Magazin

Volánbusz: a társaság 2030. december 31-ig szolgáltat Sopronban

Sopronban 2030. december 31-ig a Volánbusz marad az autóbuszos közszolgáltató, miután eredményes pályázatot nyújtott be a helyi közforgalmú, menetrend szerinti buszközlekedés 2021. július 1-jétől történő ellátására. A társaság célja, hogy minél több településen nyújtson biztonságos, megbízható és kényelmes személyszállítási szolgáltatást utasainak – közölte a busztársaság pénteken.

A 2021. június 30-ig érvényben lévő közszolgáltatási szerződés lejárta után is a Volánbusz szállíthatja a helyi utasokat Sopronban. A társaság immár 70 éve látja el az autóbuszos személyszállítási feladatokat az északnyugat-magyarországi városban. A szolgáltatást megrendelő önkormányzat döntése értelmében a 2021. július 1-jétől 2030. december 31-ig tartó időszakra – további 5 év opciós lehetőséggel – a Volánbusz nyerte el a közszolgáltatás biztosításának lehetőségét – erről korábban itt írtunk.

A településhatárokon belüli személyszállítást 38 helyi vonalon 7 csuklós és 19 szóló autóbusz végzi Sopronban. A járműpark Credo BN12 és BN18, valamint Mercedes-Benz Citaro és Conecto típusú buszokból áll, amelyek közül 25 alacsony egy pedig normál padlós kivitelű; a flotta átlagéletkora 13,3 év. A Volánbusz évente csaknem 160 ezer járattal mintegy 13 millió utast szállít a városban, autóbuszai pedig közel 1 millió 200 ezer kilométert tesznek meg.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta:

Társaságunk 69 település helyi közösségi közlekedési szolgáltatójaként arra törekszik, hogy az önkormányzatokkal kialakított kiváló szakmai kapcsolatnak és sokoldalú együttműködésnek köszönhetően olyan menetrendi kínálatot és szolgáltatásokat alakítson ki, amelyek hozzájárulnak az utasszám növekedéséhez, és így a városokat terhelő forgalom csökkentéséhez. A Volánbusz áll a kihívás elé, és a lehető legtöbb, a lejáró közszolgáltatási szerződések miatt kiírt pályázaton tervezi az indulást. Bízunk benne, hogy elnyerjük a pályázatot kiíró települések bizalmát, és az önkormányzatokkal közösen biztosíthatjuk a színvonalas személyszállítást utasainknak. Társaságunk közel százéves múltja bizonyítja, hogy szakértelmünk, elhivatottságunk, most folyó és jövőbeli fejlesztéseink garanciát jelentenek a színvonalas szolgáltatásra.

Az új szerződés keretében a társaság vállalta, hogy legfeljebb 14 év átlagéletkorú, korszerű járműállománnyal és maximum 18 éves, egyedi életkorú buszokkal biztosítja a szolgáltatást a következő közszolgáltatási időszakban. Ennek megfelelőn 2022 végéig 5 darab új, szóló, alacsony padlós, légkondicionált, környezetkímélő, dízelüzemű jármű áll forgalomba a településen, amelyeket 2026 végéig további 5 darab alternatív meghajtású – várhatóan elektromos – autóbusz követ majd. A jegy- és bérletváltási lehetőségeket két helyszínen, valamint további 15 értékesítési ponton biztosítja a társaság, a járműveken pedig az eddigiekhez hasonlóan GPS-alapú elektronikus utastájékoztató rendszer üzemel majd.

Címkék