Kitekintő

A RATP azonnali hatállyal leállította párizsi 149 darabos Bluebus villanybusz-flottáját

A RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) multinacionális közlekedési vállalat tegnap leállította 149 járműből álló Bolloré Bluebus 5SE flottáját Párizsban, miután rövid időn belül a társaság két ilyen típusú elektromos autóbusza is teljesen kiégett. Az első incidens még április elején, a második pedig pénteken történt. A döntés értelmében a villanybuszok a tűzesetek okának végleges tisztázásáig nem közlekedhetnek közforgalomban. 

A RATP közlése szerint, mivel a pénteki tűzeset egy hónapon belül már a második olyan volt, amely a Bolloré Bluebus 5SE sorozatot érintette, a régió közösségi közlekedéséért felelős Île-de-France Mobilitéssel együttműködve úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból azonnali hatállyal visszahívják a forgalomból a teljes, 149 példányt számláló flottát. A társaság felkérte a francia gyártót az eset haladéktalan és teljes körű kivizsgálására, továbbá egy olyan cselekvési terv kidolgozására, amely lehetővé teszi ezen buszok teljes biztonsággal történő ismételt üzembe helyezését. A RATP az incidens kapcsán kiadott közleményében kiemeli, hogy 2016 óta üzemeltet elektromos buszokat komolyabb fennakadás nélkül. A közlekedési cég jelenleg 500 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt közlekedtet, ennek flottájának közel egyharmadát az érintett típus teszi ki, amelyből a tervek szerint a közeljövőben további 158 darab érkezik a fuvarozó kötelékébe.

A Bluebusok fedélzetén ugyanaz a nagy energiasűrűségű Bolloré lítium-metál-polimer (LMP) akkumulátorpakk található, ami opcióként a Mercedes-Benz eCitaro típushoz is rendelhető, és amely tavaly azzal került be a hírekbe, hogy cellamoduljainak esetleges szigetelési hibája miatt a német gyártó 30, már átadott villanybuszának visszahívását volt kénytelen elrendelni. A visszahívásra akkor nem konkrét üzemeltetői hibaesetek miatt, hanem elővigyázatosságból került sor, ugyanis a Mercedes-Benz mannheimi gyárában még 2021 februárjában kigyulladt egy szintén LMP akkumulátortechnikával szerelt eCitaro. A gyártó szakemberei a káresemény kivizsgálása során azt állapították meg, hogy az egyik nagyfeszültségű akkumulátor, pontosabban azon belül is a cellamodulok szigetelési hibája miatt bekövetkezett rövidzárlat okozhatta a tüzet. A Daimler Buses ezután rendelte el az LMP energiatárolóval szerelt autóbuszainak haladéktalan leállítását és az érintett kocsik átvizsgálását, illetve szükség szerinti javítását is.

A párizsi tűzesetek kapcsán a szemtanúk arról számoltak be, hogy a lángok az autóbuszok tetején elhelyezett akkumulátoroknál, szinte robbanásszerű hirtelenséggel csaptak fel, és másodperceken belül átterjedtek az egész kocsitestre. A meglehetősen ijesztő jelenség az alábbi videóban jól látható:

A Bolloré Group Ergué-Gabéric-i üzemében készülő, négy ultravékony laminált rétegből felépülő BlueSolutions LMP akkumulátorok nem tartalmaznak folyadék halmazállapotú elektrolitot (a gyártó emiatt szívesen hivatkozik rájuk szilárdtest-akkumulátorként, bár a szakma egy része nem azonosul ezzel), sem kobaltot, sem pedig nikkelt. Az akkucellák alumíniumból, vas-foszfátból, lítiumból, lítium sóból, szénvegyületből és műanyagból készülnek.

Fotók: Kevin.B

Címkék