Magazin

Előre, végkimerülésig! – Mercedes-Benz eCitaro végkimerítéses teszt

Egy egészen különleges, demonstratív busztesztben való részvételre kaptunk meghívást a Mercedes-Benz és Setra márkák magyarországi vezérképviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft.-től – a feladat nem más volt, mint gyakorlati körülmények között lemérni, milyen messzire jut el a Mercedes-Benz eCitaro legújabb, harmadik generációs NMC akkupakkal szerelt szóló változata az energiatárolók egyszeri feltöltésével. A kísérlethez az ArrivaBus, a Volánbusz, az ITK és az Omnibus Hungária mellett portálunk is delegált tesztpilótát. Egy nap alatt több, mint félezer kilométert tekertünk közösen a német villanybuszba közbenső rátöltés nélkül, de akár még tovább is mehettünk volna, ha bevállalósabbak vagyunk, vagy ha az alkalmi tesztpilóták nagyon odafigyelnek a takarékos vezetési stílusra.

Az Európa-szerte már több, mint ezer példányban eladott Mercedes-Benz eCitaro pillanatnyilag a második legnépszerűbb villanybusz Magyarországon – jelenleg 60 példány koptatja a hazai utakat, ebből 40 a Volánbusz kötelékében, 12 darab Debrecenben, a fennmaradó nyolc kocsi pedig Pécsen -, ám a tavaly megjelent, az Akasol újgenerációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátoraival szerelt legfrissebb kiadásból egyelőre nem közlekednek példányok hazánkban. A 200 Wh/kg-ot bőven meghaladó energiasűrűségű akkumodulok jóvoltából a szóló változat 588 kWh, a csuklós pedig akár 686 kWh villamos energia tárolására képes akkupakkal is felszerelhető. A magunk részéről nemrég Berlinben volt alkalmunk kipróbálni az új variánst egy rövid tesztvezetés keretében – akkor a típus általános viselkedésével ismerkedhettünk meg, a mostani tesztfutás célja viszont egyértelműen az energiafogyasztás gyakorlati lemérése és a határok feszegetése volt.

Az idehaza újdonságot jelentő kísérlethez egy ezüst fényezésű, kétajtós, szóló példány állt a rendelkezésünkre, amelyet a típushoz ma elérhető legnagyobb, 588 kWh összkapacitású (ebből ténylegesen felhasználható energia: 468 kWh) akkupakkal szereltek fel. Tesztbuszunkról tudni kell, hogy eredetileg a Bolloré által gyártott, folyékony elektrolitot nem tartalmazó lítium-polimer (LMP) akkumulátorcsomaggal hagyta el a mannheimi gyárat még 2020-ban, de a Daimler Buses 2023 elején átalakította a járművet a legújabb NMC akkupakk képességeinek gyakorlati demonstrálására. A busz természetesen nem csak végkimerítéses nyúzópróba kedvéért tette tiszteletét hazánkban, előtte ugyanis a próbálgatások szintjén újra életre kapó Zöld Busz Programhoz kapcsolódva országos bemutatókörúton járt, amelynek során Kaposváron, Budapesten, Pakson, Békéscsabán és Hatvanban is kipróbálták utasforgalomban, mielőtt június 16-án trélerre pakolva továbbment volna Lengyelországba, a soron következő tesztek helyszínére. Természetesen a fentebb felsorolt helyszíneken is mérték a futásteljesítményt, az energiafelhasználást és az üzemeltetési körülményekre vonatkozó adatokat, amelyeket a forgalmazó rendelkezésünkre is bocsátott cikkünk megírásához.

