Kitekintő

Esslingen lehet a Van Hool új A-sorozatú trolibuszainak első vásárlója

Ha minden a tervek szerint alakul, összesen 46 darab trolibuszt – ezen belül a kéttengelyes szóló A12T típusból 12, a csuklós A18T modellből pedig 34 példányt – szállíthat a németországi Esslingen am Neckar városába a Van Hool. A belga buszgyártó nyerte meg ugyanis az önkormányzati tulajdonú Städtischer Verkehrsbetrieb Esslingen am Neckar (SVE) közlekedési társaság trolitenderét, miután pályázata az értékelés során maga mögé utasította a Solaris és a Hess ajánlatait. Ez lesz a Van Hool újgenerációs trolibuszainak első megrendelése, amennyiben október 17-én a városi tanács is szentesíti az üzletet.

Esslingen am Neckar közlekedési vállalata, az SVE 1944 óta üzemeltet trolibuszokat a város helyi viszonylatain, és a napjainkban is működő három német trolibuszüzem egyikeként jelenleg 10 darab Solaris gyártmányú akkumulátoros trolibusz alkotja az állományát. A város járműparkjának nagyobbik részét jelenleg még egy dízelmotoros MAN és Mercedes-Benz autóbuszokból álló 60 darabos flotta teszi ki, melyet a város közösségi közlekedés fejlesztésének stratégiai terve szerint 2025 tavaszától teljes egészében akkumulátoros önjáró trolibuszokkal váltanának ki. Esslingen am Neckar jelenleg összesen 29 kilométer hosszú felsővezetékes infrastruktúrával rendelkezik, amelynek további 5 kilométeres bővítésével valósulna meg a helyi közösségi közlekedés 100%-ban elektromos alapokra helyezése, mégpedig megújuló energiaforrásból előállított zöld energiával üzemelő önjáró trolibuszokkal. A projekt az új akkumulátoros trolibuszok beszerzése és a felsővezeték-hálózat bővítése mellett a depói töltőrendszerek és a műhelyinfrastruktúra kiépítését is magában foglalja, ehhez a német szövetségi kormány 27,4 millió eurós támogatást nyújt.

Az akkumulátoros és a hidrogénhajtású kivitel után a troliverzió is bemutatkozhat a Van Hool új A-sorozatából

A trolibuszok beszerzésére és kapcsolódó szolgáltatásként a járművek 15 (+ opcióként további 5) éves karbantartására az SVE 2022 júliusában hirdetett pályázatot, amely alapmennyiségként 36 csuklós és 12 szóló, opcióban pedig további tíz (3 darab szóló és 7 darab csuklós) trolibusz leszállítását irányozta elő. Az eljárásban a legkedvezőbb ajánlat a Van Hooltól érkezett, ennek értéke mintegy 50,8 millió euró, átszámítva közel 22 milliárd forint. Ahogy a bevezetőben már említettük, a beszerzés sorsáról az utolsó szót a városi tanács mondja majd ki október 17-én, de a hírek szerint ez már csak formalitás, így szinte borítékolható, hogy az SVE november 3-án meg is rendeli a 46 darabos flottát. A szóló kocsikat 2024 novembere és 2025 áprilisa között, a csuklósokat pedig 2024 májusa és novembere között kell átadni a megrendelőnek.

A szóló trolibuszok két-, míg a csuklósok háromajtós kialakítással érkeznek majd, elöl egy-, középen és hátul pedig kétszárnyú, kifelé nyíló lengő-toló mechanikájú utasajtókkal szerelve. A trolik fedélzetén a bal és a jobb oldalon is alakítanak ki peronrészt – utóbbi kerékpárszállításra is alkalmas lesz -, ezeken két kerekesszékes utasnak is jut hely, ők a második ajtóhoz telepített, 450 kg teherbírású rámpán át közelíthetik meg utasteret. A szóló kocsik 31 ülő és 37 álló utast tudnak majd szállítani, a csuklósokon pedig 121 fő utazhat egyidejűleg, közülük 46-an ülve, 75-en állva.

A szóló és a csuklós változat üléselrendezési terve

A hagyományos visszapillantó tükrök helyett kamerákkal felszerelt, teljes hosszban alacsonypadlós trolibuszok kívül-belül LED-es világítással és biztonsági kamerarendszerrel is rendelkeznek majd, a klímaberendezést pedig antivirális és -bakteriális – köztük a koronavírus kórokozója ellen is hatásos – szűrőrendszerrel látják el.

A 12,2 méter, illetve 18,2 méter hosszú járművek elektromos hajtásrendszerének berendezéseit várhatóan a Kiepe Electric szállítja majd, beleértve a vontatási akkumulátorokat, ezek hűtőrendszerét, a segédüzemi átalakítót, a nagyfeszültségű elosztókat, az áramszedőt valamint az egyes komponensek szoftveres felügyeletét is. A szóló változatot egy, a csuklóst pedig két darab központi elhelyezésű, 160 kW csúcsteljesítményű villanymotor mozgatja majd. Az önjárási képességet a szóló verzióban négy darab 60 kWh összkapacitású, a csuklósban pedig öt darab, 75 kWh villamos energia tárolására alkalmas  lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag fogja biztosítani.

A Van Hool trolibuszgyártóként egyébként nem ismeretlen Esslingen am Neckarban, 2002 és 2020 között kilenc darab Kiepe Electric hajtással szerelt Van Hool AG300 T csuklós trolibusz közlekedett a Baden-Württemberg tartománybeli városban.

Látványtervek: Van Hool/SVE

Címkék