Magazin

Volánbusz: a társaság szabályos pályázatot nyújtott be Szombathelyen

A Volánbusz vitatja a szombathelyi önkormányzat helyi közlekedési szolgáltatóváltásra vonatkozó döntését, és minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, hogy érvényt szerezzen álláspontjának – közölte weboldalunkal a közlekedési társaság. 

A város közgyűlése még februárban döntött arról, hogy az autóbusszal végzett, helyi menetrend szerinti személyszállítási feladatok biztosítása érdekében 2022. január 1. időponttól kezdődően, 10 éves időtartamra pályázatot ír ki. Az önkormányzat ajánlatkérésére két közlekedési cég, a jelenleg is szolgáltató Volánbusz Zrt. és az osztrák többség tulajdonnal bíró Blaguss Agora Hungary Kft. jelentkezett. Az eljárásban a Volánbusz által benyújtott pályázatot az önkormányzat érvénytelennek nyilvánította, s végül a helyi menetrend szerinti feladatok biztosításának jogát a legelőnyösebb ajánlatot benyújtó pályázónak, a Blaguss Kft.-nek  ítélte oda. A közszolgáltatási szerződést szerdán kötötte meg a város a Blaguss cégcsoport magyar leányvállalatával.

A szombathelyi városvezetés szerint az állami busztársaság ajánlata több ponton nem felelt meg a pályázati felhívásban és a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek (ellentételezés, esetleges plusz költségek, reklámelhelyezés, autóbuszok egységes megjelenése), ezért a feladat odaítélése érdekében lefolytatott eljárása során érvénytelenné nyilvánította azt. A Volánbusz azonban vitatja az eljárás eredményét is meghatározó önkormányzati döntést, s közleménye szerint:

a társaság szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adott be, és mivel megítélése szerint a kihirdetett eredmény a pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel, a rendelkezésére álló jogi eszközökkel kíván érvényt szerezni álláspontjának.

A közlekedési vállalat a jelenleg érvényes és hatályos közszolgáltatási szerződése lejártáig átlátható működés mellett a korábban megszokott, szerződésszerű módon, a szolgáltatás folyamatosságára és az utasok biztonságára vonatkozó követelményeknek továbbra is megfelelve szállítja utasait, és biztosítja Szombathelyen a helyi személyszállítási közszolgáltatást.

Mint írják,

a Volánbusz természetesen a jövőben is számít munkavállalóira, valamennyiük számára stabil, kiszámítható munkahelyet biztosít, hiszen a nagy tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező kollégák megőrzése kiemelten fontos a társaság számára.

A társaság a megyeszékhely helyi közlekedésében 226 ezer járaton 7,6 millió utast szállít évente az önkormányzat által előírt követelményeknek megfelelően. Az elmúlt év novemberében jelentősen fiatalodott a járműállomány, hiszen 7 új, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz állt forgalomba, ami a csuklós járművek 60 százalékának cseréjét jelentette.

Címlapkép: MBI/Garamvölgyi Gergő

 

Címkék