Magazin

Vadonatúj Mercedes-Benz flottát állít forgalomba a Blaguss Szombathelyen

A Blaguss Agora Hungary Kft. hétfőn egy sajtótájékoztató keretein belül mutatta be azokat az autóbuszokat, amelyek 2022. január 1-étől állnak forgalomba Szombathely helyi viszonylatain. Az eseményen részt vett a szombathelyi városvezetés részéről dr. Nemény András polgármester és Horváth Soma városüzemeltetésért is felelős alpolgármester, a Blaguss Agora Hungary Kft. képviseletében Szlávik Gábor ügyvezető igazgató, valamint Tóth Gergely, a Blaguss térségi vezetője.

A város közgyűlése még februárban döntött arról, hogy az autóbusszal végzett, helyi menetrend szerinti személyszállítási feladatok biztosítása érdekében 2022. január 1. időponttól kezdődően, 10 éves időtartamra pályázatot ír ki. Az önkormányzat ajánlatkérésére két közlekedési cég, a jelenleg még szolgáltató Volánbusz Zrt. és az osztrák többségi tulajdonú Blaguss Agora Hungary Kft. jelentkezett. Az eljárásban a Volánbusz által benyújtott pályázatot az önkormányzat érvénytelennek nyilvánította, így végül a városi helyi járatok biztosításának jogát a legelőnyösebb ajánlatot benyújtó Blagussnak ítélte oda. A közszolgáltatási szerződést nyár folyamán meg is kötötte a vasi megyeszékhely a Blaguss cégcsoport magyar leányvállalatával.

A szolgáltatást a társaság 33 darab Mercedes-Benz gyártmányú autóbusszal fogja ellátni; a szombathelyi utazók szolgálatába 25 szóló és 5 darab csuklós kivitelű Mercedes-Benz Citaro, valamint 3 darab Mercedes-Benz Sprinter minibusz áll majd – utóbbiak furgonként kezdték pályafutásukat, autóbusszá történő átépítésüket a lengyel Mercus-Bus végezte. A vadonatúj járművek mindegyike klimatizált és alacsonypadlós kialakítású, ezen kívül jegykiadó automatákkal is felszerelik őket. A leendő szombathelyi buszok többsége egyelőre még a társaság soproni telephelyén van, de néhány napon belül a teljes flotta megérkezik a városba.

A buszokat bemutató sajtótájékoztatón többek között elhangzott, hogy elkészült az új, 2022-es menetrendi kiadvány is, amely január elejétől lesz megvásárolható a Tourinform Irodában (Szombathely, Király u. 1.), valamint a Lara Home Shopban (Szombathely, Domus Áruház). A füzet tartalmazza Szombathely helyi autóbuszvonalainak menetrendjét, valamint egy nagyméretű vonalhálózati térképet. A december havi Volánbusz-bérleteket január 5-ig fogadja el a Blaguss a saját járatain.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a Volánbusz Zrt. az alábbi állásfoglalást juttatta el portálunkhoz:

„A Volánbusz szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adott be, és mivel megítélése szerint a kihirdetett eredmény a pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel, a közlekedési társaság Szombathely Önkormányzatával szemben jogszabálysértés tényének megállapítása iránt indított polgári pert a Szombathelyi Járásbíróságon.”

Fotók: Bonyhádi Zoltán | szombathely.hu

Címkék