Kitekintő

Megkezdheti prágai tesztfutásait a DPP elsőként átadott SOR TNS 18 önjáró trolibusza

Igaz, nyolc hónappal a szerződésben vállalt eredeti határidő lejárta után, de végül megérkezett a prágai DPP közlekedési társaság 2022 januárjában megrendelt 15 darabos SOR TNS 18 csuklós trolibusz-flottájának első tagja a cseh fővárosba, ahol tovább folytatódhatnak a 18,75 méter hosszú trolik hajtásrendszerét szállító Cegelec gyári tesztfutásai. Az új trolibuszt azonban még korántsem veheti birtokba a prágai szolgáltató, csupán arról van szó, hogy a Cegelec az elkövetkezendő két hétben a kocsi rendeltetési helyén fogja tesztelni a jármű hajtásrendszerét, és ha szükséges finomhangolásokat is végez azon, hogy minél előbb megkezdődhessenek az utasok nélküli próbafutások a városban.

A cseh SOR-nak és konzorciumi partnerének 2023. április 16-ig kellett volna leszállítania a 15 darabos flottát a prágai üzemeltető részére, de a járművekből a mai napig csupán egyetlen darab érkezett meg a DPP-hez, mégpedig a tavaly decemberre ígért, a homologizációs folyamat megkezdéséhez szükséges első példány. A most átadott trolibusz a hajtásrendszer elektromos komponenseinek beszerelését követően a Cegelec prágai telephelyén végzett próbafutásokat, de a hely szűke és korlátai miatt az a megállapodás született a gyártó és a DPP között, hogy a valós üzemi körülmények szimulálása érdekében a következő szakaszban a szolgáltató depójában folytatódnak a tesztek. Ezek végeztével kezdődhetnek meg az utasok nélküli, valamint a homologizációs próbafutások a városban. A folyamat lezárultáig a trolibusz továbbra is a gyártó konzorcium tulajdonát képezi.

 

A Palmovka és Miškovice között újonnan kiépített, 58-as jelzésű troliviszonylatra szánt járművek átadásának késését a Cegelec korábban a félvezetőkhöz való hozzáférés globális problémáival indokolta, ami miatt a három éven át fejlesztett Alva hajtásrendszerén – amely a korábbi hagyományos  IGBT tranzisztorok helyett nagyobb mértékben alkalmaz szilícium-karbid (SiC) technológián alapuló félvezető áramköri elemeket – módosításokat kellett eszközölnie. Ennek következményeként a SOR csak jelentős késéssel tudja teljesíteni a már meglévő, Cegelec elektronikával szerelt trolibuszokra vonatkozó megbízásait. A késedelemmel kapcsolatban a megrendelő DPP a teljesítési határidő lejárta után közölte, hogy be fogja tartani a szállítási megállapodásban foglaltakat és érvényesíteni fogja kötbérigényét, vagyis az átszámítva nettó 3,2 milliárd forintos vételár 5%-át fogja felszámolni kötbér jogcímén.

A prágai SOR trolik mozgatásáról egy 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik, amely a C-tengelyt hajtja, az önjáró képességet pedig egy 106 kWh kapacitású vontatási akkumulátorcsomag biztosítja majd. Ezzel a gyártó szerint a járművek akkumulátoros üzemmódban legalább 12 kilométert lesznek képesek megtenni a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett, bármilyen üzemi és éghajlati körülmények között. A beszerzés a trolibuszok leszállítása mellett opcionálisan tartalmazza a járművek 15 éves tervezett élettartama alatt történő egyszeri akkumulátorcserét (darabonként átszámítva 21 millió forintért), továbbá négy töltőberendezést is, a járművek akkumulátorai ugyanis plug-in módszerrel is feltölthetők.

A 134 fős utaskapacitású, ezen belül 39 utasüléssel rendelkező trolik felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett, többek között utasszámláló berendezést, a teljes utasteret és az áramszedőket is megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, automatikus áramszedő lehúzó és felengedő berendezést, valamint forgalomfigyelő- és tolatókamerát is magában foglal. Két kocsit a felsővezeték jégtelenítésére alkalmas automata permetező berendezéssel is ellátnak.

Címkék