Magazin

Első pillantás a leendő pécsi Mercedes-Benz eCitaro flottára

A szerződéskötéskor vállaltaknak megfelelően az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. alkotta konzorcium hamarosan megkezdi a Zöld Busz Program keretében Pécsre érkező nyolcdarabos Mercedes-Benz eCitaro flotta leszállítását. A járművek október végétől folyamatosan készülnek el a Daimler Truck AG mannheimi üzemében, a megrendelő Tüke Busz Zrt. részére történő átadásukra pedig november és december folyamán kerül sor az EvoBus GmbH hazai képviseletének közlése szerint, karácsonyra tehát már a teljes flotta a baranyai megyeszékhelyen lesz. Az autóbuszok nettó 178,5 millió forintos darabonkénti vételáron érkeznek Pécsre, töltésükről Siemens & Konstad 180 kW teljesítményű duplakaros CPC 180 típusú töltőállomások gondoskodnak majd. A flotta első példányai várhatóan még ezen a héten elindulnak Mannheimből Magyarország felé.

A lokálisan zéró emissziós járművek a Tüke Busztól megszokott RAL 6018 kódszámú, hivatalosan sárgászöld flottaszínt kapják, ami kifejezetten jól áll a kocsiknak, és üdítő a szemnek a Volánbusz BKK-kék és a DKV szürke eCitarói után. A Pécsre szállítandó 12 135 mm hosszú buszok nagyvárosi forgalomra ideális 2-2-2 ajtóképlettel rendelkeznek, befelé nyíló bolygóajtókkal. Az ajtók elektropneumatikus működtetésűek, el vannak látva zárásautomatikával, élvédelemmel, mozgásérzékelővel, továbbá mindkét irányban erőkorlátozottak is. Az ajtóknál található beltéri leszállásjelzők álló helyzetben, engedélyezéskor ajtónyitóként is funkcionálnak, ez esetben ha a fotocella egy bizonyos ideig nem érzékel utascserét, az ajtók önműködően záródnak. Az ajtóvezérlő rendszer támogatja a “20 órás” üzemmódot is, ilyenkor a rendszer a hátsó ajtók külső nyitógombjait blokkolja. A kézi működtetésű, 350 kg teherbírású kerekesszékes-rámpát a szokásoknak megfelelően a második ajtónál találjuk. A dupla üvegezésű, zöld tónusú első utasajtókat leszámítva a buszok mindenhol szimpla oldalüvegezést kapnak szürke tónusú színezéssel. Oldalanként két-két ablakfelület lesz nyitható, egész pontosan a felső rész 1/3-ában elhúzható kivitelű.

Ami az utasteret illeti, a 80 fő befogadására alkalmas fedélzeten 27 darab, 2+2 sorban elrendezett Mercedes-Benz City Star Eco utasülést találunk – ez a házon belül gyártott ülőalkalmatosság a csillagos márka más városi modelljeiből is ismerős lehet. A jobb mellső kerékdobra két másfeles, ún. “mutter und kind” ülés került. A gépkocsivezető Grammer Linea MSG 90.6 típusú kartámaszos, kiforgatható és fűthető vezetőülésben foglal helyet, amelyet az alapverzióhoz képest 50 milliméterrel hátrébb helyeztek el, így még több hely áll rendelkezésre a magasabb pilóták számára az amúgy is tágas vezetőtérben. Az utastérben szokás szerint a menetirány szerinti bal oldalon, a második ajtóval szemben került kialakításra az előírt 1+1 főnyi férőhely a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, ezt a padlóburkolatba ágyazott piktogramok is jelzik. A kerekesszékes helyen a háttámla szövettel és kétpontos biztonsági övvel van ellátva. A járműveket elegáns belső anyagválasztás jellemzi, igényes, fahatású PVC padlóburkolattal és szálcsiszolt kapaszkodókkal (csak az ajtón lévő kapaszkodók porszórtak, ezek EvoSteel ezüstök), az utasülések kárpitozása viszont az eCitarók esetében a külső fényezéssel harmonizál. A járművezetőnek fenntartott dupla USB-töltőpontot leszámítva a pécsi kivitel utasteréből kimaradtak a manapság divatos USB-töltőaljzatok, bizonyára a Tüke Busz kevésbé érezte ezek létjogosultságát helyi közlekedésben. A buszok ugyanakkor rendelkeznek WiFi-előkészítéssel, így a későbbiekben az üzemeltető dönthet annak üzembe helyezéséről.

Az utazóközönségnek szánt információk egy 29″-os beltéri TFT monitoron és három külső LED-mátrixos viszonylatjelzőn jelennek meg; ezek a homlokfalon 144×19, jobb oldalon 128×19, a hátfalon pedig 32×19 pixelesek, tehát az első és a jobb oldali egység a járatszám mellett az úti cél kiírására is képes lesz, míg a hátsó csak az előbbit jeleníti meg. A felszereltségben megtaláljuk az utasszámláló berendezést (minden ajtónál) és holttérmentes biztonsági kamerarendszert is, ami egy front- és egy tolatózóna-figyelő kamerával is kiegészül. A külső és belső világítást egyaránt kizárólag LED fényforrások biztosítják.

