Magazin

Közel hat évtized után távozik a Volánbusz Hódmezővásárhelyről

Január 1-én közel hat évtized után búcsúzik Hódmezővásárhelytől a Volánbusz, az új esztendő első napjától ugyanis már nem az állami busztársaság lesz a helyi autóbuszjáratok üzemeltetője a Csongrád-Csanád vármegyei városban. A buszos közszolgáltatást a továbbiakban kizárólag a Jovány Busz Kft. fogja ellátni, amely 2021 márciusa óta a Volánbusszal párhuzamosan szolgáltat Hódmezővásárhelyen.

A Volánbusz és annak jogelődei, a 10. sz. AKÖV, a Tisza Volán, majd a DAKK Zrt. a hatvanas évek közepétől kezdve folyamatosan jelen voltak a város közösségi közlekedésében. A szolgáltatást az állami cég négy Ikarus 30-assal kezdte meg két fővonalon, majd a hetvenes években a hálózat bővülésével a helyi flottában az Ikarus 620 és 630-asok, illetve a farmotoros Ikarus 66-osok mellett megjelentek a 600-as típusok csuklósított változatai is. A nyolcvanas évek közepén a megyei busztársaság 39 kilométeren már 13 viszonylatot üzemeltetett Hódmezővásárhelyen, és a vonalhálózat dinamikus fejlődése kitartott egészen a 2000-es évek végéig. A városban már az ezredforduló után alacsonypadlós, légkondicionált Volvo autóbuszokkal utazhattak a helyiek. A kihasználság csökkenése, a többszöri átszervezések és járatritkítások eredményeként viszont 2007 után a helyi vonalhálózat hanyatlásnak indult, idővel megszűnt Hódmezővásárhely korábban nagyvárosi jellegű közlekedése, 2012-től az ipartelepet, az iskolákat és a kórházba járást kiszolgáló helyi közlekedési hálózatot alakított ki a busztársaság és az önkormányzat.

A Volánbusz jelenleg 9 helyi autóbuszvonalat közlekedtet négy darab 2015-ben forgalomba állított, alacsony belepésű Isuzu Citibus midibusszal, évi 231 ezres kilométer-teljesítménnyel. A közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. 2018-ban újította meg közszolgáltatási szerződését, azt követően, hogy a közlekedési vállalat pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra.

Fotó: Fodor Tamás

Az utóbbi bő két évben a hódmezővásárhelyi helyi közlekedédés az országos médiában is viszonylag nagy figyelmet kapott, ugyanis vitás helyzet alakult ki a busztársaság és a városvezetés között, miután az önkormányzat még 2020 végén a Volánbusz érvényben lévő szerződése ellenére új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok 2021 március 1-től történő biztosításával. A Volánbusz az  önkormányzati döntéstől függetlenül továbbra is a 2018-ban pályázat útján elnyert, 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát tartja hatályosnak, és jogi úton igyekszik érvényesíteni igazát, ám a peres eljárások és az azokban érvényesített, 300 millió forintot meghaladó önkormányzati tartozás ellenére a szerződéses időszak utolsó napjáig változatlanul közlekedtette, illetve közlekedteti hódmezővásárhelyi járatait.

Címkék