A Kaposváron töltött hét nap során a busz összesen 1912 kilométert tett meg, a napi futásteljesítmény 262-281 kilométer között alakult (ebben a napi ún. „rezsimenetek” is benne vannak, vagyis amikor a busz utasok nélkül, a garázsból a forgalomba és vissza közlekedett), ennek során az akkumulátorokban tárolt energiamennyiség 43-64%-a került felhasználásra. A tesztkörút ezt követően Budapesten, a BKV-nál folytatódott, a nyolc napos vendégszereplést 247-263 kilométeres napi futásteljesítmény és 60-68%-os energiafelhasználás jellemezte (egy napot leszámítva, amikor egy kisebb műszaki probléma miatt a busz csak délután tudott kimenni a garázsból). Megemlítendő, hogy itt az átlagos utastelítettség elérte a 60%-ot, szemben a Kaposváron tapasztalt 35%-os csúcsértékkel. Pakson huzamosabb ideig, tíz napon át időzött a busz, az itt mért napi 250-289 kilométeres megtett táv mellé 43-57%-os energiafelhasználás társult (az első három napban közbenső rátöltéssel), meglehetősen ingadozó, 20-70%-os átlagos utasterhelés mellett. Békéscsabán a Volánbusz Zrt. próbálta ki a járművet nyolc napon keresztül, itt 264-303 kilométert tett meg naponta, az akkumulátorokban tárolt energia 47-61%-át felhasználva, az átlagos utastelítettség 50% és 85% között változott. Az utasforgalmi próbák sorát Hatvan zárta, ahol a Horváth Rudolf Intertransport Kft.-nél – amely a közelmúltban a Mercedes-Benz Intouro új generációjából is vásárolt 20 példányt – töltött el öt napot a busz. Az előző helyszínek többségével ellentétben itt napközbeni rátöltésekkel használták a járművet, így az egy nap alatt megtett távolság elérte az 534 kilométert is. Ugyanakkor az elővárosi-helyközi jellegű alkalmazásból adódóan itt a rezsimenetek is lényegesen hosszabbak voltak, akadt olyan nap, amikor az üresjárat a 200 kilométert is megközelítette.

A magyarországi vendégszereplés utolsó felvonásaként következhetett tehát a cikkünk fő témáját jelentő végkimerítéses teszt, amelynek lebonyolításában portálunk képviselői is szerepet vállaltak. A teszt Hatvanból, a Horváth Rudolf Intertransport telephelyéről indult még június 13-án este fél tízkor, 100%-ra feltöltött vontatási akkumulátorokkal. Innen a busz saját lábon tette meg a Budapestig vezető utat, országúton, 70 km/h tempó mellett. A másnapra tervezett egész napos fővárosi cirkáláshoz a kísérletet szervező Omnibus Hungária egy nagy kört leíró tesztútvonalat jelölt ki, amely északon egészen Szentendréig, délen pedig Érdig, illetve Szigetszentmiklósig húzódott. Az út a budai oldalon az Alkotás úton illetve a 7-es és 6-os főutakon, a Duna túlsó oldalán pedig Csepelen, valamint a Hungária körúton át vezetett. A nap folyamán egymást váltották a vezetőülésben a résztvevő közlekedési társaságok – ArrivaBus, Volánbusz, ITK – és az Omnibus Hungária tesztpilótái. Nekünk a legutolsó szakasz jutott, így már az esti órákban, 16%-os töltöttséggel vettük át a járművet az óbudai buszgarázsnál. Az eredetileg tervezett útvonaltól kissé eltérve az Óbuda – Érd – Halásztelek – Kelenföld útvonalon vezettük a buszt, alacsony forgalom mellett, a légkondicionáló használata nélkül, jelképes (öt fős) utasterheléssel, nagyrészt folyamatosan haladva, azaz viszonylag alacsony rekuperációval.

Elkerülendő egy esetleges út szélén maradást, a biztos hazaérés érdekében végül „csak” 6%-ig merítettük az energiatárolókat – ez alá gyári ajánlás szerint egyébként sem javasolt menni -, így az este tíz óra után zárult tesztfutás végén 509,7 kilométert mutatott a még előző éjjel, Hatvanban elindított számláló. Számokra lefordítva, figyelembe véve a közel 80%-os DoD (depth of discharge) értéket, mindez 0,86 kWh/km átlagfogyasztást jelent, ami a kategóriában kifejezetten jónak mondható. Az Omnibus Hungária egyik helyszínen lévő szakembere szerint kíméletesebb vezetés mellett ennél akár jelentősen nagyobb is lehetett volna az elért futásteljesítmény, az viszont így is kiderült, hogy az új NMC 3-as akkupakk a legtöbb gyakorlati forda esetében jó eséllyel elegendő az egész napos zavartalan üzemhez (maga a gyártó egyébként meglehetősen óvatosan csak 280 kilométeres hatósugarat garantál átlagos forgalmi, domborzati és időjárási viszonyok mellett, bár hozzáteszi, hogy ideális körülmények esetén ez az érték messze meghaladja a 300 kilométert is). Az ennél is nagyobb autonómiát igénylő üzemeltetőknek a frissen bemutatott, hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel szerelt eCitaro fuel cell változatokat ajánlja a Mercedes-Benz.

Címkék