Kitekintő

Felhagyna villanybusz-programjával Wiesbaden, vagy mégsem?

[review]Az utóbbi napokban több német médium is arról cikkezett, hogy olyannyira megbuktak a Wiesbadenben szolgáltató ESWE Verkehrsgesellschaft GmbH autóbusz-flottájának villamosítása terén tett törekvések, hogy a társaság ismét dízelüzemű járművek beszerzését tervezi.

Az ESWE Verkehr 2019-ben kezdte el buszállománya villamosításának előkészítését. A társaság indításként egy 2019 tavaszán megkötött keretszerződés eredményeként összesen 56 darab Mercedes-Benz eCitarót állított forgalomba a 300 ezer lakosú városban; az első 10 példány még az Akasol lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó, 292 kWh összkapacitású első generációs akkupakkjával, a fennmaradó 46 kocsi pedig már a francia Bolloré BlueSolutions összesen 441 kWh villamos energia tárolását lehetővé tevő LMP (lítium-metál-polimer) energiatárolóival érkezett. Később a német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium 45 millió eurós támogatásával az ESWE-nek további 64 darab eCitaro megrendelésére nyílt lehetősége, ebből 14 járművet már leszállított a gyártó, a maradék félszáz darab forgalomba helyezését pedig nyár végére ígérte a társaság. A wiesbadeni vezetés 4 év alatt 220 új elektromos autóbusz beszerzésével számolt, elektromos alapokra helyezve ezzel az ESWE flottájának szinte teljes egészét, ám a társaság eddigi tapasztalatai szerint a flottacsere ebben a formában nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a korábban tervezettnél sokkal több e-buszra lenne szükség a dízelek kiváltásához, amelyek flottából való kivezetése sem halad az ütemterv szerint emiatt. Egyes német lapok szerint a villanybuszok üzemeltetése kapcsán felmerült nem várt kihívások miatt a város arra kényszerült, hogy felhagyjon ambiciózus törekvéseivel és ismét dízelbuszokat vásároljon az elektromosok helyett. Több portál említi, hogy a korábban a Bolloré akkumulátorok esetleges hibája miatti visszahívások, az állítólagos gyakori meghibásodások, de legfőképpen a járművek ígéretekhez képest jóval alacsonyabb hatótávja vette el a kedvét a társaságnak, pontosabban a városvezetésnek a villamosítástól. A gyártó vállalásai szerint a város NMC akkupakkal szerelt eCitarói 150-200, az LMP energiatárolókkal ellátottak pedig akár több mint 200 kilométer megtételére is alkalmasak lehetnek, persze hozzá kell tenni, hogy visszafogott légkondi-, illetve fűtéshasználat mellett, ideális üzemi körülmények között. A wiesbadeni tapasztalatok azonban nem ennyire kedvezőek; az ESWE eCitarói nem hozzák a Daimler Buses által ígért hatótáv-adatokat a téli időszakban, valamint a város domborzati jellemzői sem hatnak pozitívan az egyetlen feltöltéssel teljesíthető kilométerekre – vélhetően nem ezek azok az ideális forgalmi körülmények, amire a gyártó gondolt. Állítólag részben ezen kedvezőtlen tapasztalatokra, másrészt pedig a járművek hatalmas energiaigényére hivatkozva a város ha nem is véglegesen, de átmenetileg felhagyna korábbi célkitűzésével és ismét a dízel technológia felé fordulna, emiatt pedig nem valósul meg a töltési infrastruktúra megnövekedett energiaigényét kiszolgáló transzformátorállomás kiépítése sem.

A társaság 2017-ben szerzett be utoljára dízelbuszt, akkor még úgy tűnt, hogy utoljára (Fotó: Sascha Kopp)

A média nyomására az ügyben megszólalt a közlekedési társaság szóvivője is, aki elmondta, hogy az ESWE továbbra is kitart elképzelései mellett, és nem szándékoznak kihátrálni az elektromobilitás mögül. A dízelbuszokra átmeneti megoldásként tekintenek mindaddig, amíg a piacon nem áll rendelkezésre olyan akkumulátor-technológia, ami garantáltan biztosítani tudná az általuk elvárt 300-400 kilométeres autonómiát. Mint mondta, a wiesbadeni domborzati viszonyok között a 200 kilométeres hatótávval nem lehet messzire jutni, emellett a társaságnak sem anyagi forrása, sem pedig szabad tárolókapacitása nincs arra, hogy több, de kisebb hatótávolságú csuklós villanybuszt szerezzen be. Ezért szerintük egyelőre nincs értelme további e-buszok vásárlásának és a töltési infrastruktúra bővítésének sem. Hozzátette, hogy az ESWE eCitarói remek járművek, amelyek megbízhatóan végzik a munkájukat, de jelenleg olyan csuklós járművekre van szükségük, amelyek nem igényelnek töltési infrastruktúrát, márpedig ezek egyértelműen a hagyományos dízelmotorral ellátott autóbuszok. Kiemelte, hogy a mostani döntések nem azt jelentik, hogy felhagynának eddigi terveikkel, a céljuk továbbra is az, hogy zéró emissziós flottát állítsanak fel, de ez jelen állás szerint még eltart egy darabig.

Összegezve tehát nincs szó teljes hátraarcról, csak szembejött a valóság. Az ESWE ezért a jövőben megfontoltabban kíván haladni és a technológia jelenlegi korlátait figyelembe véve dönt az újonnan beszerzendő buszok hajtásmódjáról. Az viszont ismét igazolást nyert, hogy a technika mai állása szerint egyetlen elektromos busz még nem alkalmas arra, hogy teljes értékűen kiváltson egy dízel meghajtású járművet, üzemeltetésük erősen korlátozott, egyszerűen még nem érettek meg arra, hogy a városi közlekedésben meghatározó szerepet kapjanak. Arra egyébként maga a Daimler és más gyártók is felhívják a figyelmet, hogy az akkumulátortechnika jelenlegi fejlettségi szintje mellett, a realitásokat figyelembe véve célszerű, ha a villanybuszok mellett Euro 6-os dízelmotoros autóbuszokkal is rendelkezik egy adott közlekedési vállalat, egyetlen belső égésű motorral szerelt autóbusz kiváltására pedig jelenleg legalább 1,2 villanybusz beszerzésével kell számolni. Ezen kívül nem árt ha arra is felkészülnek a leendő üzemeltetők, hogy egyetlen töltőoszlop energiaigénye kb. 75 lakásénak felel meg.

Címlapkép: ESWE

Címkék