Magazin

Több, mint félezer autóbusz beszerzését indította meg a Volánbusz

Újabb buszbeszerzésekkel indul a 2022-es év a Volánbusznál: a közlekedési cég összesen 543 autóbusz beszerzésére hirdetett pályázati felhívásokat, amelyek keretében a társaság 114 darab alacsonypadlós elővárosi csuklós, 10 darab alacsonypadlós városi csuklós, 360 darab alacsony belépésű, kéttengelyes elővárosi, valamint 59 darab normál padlómagasságú, kéttengelyes helyközi autóbuszt vásárolna.

A Volánbusz a 114 darab alacsonypadlós, M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) háromajtós elővárosi csuklós autóbuszra kiírt eljárás első részében 47, míg a másodikban 67 darab járművet szerezne be. Magyar szempontból távolról sem mellékes kitétel, hogy a megajánlott busztípusoknak csak a leghátsó, vagyis a harmadik ajtó vonaláig kell alacsonypadlósnak lenniük, ráadásul a pályázati kiírás nem köti ki, hogy az indulóktól referenciaként elvárt autóbuszoknak (ez az első szakasz esetében 35, a másodiknál pedig 50 darab korábban értékesített alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű elővárosi kocsit jelent) feltétlenül kell csuklós kivitelűeknek kellene lenniük. Mindezek alapján a tender remek lehetőséget jelent a frissen bemutatott Credobus Econell 18 Next számára, hogy behúzza első megrendelését, méghozzá rögtön jelentősnek mondható darabszámmal. Az elővárosi csuklósok mellett az állami busztársaság városi, M3/I osztályú, teljes hosszban alacsonypadlós csuklósokat is vásárolna, ebből a kivitelből 10 darabot állítanának szolgálatba.

A Volánbusz legutóbb idén nyáron frissítette elővárosi csuklós-flottáját 204 darab MAN Lion’s City G-vel

A rendelésállomány oroszlánrészét az összesen 360 darab alacsony belépésű, szóló, kéttengelyes, M3/II osztályú autóbusz beszerzésére vonatkozó kiírás adja. A három szakaszra osztott felhívás első részében 40, a másodikban 120, a harmadikban pedig további 200 jármű megajánlását várja a társaság. Az autóbuszoknak csak az egyes szakaszokban kell azonos gyártmányúaknak és kivitelűeknek lenniük, vagyis a járművek szállításának jogát akár három különböző gyártó is elnyerheti. A normálpadlós elővárosi és helyközi buszokra hirdetett pályázatban pedig 59 darab M3/II osztályú, kéttengelyes jármű szállítására tehetnek ajánlatot a pályázók.

Az ajánlatok benyújtására viszonylag rövid idő áll rendelkezésre, a pályázatokat január 31-ig lehet beadni az eljárásban. A járművek szállításának végső határideje az adásvételi szerződéses hatályba lépését követő maximum 365 nap.

A fenti pályázatokon túl a Volánbusznak jelenleg több pályázata is tart bírálati szakaszban, ezek 60 darab városi villanybusz, 85 darab helyi és 79 elővárosi kivitelű CNG-hajtású, 50 darab alacsony belépésű (low entry) háromtengelyes elővárosi, 140 darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 45 darab háromtengelyes emelt padlómagasságú távolsági és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turista autóbusz vásárlására vonatkoznak.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék