Kitekintő

Visszahívták az LMP akkumulátorral szerelt eCitarókat

Még február elején számoltunk be arról, hogy a Wiesbadenben szolgáltató ESWE Verkehrsgesellschaft GmbH 21 darab, nagy energiasűrűségű és élettartamú lítium-metál-polimer (LMP) akkupakkal szerelt Mercedes-Benz eCitarót állított forgalomba. A környezetbarát járműveket azonban február 19-e óta nélkülöznie kell a helyi utazóközönségnek, mivel a közlekedési társaság a gyártó kérésére ideiglenesen leállította mind a 21 kocsit. A Daimler Buses közleménye szerint a járművek visszahívását a francia Bolloré BlueSolutions által gyártott energiatárolók cellamoduljainak potenciális szigetelési hibája indokolta – írja az electrive.com.

Az ESWE még 2019 tavaszán kötött megállapodást 56 darab szóló Mercedes-Benz eCitaro megvásárlásáról a Daimler Buses leányvállalatával, az EvoBus GmbH-val. A megrendelés keretében elsőként érkező 10 kocsit még az Akasol gyártmányú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal szerelte a gyártó, a flotta fennmaradó 46 példányát viszont, amelyből a szóban forgó 21 leállított eCitaro is kikerült, már nagy energiasűrűséget és élettartamot ígérő, a Daimler sajtóanyagaiban csak „szilárdtestként” emlegetett, Bolloré-féle LMP akkupakkal szállítja az EvoBus. A francia cégtől származó energiatároló valóban nem tartalmaz folyadék halmazállapotú elektrolitot, de még nem azonos azzal a tömör lítium anódos “valódi” szilárdtest-akkumulátorral, amelyre évek óta annyira vár az elektromobilitás világa. Mindazonáltal a korábbi NMC akkuknál jóval nagyobb modulonkénti akkukapacitást biztosító LMP egységek piaci bevezetését jelentős előrelépésként értékelte a szakma – úgy tűnik azonban, hogy a technika üzembiztosságán van még mit javítani.

A közlekedési vállalatnak nemrég további 64 darab eCitaro megrendelésére nyílt lehetősége, így az év végére összesen már 120 darab Mercedes-Benz gyártmányú villanybusz közlekedik majd Wiesbadenben

Az LMP akkumulátoros villanybuszok visszahívása kapcsán az electrive.com megkereste a gyártó sajtóosztályát. A Daimler Buses a portál érdeklődésére elismerte, hogy valóban elrendelte Wiesbaden LMP akkumulátorral szerelt eCitaróinak visszahívását az energiatárolók cellamoduljainak esetleges szigetelési hibája miatt, amely akár rövidzárlatot is okozhat az akkumulátor modulokon belül. A Daimler közlése szerint a probléma összesen 30, már átadott eCitarót érint, a wiesbadeni kocsik mellett a müncheni MVG két csuklós eCitaróját is. Elmondták, hogy munkatársaik megkezdték a járművek akkumulátorainak felülvizsgálatát és szükség szerinti javítását is, viszont arról nem nyilatkoztak, hogy mikor állhatnak ismét szolgálatba az autóbuszok.

Bár a szakportál nem említi, a csillagos villanybuszok visszahívására nem konkrét üzemeltetői hibaesetek miatt, hanem elővigyázatosságból került sor, a Mercedes-Benz mannheimi gyárában ugyanis még február elején kigyulladt egy ugyanilyen akkumulátortechnikával szerelt eCitaro. A gyártó szakemberei a káresemény kivizsgálása során azt állapították meg, hogy az egyik nagyfeszültségű akkumulátor, pontosabban azon belül is a cellamodulok szigetelési hibája miatt bekövetkezett rövidzárlat okozhatta a tüzet. A Daimler ezután rendelte el az LMP energiatárolóval szerelt autóbuszainak haladéktalan leállítását és az érintett kocsik átvizsgálását.

Fotók: ESWE Verkehrsgesellschaft GmbH

Címkék