Magazin

Új járművekkel és új vonalakkal bővítené a BKK a fővárosi trolihálózatot

A dinamikusan fejlődő európai nagyvárosokhoz hasonlóan Budapest is a trolifejlesztésekben látja a közlekedés zöldítésének gazdaságos lehetőségét. A következő években a BKK új vonalakat létesítene a főváros több részén, illetve meglévőket hosszabbítana meg, így akár 300 kilométeresre is bővülhet a budapesti trolibuszhálózat. Ezzel párhuzamosan folytatódik a járműbeszerzés is, további 160 új trolival gyarapodhat a járműflotta – közölte a BKK.

Az akkumulátoros, korlátozott mértékű önjárásra is képes trolibuszok új korszakot nyitottak a sokak által már temetett trolibusz-piac számára, ugyanis egyre több európai város dönt úgy, hogy akkumulátoros villanybuszok beszerzése helyett (vagy mellett) a meglévő felsővezetékes infrastruktúrát kihasználva, azt bővítve vagy teljesen új vonalakat nyitva önjáró trolibuszokat állít forgalomba a kiöregedett hagyományos trolik, vagy éppen a dízelüzem kiváltására. Az akkumulátoros trolibuszoknak köszönhetően évről évre gyarapodik azon európai városok száma is, ahol több éves vagy évtizedes kihagyás után visszatérnek a trolibuszok a közforgalomba, ilyen például Prága, a svájci Chaux-de-Fonds, vagy a franciaországi Nancy is. Emellett több olyan várost is találunk kontinensünkön, ahol a troliüzem bővítésével a dízelüzemű flottát váltják, vagy váltanák le részben, vagy teljes egészében; többek között Arnhem, LuzernEsslingenGenf, Genova és Tallinn is új önjáró trolikkal zöldíti, illetve zöldítené flottáját. Ezen városok sorához csatlakozna most Budapest is.

A BKK szakemberei a trolibuszágazatot érintő fejlesztésekre vonatkozóan egy négy pontból álló csomagot dolgoztak ki. A tervek szerint jelentősen bővülne a hálózat és új járművek is érkeznének. A fejlesztés fontos lépés ahhoz, hogy a jövőben a közösségi közlekedést használók 100%-ban elektromos hajtású járművekkel, kényelmesen, és mindenki számára hozzáférhető módon utazhassanak a fővárosban.

Az elmúlt évek akkumulátoros trolibusz-beszerzéseinek köszönhetően nem csak a flotta frissült, hanem bővült a főváros trolihálózata is: míg 2019-ben csaknem 138 kilométer volt a trolibuszvonalak hossza, 2024-re mintegy 155 kilométerre nőtt. A BKK a következő években is nagy hangsúlyt fektetne a hálózatfejlesztésre: 2026 végéig közel 190 kilométerre, 2030-ra pedig akár 325 kilométerre is növekedhet a budapesti trolibuszvonalak teljes hossza.

Már jövő év végéig közvetlen kapcsolat jöhet létre a XIII. és a X. kerület között a 75-ös trolibuszvonal meghosszabbításával. A jelenleg a Jászai Mari tér és a Puskás Ferenc Stadion között közlekedő vonal keleti végállomása Kőbánya alsó vasútállomáshoz kerülne. A tervek szerint hosszabb útvonalon közlekedne a 81-es trolibusz, amely jelenlegi végállomása, az Örs vezér tere és a Mexikói úti földalatti-végállomás között járna, olyan területeket is érintve, ahonnan jelenleg csak átszállással érhető el valamelyik metró. Az Állatkerti körút és a Kós Károly sétány kereszteződésében új felsővezeték-kapcsolat épülne: ezt használná akár a 82-es trolibusz, amely így az Örs vezér tere és az Orczy tér között közlekedne. A fejlesztésekről a BKK társadalmi egyeztetést indít majd.

2026-ig megvalósulhat a 72-es trolibuszvonal meghosszabbítása Kőbánya alsóig a Kőbányai úton keresztül, a Pongrácz út fölé teljes hosszban felsővezeték épülne, a Kassai tér térségében is bővülne az infrastruktúra – a Róna utcai felsővezetéket összekötnék a Kassai térivel -, sőt visszaépülne a Diószegi Sámuel utca–Elnök utca fölötti szakasz is a mai 83-as járat felett.

2027-re újabb városrészekben jelenhetnének meg a trolibuszok a BKK tervei szerint: Alsórákoson és a X. kerület több részén, így Óhegyen és Újhegyen, valamint Óbudán is trolik közlekednének.

A BKK hosszú távú célkitűzése, hogy 2030-ig további fő közlekedési útvonalakon is megjelenjenek a trolibuszok, önjáró trolik közlekedhetnének többek között a Rákóczi út–Thököly út tengelyen, Angyalföldön, Zuglóban és Újpalotán.

A fővárosban jelenleg 1100 autóbusz közlekedik, ezekből a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanulmánya alapján 350-et lehet kiváltani gazdaságosan önjáró trolibuszokkal. Az elmúlt 10 évben beszerzett Solaris-Škoda trolibuszok érkezésének köszönhetően gyakorlatilag megújult a teljes fővárosi trolipark, csúcsidőn kívül már csak alacsonypadlós trolibuszok járnak a fővárosban, amelyek felsővezeték nélküli szakaszokon önjáró módban is tudnak közlekedni.

A tervek szerint a következő lépésben további 160 új trolibusszal egészülne ki a jelenlegi járműpark, az ehhez szükséges előkészítő lépéseket már meg is tette a cég.  A vonatkozó közbeszerzési eljárás részvételi szakasza már lezárult, a következő hónapok a tárgyalásos szakaszról, majd az ajánlattételről szólnak, a szállítási szerződés aláírása a negyedik negyedévre várható. A BKK ajánlati felhívására négy gyártó jelezte részvételét: az Ikarus, a Skoda, a Solaris és a Bozankaya. A majdani nyertes ajánlattevőnek olyan járművek gyártását, szállítását, helyszíni próbaüzemének lebonyolítását, illetve az előírt engedélyek beszerzését kell biztosítania, amelyek teljesen alacsonypadlósak, légkondicionáltak, valamint a beépített akkumulátoroknak köszönhetően legalább 15 kilométert önjáró üzemmódban, felsővezeték nélkül is képesek megtenni. A fejlesztések előkészítését és megvalósítását a BKK európai uniós források felhasználásával tervezi.

Címkék