Kitekintő

Márciusban véget ér a Bombardier trolibuszok kora Nancyban

Március 13-án a franciaországi Nancy városa több mint két évtized után elbúcsúzik a kötöttpályás, középső vezetősínt használó Bombardier TVR trolibusz flottájától. A járműveket, melyekből 25 darabot vásárolt a STAN Nancy közlekedési társaság, az ezredforduló után állították forgalomba a városban, s korábban előszeretettel hivatkoztak rájuk gumikerekű villamosként.

A Bombardier nyomvezetéses trolibusz rendszerét Nancy városában alkalmazták először, s bár már az első évek tapasztalatai lesújtóak voltak, a kötöttpályás megoldást csak most, 23 év elteltével vezetik ki a város közösségi közlekedéséből, helyüket duplacsuklós, ám még így is hétköznapibbnak tekinthető trolibuszok veszik majd át. A sors fintora, hogy a 2000-ben éppen a hagyományos trolibuszhálózatot váltották ki az akkor még nagyon előremutatónak gondolt, a villamosok és a buszok tulajdonságait ötvöző megoldással, amely a városvezetés elmondása szerint valósággal „traumatizálja” a helyieket.

Fotó: Florian Fèvre

A TVR rendszer lényege az, hogy a trolibuszokat egy, az út közepére fektetett vezetősín kormányozza, a terhelést pedig a duplacsuklós járművek gumikerekei viszik. „Vezetett” üzemmódban minden tengelyt egy olyan rendszer kormányoz, amely mechanikusan tartja a járművet a központi sínen. Mindegyik tengely egy mini forgóvázhoz van rögzítve; ezeken két, dupla karimájú vezetőgörgő kapott helyet, egyik a tengely előtt, a másik a tengely mögött van elhelyezve. A vezetőgörgőket egy hidraulikus szerkezet 750 kilogrammos függőleges erőt kifejtve tartja a vezetősínen. A trolibuszok a beépített dízel segédmotor segítségével bármikor elhagyhatják a felsővezetékes szakaszt, s közúti üzemmódba kapcsolva kormányozhatók is. A járművek a Nancy kötöttpályás vonalának 60%-án közlekednek „vezetett”, 40%-án pedig közúti üzemben, csak felsővezetékkel ellátott szakaszokon. Külön érdekesség, hogy a trolik első és hátsó kerekei, mindkét üzemmódban gyakorlatilag ugyanazon a nyomvonalon haladnak el, azok pályaeltérése nem haladja meg a 20-30 centimétert. Mindez annak köszönhető, hogy a kocsiknak mind a négy tengelye kormányzott, a mellső tengelyt a vezető kormányozza, a másik 3 tengely orientációja a karosszéria irányszögéhez van kötve, s kormányzásuk egy rudazatokon alapuló mechanikus rendszeren keresztül valósul meg.

Az elképzelés – amelyet  a gyártó úgy hirdetett, hogy kiépítése és üzemeltetése olcsóbb mint a villamos-üzemé (ezért is döntött a város a villamosvonal létesítése helyett ezen megoldás mellett) – nem vált be, az elvezetések, a pályaszerkezet nagymértékű elhasználódása, a rendszeresen jelentkező nyomvályúsodás, a gumiabroncsok idő előtti kopása, a korrózió megjelenése a vezető rendszerekben és a járművek alacsony rendelkezésre állása sok problémát és hatalmas plusz költségeket jelent a mai napig. A rendszert a 2000-es évek elején a rendszeres elvezetések („kisiklások”) és az áramütéses esetek miatt egy évre le is állították. Az elvezetéses pályaelhagyások hátterében az állt, illetve áll, hogy a kanyarokban a felépítményre ható centrifugális erő miatt a trolik vezetőgörgői elhagyhatják a vezetősínt, ezért a kocsikra kanyarokban most is 10 km/h sebességkorlátozás van érvényben. Emellett, mivel a jármű súlyának kis része összpontosul ezekre a kerekre, téli útviszonyok között az összefagyott hó és a jég bármikor könyedén leemelheti azokat vezetőpályáról. Korábban az északnyugat-franciaországi Caen városában is ugyanilyen járművek közlekedtek, ott 2017-ben számolták fel a hasonlóan dicstelen véget ért rendszert, amelynek feladatait a 10%-al alacsonyabb kilométerköltséggel üzemeltethető normál villamosvonal vette át. Az utazóközösség általánosságban így vélekedik az utolsó napjait élő üzemről: „Amikor működik, és van elég jármű, akkor elég jónak mondható, ez viszont viszonylag elég ritkán fordul elő.”

A 25 Bombardier 25 darab duplacsuklós Hess lighTram 25 önjáró trolibusz váltja 2024 tavaszán. A helyi 1-es vonalra szánt új trolibuszok a jelenleg használt, 24,5 méter hosszú járművek 135 fős utaskapacitásával szemben 154 személyt szállíthatnak majd, érkezésükig a viszonylatot dízelmotoros buszokkal pótolják majd. A balsikerű TVR-rendszert a korábbi tervek szerint hagyományos villamossal váltották volna ki, ám ezt a városvezetésben bekövetkezett változások után végül egyelőre elvetették, főként költségtakarékossági okokból.

Címlapkép: Florian Fèvre

Címkék