Kitekintő

Duplacsuklós Hess trolibuszok váltják a vezetősínes buszrendszert Nancyban

Összesen 25 darab duplacsuklós lighTram 25 önjáró trolibuszt szállít a Hess a franciaországi Nancy városába. A 2024 áprilisáig megérkező járművek a kötöttpályás, középső vezetősínt használó Bombardier TVR flottát váltják majd – valójában ezek a járművek is háromrészes trolibuszok, amelyekre korábban előszeretettel hivatkoztak gumikerekű villamosként.

A duplacsuklós Hess trolibuszok beszerzésére vonatkozó végső döntés január 6-án született meg, a svájciak mellett a Van Hool jött még szóba lehetséges gyártóként. A helyi 1-es vonalra szánt új trolibuszok a jelenleg használt, 24,5 méter hosszú járművek 135 fős utaskapacitásával szemben 154 személyt szállíthatnak majd. A specifikációt várhatóan júniusig véglegesítik, ekkor kerül sor a szállítási szerződés aláírására is. Ebből adódóan jelenleg még a járművek darabonkénti vételára sem ismert, de francia értesülések szerint elérheti az 1,5 millió eurót (átszámítva bő 534,6 millió forintot) is. Pillanatnyilag még a színterv sem eldöntött, a címlapképünkön látható türkiz árnyalat mellett a sárga is versenyben van még a Métropole du Grand Nancy honlapjára feltöltött látványtervek szerint. A balsikerű TVR-rendszert a korábbi tervek szerint hagyományos villamossal váltották volna ki, ám ezt a városvezetésben bekövetkezett változások után végül egyelőre elvetették, főként költségtakarékossági okokból.

A Bombardier TVR szereplése Nancyban sem hagyott maga után kellemes emlékeket (Fotó: Nick Parker, busstop.fr)

A duplacsuklós, ám a lecserélni kívánt járműveknél még így is hétköznapibbnak tekinthető Hess trolibuszok beszerzése mellett az egyik fő érv a „100%-os megbízhatóság” volt, ami a Bombardier járműveiről nem volt elmondható – a kötöttpályás, vezetősínes buszok Patrick Hatzig, a Métropole du Grand Nancy mobilitási delegáltja szerint valósággal „traumatizálták” a helyieket. A sors fintora, hogy 2000-ben éppen a hagyományos trolibuszhálózatot váltották ki az akkor még nagyon előremutatónak gondolt, a villamosok és a buszok tulajdonságait ötvöző megoldással. Az elképzelés nem vált be, a kisiklások mellett az útburkolat nagymértékű elhasználódása is problémát jelent a mai napig. A vezetősínes TVR-rendszert várhatóan 2023 elején állítják le, az új trolibuszok megérkezéséig a viszonylatot dízelmotoros buszokkal pótolják majd. Korábban az északnyugat-franciaországi Caen városában is ugyanilyen járművek közlekedtek, ott 2017-ben számolták fel a hasonlóan dicstelen véget ért rendszert, amelynek feladatait normál villamosvonal vette át.

Címlapkép: Carrosserie Hess AG/Métropole du Grand Nancy

Címkék