Magazin

Tavaly több, mint ezer új autóbusz talált gazdára hazánkban

Az Európai Autógyártók Szövetsége (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles, ACEA) a napokban közzétette legfrissebb, a 2021-es évre vonatkozó jelentését a városi, helyközi és különjárati szektorban újonnan regisztrált, 3,5 tonna feletti össztömegű autóbuszok eladásainak alakulásáról Európában. A beszámolóból kiderül, az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (European Free Trade Association, EFTA) tagországaiban, azaz Izland, Norvégia és Svájc piacán az elmúlt évben összesen 35 797 új autóbusz talált gazdára, ami elhanyagolható, 0,1%-os visszaesést jelent az előző évi 35 835 darabos eladáshoz képest.

Az ACEA természetesen ezen belül Magyarországot is vizsgálta, az eredmények alapján pedig nincs is igazán okunk az ilyenkor szokásos kesergésre. A szervezet statisztikáiból megállapítható, hogy hazánkban tavaly 60,6%-kal nőtt az új autóbuszok piaca, ami az egy évvel korábbi adathoz képest 381 kocsival több, egész pontosan 1010 autóbusz forgalomba állítását jelenti. Ha csak a darabszámokat nézzük, európai összesítésben is elég jól állunk, hiszen mindössze Franciaországot, Lengyelországot, Németországot, Olaszországot és Spanyolországot nem sikerült felülmúlni ezen a téren. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy az imént említett országokban koncentrálódik az Európai Unió, az Egyesült Királyág és az EFTA országok területén közlekedő teljes buszállomány közel 65%-a, így tehát valóban nincs miért szégyenkeznünk a hatodik hely miatt. Annál is inkább, mivel a lengyeleknél, ahol ma Európán belül a legtöbb, közel 125 ezer autóbusz van forgalomban, mindösszesen 1356 új egységet regisztráltak 2021-ben. Ha vigyázó szemünket a szűkebb régiónkra vetjük, akkor hazánk egyértelműen az élen zárta a tavalyi évet, ugyanis a környék bezzegországának számító Ausztriában 887, Csehországban 1006, Romániában 715, Svájcban 646, Szlovákiában pedig 539 új autóbusz kapott rendszámot 2021 folyamán.

A Magyarországon tavaly üzembe helyezett autóbuszok jelentős hányadát az előző évekhez hasonlóan a Volánbusz Zrt. állította forgalomba: a társaság kötelékébe az elmúlt évben összesen 715 autóbusz, ezen belül 204 darab MAN Lion’s City G, 40 darab Mercedes-Benz eCitaro, 55 darab Credobus Inovell, 365 darab Credobus Econell, 50 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE valamint egy BYD villanybusz érkezett. Ez egyúttal azt is jelenti, a teljes hazai 2021-es beszerzésű állomány 70,69%-a az állami busztársasághoz került. Az 1010 újonnan regisztrált járműből a V-Busz Kft. 44 MAN Lion’s City EfficientHybriddel, a Blaguss Agora Hungary 30 Mercedes-Benz Citaróval és 3, a lengyel Mercus-Bus által átépített Mercedes-Benz Sprinter minibusszal, a BKV 32 szóló Mercedes-Benz Conectóval, az Inter Tan-Ker Zrt. pedig – az elérhető adatok alapján – 37 darab ITE Reform 500-assal és további 17 Reform 501-essel, valamint 4 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklóssal vette ki a részét. Az alternatív hajtásmódok terén ugyanakkor továbbra is van behoznivalónk, hiszen a Volánbusznál szolgálatba állt 41 villanybuszt, illetve az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. saját tulajdonú villanybuszát, valamint az Ikarus gyár rendszámot kapott tesztbuszait és a Weekendbus Zrt. által tavaly beszerzett példányt beleszámítva is 50 alatt marad a Magyarországon eladott zéró emissziós autóbuszok száma.

Ami a 2022-es évet illeti, idén akár két évtizedes rekord is megdőlhet, ugyanis önmagában a Volánbusz is több, mint ezer autóbuszt tervez forgalomba állítani az év végéig. A következő évek tekintetében ugyanakkor várhatóan kisebb visszaesés lesz tapasztalható a hazai buszeladások terén, hiszen az állami busztársaság 2023-ban 540, 2024 után pedig évente már „csak” 360 darab helyi, illetve helyközi kivitelű autóbusz beszerzésével számol.

Az újonnan regisztrált autóbuszokról szóló jelentés mellett érdemes foglalkozni az ACEA egy másik, idén januárban kiadott összesítésével is, amely 2020 végéig bezárólag elemzi ugyancsak az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az EFTA országok területén közlekedő egyes gépjármű-kategóriák átlagéletkor-mutatóit. A teljes tanulmány a személyautókra és a teherszállító haszongépjárművekre is kiterjed, értelemszerűen mi most az autóbuszos vonatkozásokra koncentrálunk. Magyarország a 2019-es állapotokhoz hasonlóan 2020-ban is, igaz csak egy kicsivel, de még mindig az uniós átlag alatt teljesített. Az ACEA a hazai forgalomban lévő 16 958 darabos autóbuszpark átlagos életkorát 12,6 évben határozta meg (ez egy évvel korábban 12,4 év volt), ezzel továbbra is a hátsó középmezőnybe tartozunk az unión belül. Említést érdemel – és egyszersmind jól mutatja a koronavírus-járvány turisztikai szektorra gyakorolt negatív hatását is – hogy a turizmus de facto megszűnése miatt 2019-hez képest több, mint 2,5 ezer autóbuszt vontak ki a forgalomból.

Az elemzés szerint olyan országokat előzünk átlagéletkor terén, mint Észtország (13,6), Görögország (19,4), Lengyelország (15,6), Olaszország (14,3), vagy éppen Portugália (14,7). Régiós szinten viszont nem ilyen fényes a helyzet, a térségben Ausztria 4,9, Szlovákia 11,3, Szlovénia 10,1, Svájc pedig 7,9 éves átlagéletkorú autóbusz-állománnyal rendelkezik. Érdekesség, hogy átlagéletkor terén mögöttünk járnak a csehek (14,6 év), a horvátok (13,5 év), valamint a románok (18,1 év) is.

Fotók: Garamvölgyi Gergely

Címkék