Kitekintő

Újabb eCitarók Wiesbadennek

Megérkezett Wiesbadenbe, az ESWE Verkehrsgesellschaft GmbH társasághoz a századik Mercedes-Benz eCitaro.  A tekintélyes létszám ellenére a villanybuszok pályafutása nem zökkenőmentes a városban, május végén arról lehetett hallani, hogy a járművek korlátozott hatósugara miatt az üzemeltető középtávon visszatérne a jól bevált dízelmotoros típusok beszerzéséhez. Mindez azonban, amint az látható, nem jelenti a villanybusz-program teljes felfüggesztését, mint ahogyan azt a sajtóban több helyen sugallták. A társaság csupán a csuklós ebuszok beszerzéséről mondott le, de azokról is csak addig, amíg a piacon nem áll rendelkezésre olyan akkumulátor-technológia, ami garantáltan biztosítani tudná az általuk elvárt 300-400 kilométeres autonómiát.

Az ESWE Verkehr 2019-ben kezdte el buszállománya villamosításának előkészítését, mára pedig már gépparkjának csaknem egyharmadát elektromos járművek teszik ki. A társaság első körben 2021-ben összesen 56 darab Mercedes-Benz eCitarót állított forgalomba a 300 ezer lakosú városban; az első 10 példány még az Akasol lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó, 292 kWh összkapacitású első generációs akkupakkjával, a fennmaradó 46 kocsi pedig már a francia Bolloré BlueSolutions összesen 441 kWh villamos energia tárolását lehetővé tevő LMP (lítium-metál-polimer) energiatárolóival érkezett. Később a német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium 44,8 millió eurós támogatásával az ESWE további 64 darab eCitaróval 120 darabosra bővítette a wiesbadeni rendelésállományt, ebből a mennyiségből érkezett meg nemrég a jubileumi 100. példány.

Az eCitarók leszállítása mellett a Daimler Buses biztosította az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát is, azaz a kulcsrakész szolgáltatás a tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése mellett kiterjedt a töltőállomások depó hálózatra történő csatlakoztatására, a transzformátor és a kapcsolóberendezések telepítésére, valamint egyéb kapcsolódó kivitelezési intézkedésekre is. A töltőberendezéseket, melyekből 96 darabot telepítettek, a holland Heliox szállította, a töltő infrastruktúra összteljesítménye közel 11 megawatt. Emellett a töltéskezelés is a megrendelés részét képezte, a töltési folyamatokat a berlini IVU Traffic Technologies által kifejlesztett szoftverrel figyelik és ellenőrzik.

A 100. wiesbadeni rendeltetésű eCitaro a forgalomba állított kocsikkal megegyező specifikációval érkezett a közlekedési céghez, azaz kétajtós kivitelben, fahatású padlóburkolattal, biztonsági kamerarendszerrel, USB-csatlakozókkal ellátott utastérrel. A gépkocsivezetők munkáját radaralapú Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti.

Az autóbuszt 7 modulos, 441 kWh összkapacitású, folyadék halmazállapotú elektrolitot nem tartalmazó LMP akkupakkal szerelték, ami a Daimler közlése szerint nagyobb hatótávot képes biztosítani a járműnek, még a wiesbadeni domborzati viszonyok között is, mint az első 10 kocsiba került NMC energatároló. Az ESWE az elsőként érkező eCitarók esetében – nem titkoltan a gyártó ígéreteihez képest jóval alacsonyabb hatótáv miatt – fontolóra vette ezen kocsik akkumulátorfrissítését, viszont azt még nem tudni, hogy a flotta nagy részében megtalálható LMP, vagy az Akasol továbbfejlesztett NMC 2-es, vagy NMC 3-as akkupakkjával szerelnék fel ezeket a járműveket.

Címkék