Az utastér hőmérsékletéért EvoThermatik Plus típusú hőszivattyús, CO2 hűtőközeges klímaberendezés felel. A vezetőtér különálló klímaberendezéssel rendelkezik, hideg időben pedig egy gázolaj-tüzelésű kályha szolgál kiegészítő fűtőberendezésként. A berendezés automatikusan működik, és az előzetesen beállított belső hőmérséklet mellett figyelembe veszi a külső hőmérséklet alakulását, így nem feltétlen törekszik a beállított értékek minden áron való elérésére, inkább egy gazdaságos és hőérzet szempontjából is kedvező különbség fenntartása a célja. A klímaberendezés rendelkezik az akkumulátortöltés közbeni előtemperálás (vagyis az utastér előzetes, indulás előtti lehűtésének vagy felfűtésének) lehetőségével is, amivel értékes hatótáv-kilométereket lehet megtakarítani. A rendszer az utastér előkondicionálása mellett a sűrített levegőt is feltermeli az előre beállított időpontra (ennek kompresszorát az elektromos buszok esetében egy külön villanymotor hajtja, amelynek energiafogyasztása végső soron szintén befolyással bír a hatótávra). A szellőzőberendezésekbe aktív antivirális szűrőket építettek.

A pécsi rendeltetésű példányokba a Volánbusz eCitaróhoz hasonlóan egy 10 modulos vontatási akkumulátorcsomag kerül azzal a különbséggel, hogy ezt már az Akasol második generációs, nagyobb energiasűrűségű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) celláiból állítják össze, azaz itt egy-egy modul már 33 kWh kapacitást biztosít a korábbi 25 kWh-val szemben. A járművekbe így akár 315 kilométer megtételét is lehetővé tévő, 330 kWh összesített akkukapacitás kerül, amelynek a 80%-ával lehet majd ténylegesen gazdálkodni a napi üzem során. Az akkupakk össztömege 2540 kg, ebből hat modul, azaz több mint 1,5 tonna tömeg a tetőre, a klímaberendezés tetőegysége elé került, a fennmaradó négy modul pedig a motortorony alsó részében található. Az akkumodulok 700 V névleges feszültségen működnek, az inverter utáni hálózat feszültsége 400 V. Maga a töltés hagyományos plug-in módszerrel történik majd; a mellső tengely felett a jobb- és a bal oldalon is alakítottak ki járműoldali interfészt, ezek 150 kW töltési teljesítményig, illetve 200 A áramerősségig kommunikációképesek. Az autóbuszokat egyidejűleg csak az egyik töltőcsatlakozón keresztül lehet tölteni.

A 20 000 kg megengedett legnagyobb össztömegű buszok hajtásáról a már jól megszokott, kerékagy-közeli villanymotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE típusú portálhíd gondoskodik. A folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×126 kW, ezek i=22,66 módosítású bolygóműves végáttételen keresztül hajtják meg a hátsó kerekeket, közel 11 000 Nm-re növelve a kerekeknél megjelenő legnagyobb nyomatékot. A mellső futómű szintén a ZF terméke, itt az RL 82 EC típusjelű független felfüggesztésű, 8,2 tonna teherbírású konstrukciót találjuk, a buszoknál szokatlanul széles 315/60 R22,5 méretű, erősített oldalfalú Continental Urban HA3 XL gumiabroncsokkal, amelyek az akkumulátorok miatti nagy mellső tengelyterhelést hivatottak kezelni. Mindkét tengely kanyarstabilizátorral, komfortosabb és megerősített szilentblokkal, valamint keréknyomás-érzékelőkkel ellátott. A buszvezető kényelmét az útfelület egyenetlenségeit kisimító kormánylengés- és rezgéscsillapító funkció növeli. A kocsikba Intelligent Eco Steering nevű elektrohidraulikus szervokormány került, amely a normál hidraulikus kormányberendezésektől eltérően csak igény szerint működik, más szóval akkor, amikor a vezető ténylegesen forgatja a kormánykereket. A járművek végsebességét alapesetben 70 km/h-ban korlátozza az elektronika, de a sebességhatároló funkció bekapcsolásával rendszer 63 km/h-ra mérsékli az elérhető maximális sebességet.

A pécsi eCitarókba beépített aktív vezetéstámogató biztonsági elektronikák sorában megtalálható többek között a Preventive Brake Assist (PBA) nevű, gyalogosokat is felismerő radaros ütközésvédelmi rendszer (vezető figyelmeztetéssel és automatikus fékezés funkcióval), a vészfékasszisztens (hirtelen, nagy erejű fékezés esetén egyből a maximális lassulást hozza ki a járműből), az ASR és az ESP is, utóbbi kikapcsolható. A buszok rendelkeznek támolygás-bólintáscsillapítás (WNR) funkcióval is, ami a nagy tömegű akkupakkok tehetetlenségét, a karosszéria ún. parazita mozgásait hivatott kompenzálni a lengéscsillapítók csillapításának elektronikus szabályzásával. Az autóbuszokat 20 km/h sebesség alatt aktív e-zaj hanggenerátorral is felszerelték, ez segíti a gyalogosokat és a kerékpárosokat az egyébként hangtalanul közeledő járművek időben történő észlelésében. A kocsik az ENSZ-EGB 107. előírásnak megfelelően rendelkeznek automatikus fedélzeti tűzoltórendszerrel is, amelyhez a motortérben és kiegészítő fűtőkészüléknél is telepítettek érzékelőket.

Címkék