Magazin

Vitézy Dávid: még mindig 728 húsz évnél idősebb jármű fut a Volánbusznál

Október 19-én, szerdán került megrendezésre az 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozás, amelynek idén a Busexpo kiállítások helyszíneként ismert zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pálya adott otthont. A szakmai program középpontjában idén a hazai autóbusz-park megújulása, a hazai gyártók és az európai piac kínálata, valamint az elektromos hajtásra való átállás állt, beleértve az átállás által az infrastruktúrával és az üzemeltetéssel szemben támasztott követelményeket is.  A több mint fél évszázados múltra visszatekintő eseményen több autóbusz-gyártó is képviseltette magát.

Az egész napos szakmai rendezvényen az előadások sorát Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára kezdte, aki a hazai buszközlekedésről, annak fejlesztéséről,  valamint a szaktárca közösségi közlekedéssel kapcsolatos jövőbeni terveiről beszélt.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg összesen 7900 autóbusz fut a magyar közszolgálatban, 5300 teljesít helyközi és 2600 helyi szolgálatot, utóbbiak mintegy fele Budapesten. Mint fogalmazott, ha körülnézünk az országban, akár a vidéki nagyvárosainkban, akár Budapesten, ahol nemrég jelentették be, hogy kivonják az utolsó magaspadlós buszt is a forgalomból, akár a Volánbusz Zrt.-nél, kijelenthető, hogy nincs ok  a szégyenkezésre. Az utóbbi évtizedben sokat haladt előre a hazai buszflották megújítása, de hozzátette, hogy van még munka bőven. Példaként hozta fel a Volánbusz járműparkját, amelyben még mindig 3300 tíz évnél és 728 húsz évnél idősebb jármű közlekedik.

A Volánbusznál a 2019-ben lezajlott integráció időpontjában több mint 6740 autóbusz közlekedett, mára viszont a járműcsere program és más hatékonyságnövelő lépések révén ez a szám 5900-ra mérséklődött, s a korábban 13 évet jócskán meghaladó átlagéletkor 2020 végére 13 év alá, 2021-ben 11 évre, idén pedig 10,5 évre csökkent. S, ha csak a helyközi járműparkot nézzük, ott az átlagéletkor az elmúlt 4 évben beszerzett vadonatúj járművek forgalomba állításának köszönhetően 8 év környékére csökkent.

Vitézy Dávid a flottacsere programmal kapcsolatban kiemelte, hogy 2018 óta 1820 darab új busz érkezett a Volánbuszhoz 135 milliárd forint értékben. Ezen kívül 420 darab busz van szállítás alatt, ezekre már van életbe léptetett szerződés és forrás. Ezek a járművek az elkövetkezendő fél évben érkeznek be a társasághoz. Emellett megjegyezte, hogy 208 busz van közbeszerzés alatt és  további tendereket is ki fognak írni a jövőben. Jövő tavaszig a 164 gázüzemű MAN Lion’s City 12 G-n és a 48 darab BYD villanybuszon kívül 140 darab kéttengelyes, normál padlómagasságú Credobus Inovell és Mercedes-Benz Intouro M (2022. október – 2023. március), 50 darab háromtengelyes, alacsony belépésű Volvo 8900 LE (2023. február – április) kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelékében országszerte. Emellett még további három tender van folyamatban 10 darab alacsonypadlós városi csuklós (2023. augusztus), 114 darab elővárosi csuklós (2023. február – november) és 59 darab kéttengelyes, regionális (2023. június – szeptember) autóbusz beszerzéséről.

Az államtitkár beszélt a Zöld Busz Programról is, amelynek első fázisa a zéró emissziós buszok kipróbálását, tapasztalatok szerzését szolgálta a városi, elővárosi közlekedésben. Megjegyezte, hogy a villanybuszok működtetése ugyan jóval olcsóbb, mint dízeles társaiké, a beszerzési ára még nagyon magas, ezért szélesebb körű elterjedésükhöz mindenképpen állami segítségre van szükség, ezért  indult el a kormányzati kezdeményezés. Ebben először egy demonstrációs mintaprojekt zajlott le, ahol meg lehetett ismerkedni több gyártó elektromos buszával, s azzal is, hogy milyen telephelyi infrastruktúrára van szükség. A finanszírozási alprojektben Debrecenbe 12 elektromos busz került, a nagy pályázat keretében pedig az ország minden régiójába rendeltek villanybuszokat: Székesfehérváron, Miskolcon, Debrecenben és Budapest elővárosában már meg is jelentek, Győr, Veszprém, Szolnok és más városok ezután következnek. Még több mint 50 elektromos busz érkezik a következő hónapokban ezekbe a városokba, melyek már gyártás alatt vannak, túlnyomórészt Magyarországon a BYD komáromi üzemében.

Az előadásban szó esett  az új, országos hatádkörű közlekedésszervezőről is. A Vasúti Pályakapacitás-elosztó alapjain fölépülő, teljes körű működését 2023-ban elkezdő megrendelő és ellenőrző szervezet működését tekintve hasonlítani fog a budapesti BKK-hoz vagy a kecskeméti KeKóhoz, számos európai példáról nem is beszélve. Létrehozásának célja egyszerűen úgy foglalható össze, hogy nincs öt szolgáltatás, az utas szempontjából egységes szolgáltatásra van szükség, el szeretne utazni A-ból B-be, függetlenül attól, hogy MÁV-Starttal, GYSEV-vel vagy Volánbusszal megy. Egy tarifa, egy menetrend, egy hálózat kell. Még mindig van, ahol a busz és a vasút párhuzamosan, egymással versenyezve szolgáltat. Nem járnak még a buszok mindenhol ütemes menetrend szerint, nincs egy olyan applikáció, amelyben meg lehet venni a jegyet egyetlen műveletben buszra és vonatra. Készülnek a buszos piac versenypiaccá alakítására is. Forint per kilométer alapon fogják tendereket kiírni fokozatosan néhány év alatt az összes helyközi buszviszonylatra, amit már jövőre elkezdenek.

Címkék