Magazin

Visszavonta helyi autóbuszos közszolgáltatásának megújítására kiírt pályázatát Hódmezővásárhely

Még az ajánlattételi határidő lejárta előtt visszavonta Hódmezővásárhely önkormányzata a város autóbusszal végzett helyi közszolgáltatásának megújítására március 18-án meghirdetett gyorsított közbeszerzési eljárását. Az ajánlattételi felhívás kiírására azért volt szükség, mert az önkormányzat és a helyi közösségi közlekedést biztosító Jovány Busz Kft. közötti közszolgáltatási szerződés 2024. március 31-én lejárt. A szolgáltatás jövőbeli 2+2 éves ellátására kiírt tender visszavonásának körülményeiről jelenleg még nem lehet tudni részleteket, de vélhetően az egyik induló, a Volánbusz jogorvoslati kérelme is hozzájárult az önkormányzat ezen lépéséhez.

A Volánbusz 2023. december 31-én, közel hat évtized után köszönt el a város helyi közlekedésétől. A társaság az ezt megelőző közel két évben a Jovány Busz Kft.-vel párhuzamosan szolgáltatott Hódmezővásárhelyen. Ezt az országos szinten egyedülálló helyzetet a busztársaság és a városvezetés között kialakult vitás helyzet idézte elő. Az önkormányzat még 2020 végén a Volánbusz érvényben lévő szerződése ellenére új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok 2021. március 1-től történő biztosításával, azonban a Volánbusz az önkormányzati döntéstől függetlenül továbbra is a 2018-ban pályázat útján elnyert, 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát tartotta hatályosnak, így a szerződéses időszak utolsó napjáig változatlanul közlekedtette hódmezővásárhelyi járatait.

A jelenlegi fuvarozó közszolgáltatási szerződése március 31-éig volt hatályos, de mivel a szolgáltatás megújítására kiírt pályázat ajánlattételi határideje április 2-án járt volna le, a Jovány Busz szerződését a tervek szerint május 31-ig hosszabbították volna meg. A város legutóbbi közgyűlésén azonban kiderült, hogy még további két hónapot szavaztak meg a helyi vállalkozásnak, ugyanis a korábbi szolgáltató, a Volánbusz nemcsak hogy indult a város közszolgáltatási pályázatán, hanem annak tartalma miatt március 27-én jogorvoslati kérelemmel is fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A szervezet korábban 32 millió forintra már megbírságolta az önkormányzatot és a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-t a Jovány Busznak 2020 végén odaítélt, a Kúria szerint is a közbeszerzési eljárást jogtalanul mellőző, szabálytalan köszolgáltatási pályázat miatt.

Az állami busztársaság álláspontja szerint a mindössze 14 napos jelentkezési határidő korlátozta a versenyt. Emellett pedig ellentmondásokat is találtak a pályázatban, és a megajánlott buszok 9 500 mm-es maximális hosszának kikötése is versenykorlátozó tényezőként jelent meg; a Jovány Busz használtan beszerzett, jelenleg is a közszolgáltatásban részt vevő, Volkswagen alapokra épült minibuszai éppen megfelelnek a tender követelményeinek, a Volánbusz megajánlott, korábban a városban is szolgált, 9 515 mm hosszú Isuzu Citibus midibuszai viszont már nem fértek bele a megkövetelt hossztartományba. A döntőbizottságnak 60 napja van a Volánbusz jogorvoslati kérelmének vizsgálatára, amit az önkormányzat a jelek szerint már nem várt meg, és még az ajánlatételi határidő lejárta előtt indoklás nélkül visszavonta a pályázatot.

Címlapkép: HódPress

Címkék