az akkumulátoros villanybuszok és a CNG-hajtású típusok térnyerése miatt.

A címlapkép illusztráció, forrás: VDL Bus & Coach

Címkék