Kitekintő

Tallinn szerint sem áldozott még le a trolibuszok korának

Új korszakot nyitottak az akkumulátoros trolibuszok a sokak által már temetett trolibusz-piac számára, ugyanis egyre több európai város dönt úgy, hogy akkumulátoros villanybuszok beszerzése helyett (vagy mellett) a meglévő felsővezetékes infrastruktúrát kihasználva, azt bővítve vagy teljesen új vonalakat nyitva önjáró trolibuszokat állít forgalomba a kiöregedett trolik, vagy éppen a dízelüzem kiváltására. Az akkumulátoros trolibuszoknak köszönhetően évről évre gyarapodik azon európai városok száma is, ahol több éves vagy évtizedes kihagyás után visszatérnek a trolibuszok a közforgalomba, ilyen például Prága, a svájci  Chaux-de-Fonds, vagy a franciaországi Nancy is. Emellett több olyan várost is találunk kontinensünkön, ahol a troliüzem bővítésével a dízelüzemű flottát váltják le részben, vagy teljes egészében; többek között Luzern, Esslingen, Genf és Genova mellett az észt főváros, Tallinn is önjáró trolikkal zöldítené flottáját.

Az európai trolibusz-piac felélénkülésének egyértelműen az IMC (In-Motion-Charging) technológia, azaz a menet közben akkutöltés lehetősége adott hatalmas lökést, ami egyben forradalmasította is a modern trolibusz fogalmát. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a járművek a kisegítő hajtásnak köszönhetően vontatási akkumulátoraik felsővezetékről történő feltöltése után az infrastruktúrával ellátott zónát elhagyva önjáró, zéró károsanyag-kibocsátású villanybuszként üzemelhessenek, akár 10-20 kilométeres hatótávolságig is. Az önjáró üzemmód további költséges infrastrukturális beruházások nélkül is lehetőséget ad a meglévő felsővezeték-hálózatra alapozva a trolibuszos viszonylatok módosítására, vagy akár teljesen új járatok indítására is.

A felsővezetékes üzem és a beépített akkumulátorkapacitás arányának megfelelő megválasztásával az akkumulátoros trolibusz jelenleg az egyetlen olyan villanyhajtású jármű, ami teljesen ki tud váltani egy hagyományos autóbuszt. Ráadásul a trolibuszok, ha beszerzési költségükről van szó, 10-20%-kal olcsóbbak, mint az akkumulátoros villanybuszok. Emellett további előnyeik közé tartozik, hogy kisebb energiaveszteséggel működnek, épp ezért hatékonyabbak, hosszabb az élettartamuk, ráadásul a kisebb akkumulátorok alkalmazásának köszönhetően nagyobb az utaskapacitásuk, és ezek cseréje is alacsonyabb költségekkel és környezeti terheléssel jár.

Duplacsuklós Solaris Trollino 24 MetroStyle trolibusz tesztüzemben Tallinnban

Tallinn az utóbbi években igencsak elhanyagolta egykor Ikarus típusokat is felvonultató troliüzemét: 2016-ra az egykor 9 vonalból álló hálózatot nagyjából a felére csökkentették, és voltak olyan irányú tervek is, hogy teljesen felszámolják az észt főváros trolibusz-közlekedését. Ám az akkumulátoros trolibuszokkal végzett tesztfutások kedvező tapasztalatainak hatására, valamint azok költséghatékony üzemeltetése okán a városvezetés úgy döntött, a rendszer modernizálása mellett bővíti a jelenleg 4 vonalból álló hálózatot. Tallinn polgármestere szerint az akkumulátoros trolibusz az elektromobilitás szempontjából a leggazdaságosabb megoldás, és amellett, hogy hosszú élettartamú, várostervezési szempontból is számos előnye van.

A tallinni trolibuszvonalak bezárása 2000-ben vette kezdetét, amikor a Vabaduse Väljak és Väike-Õismäe között közlekedő 8-as vonalat megszüntették. 2012-ben bezárták a 2-es vonalat, 2016-ban a 6-os és 7-es viszonylatot, 2017-ben pedig a 9-es vonalon dízelbuszokat állítottak forgalomba.

A tervek szerint a város 40 darab IMC technológiás akkumulátoros trolibusszal élesztené újra a troliüzemet: 22 darab 18 méter hosszú csuklós és 18 darab 12 méteres szóló trolibuszt vásárolna. A járművekbe és az infrastruktúrába történő beruházás teljes költségét 40-50 millió euróra becsülik az elkövetkező 5-6 évben, ebből körülbelül 30 millió eurót fordítanak majd a járművekre, a többit az elöregedett infrastruktúra felújítására szánnák. A belvárosban a felsővezetékeket részben felszámoljak, itt a trolibuszok akkumulátoros üzemben közlekednek majd, a külső nyomvonalakon pedig teljes felsővezeték-felújítást terveznek.

Az új trolibuszok az elkövetkezendő 3-5 évben érkeznének az észt fővárosba, ahol jelenleg 44 darab, 2002 és 2009 között beszerzett Solaris trolibusz közlekedik. A troliprojekt mellett a város akkumulátoros autóbuszok beszerzésével is számol, ezekkel a kisebb utasigényű útvonalakat szolgálnák majd ki.

Címlapkép: Andrzej Otrębski

Címkék