Kitekintő

Február 1-től menetrendszerűen közlekedik az 58-as trolibusz Prágában

A vonalra szánt akkumulátoros SOR TNS 18 trolibuszok próbaüzemének lezárultát követően, február 1-je üzemkezdettől Prágában elindul a menetrend szerinti trolibuszüzem a Palmovka és Miškovice között újonnan kiépített, 58-as jelzésű troliviszonylaton, ezzel pedig hamarosan, várhatóan február 19-től száműzik a dízelbuszokat az eredetileg 140-es jelzés alatt közlekedő vonalról.

Az 58-as viszonylatra 15 darab, a Cegelec új fejlesztésű Alva hajtásrendszerével szerelt, 18,75 méter hosszú SOR TNS 18 csuklós trolibusz érkezik, amelyek egy 106 kWh kapacitású vontatási akkumulátorcsomag segítségével korlátozottan önjárási képességgel is rendelkeznek. A jelentős késéssel érkező járműveket a DPP közlekedési társaság, ugyan fenntartásokkal, de december végéig mind átvette, azonban ezekből első körben csak 7 példányt tud menetrend szerinti üzembe küldeni. A fennmaradó 8 kocsin a gyártó SOR Libchavy még szerviz- és adminisztrációs feladatokat végez, de a DPP várakozása szerint a flotta a hónap második felében teljes lehet, s ezt követően már csak ezek a SOR önjáró trolibuszok közlekednek a vonalon, addig vegyesüzemben trolik és dízelbuszok szolgálják ki az utazókat. A 15 darab troli forgalomba helyezésével párhuzamosan a fuvarozó kivonja a közforgalomból a vonalon közlekedő csuklós dízelbuszait, amelyek közül több az idén tölti be 15. szolgálati évét, ami a PID minőségi szabványok szerint a prágai közösségi közlekedésben a buszok megengedett maximális életkorát jelenti. A trolibuszok műszaki meghibásodása vagy egyéb váratlan esemény esetére viszont a DPP üzemi tartalékként megtart néhányat a járművekből.

Az 58-as trolivonal üzembe helyezésével most ténylegesen visszatérnek a trolibuszok a cseh fővárosba, de nem csak erre a viszonylatra, hanem a szintén újonnan kiépített, 59-es reptéri troliviszonylatra is, amelyen 2024 első felében 20 darab duplacsuklós Solaris-Škoda Trollino 24 áll szolgálatba, melyekből az első két átadott példány a  típus engedélyezési eljárásának részeként akár utasforgalomban is megfordulhat az 58-as vonalon.

A DPP emellett további 13 buszvonalat tervez felsővezetékes infrastruktúrával ellátni, majd önjáró trolibuszokkal kiszolgálni. Ezen vonalak villamosítására irányuló projektek az előkészítés különböző szakaszaiban tartanak. Ha sikerül megvalósítani az összes folyamatban lévő projektet, az évtized végéig Prága 100 kilométeres trolibuszhálózattal büszkélkedhet majd.

Címkék