Kitekintő

A Hess trolijaival indul újra a trolibusz-üzem a svájci La Chaux-de-Fonds városában

A svájci üzemeltetők az elmúlt időszakban progresszív flottacsere programba és infrastruktúrabővítésbe kezdtek, aminek elsősorban a hazai Hessnél örülhettek. Winterthur és Zürich mellett a Neuchâtel kantonban szolgáltató TransN is Hess trolibuszai mellett döntött: a közlekedési társaság összesen 30 darab csuklós lightTram 19 DC akkumulátoros trolibuszt vásárol Neuchâtel és a szomszédos  La Chaux-de-Fonds troli-vonalira; utóbbi esetében 10 év után térnek vissza a „csápos” buszok a város utcáira.

A 30 csuklós Hess lighTram trolibusz 2026-ig két részletben érkezik meg a TransN-hez, az elő 18 kocsi már az idén. A flotta első példányát, amely hamarosan megkezdi a forgalomba állításához szükséges tesztfutásait, a Hess AG április 25-én adta át üzemeltetőnek, a fennmaradó 17 járművet pedig 2023 szeptemberéig szállítja le a svájci buszgyártó.

A közel 19 méter hosszú járművek először Neuchâtelben állnak forgalomba, s Svájc utolsó magaspadlós, NAW/Hess/ABB BGT 5-25 trolibuszait váltják majd le 2023 nyarától – a 30 éves kocsikból jelenleg 12 darab van szolgálatban Neuchâtelben. A La Chaux-de-Fondsba szánt példányok várhatóan 2024 első negyedévében jelennek majd meg a városban. A 37 ezer lelket számláló településen költségtakarékossági okokból 2014-ben állították le a trolibusz-üzemet, azóta dízel-, illetve hibridbuszok szolgálják az egykori troli-vonalakat, az infrastruktúrát viszont nem számolták fel. A La Chaux-de-Fonds-i trolibusz-üzem újraindítása kapcsán kialakult politikai vita tavaly ért véget, s jövő év elején, kereken 10 év után térhetnek vissza a trolibuszok a város utcáira. Az áramellátás és felsővezeték rendszert, valamint a trolibuszokat kiszolgáló depóberendezéseket a járművek érkezéséig teljesen felújítják.

A TransN részére szállítandó alumíniumkarosszériás trolibuszok korlátozott mértékű önjárásra is képesek lesznek a beépített 66 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO)  vontatási akkumulátoraik segítségével. Ezek energiaellátását “Dynamic Charging (DC)” töltési megoldás biztosítja, ami a akkumulátorok felsővezetékes szakaszokon való, menet közbeni feltöltését jelenti. Az négyajtós trolibuszok teljes befogadóképessége 140+1 fő, fedélzetükön összesen 42 utasülés és két kerekesszékes-férőhely található. Mozgatásukról a B-tengelyt meghajtó, 270 kW névleges-, és 380 kW csúcsteljesítményű folyadékhűtésű állandómágneses villanymotor gondoskodik majd. A flottát hagyományos visszapillantó tükröket helyettesítő kamerákkal és intelligens holttérfigyelő rendszerrel szállítja a gyártó.

Címkék