Magazin

A kormányhivatal felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működési engedélyét

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szerda este azonnali hatállyal felfüggesztette a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város helyi közösségi közlekedését március 1-től biztosító vállalkozás, a Jovány Busz Kft. működési engedélyét – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata. A közszolgáltatás mindazonáltal továbbra is biztosított a városban, hiszen a Volánbusz Zrt. változatlanul ellátja a helyi járatok üzemeltetésének feladatait. 

A közlemény szerint a kormányhivatal a Jovány Busz Kft. SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú minibuszainak (mindkettő VDL Jonckheere ProCity típus) honosítási eljárása során nem látta el azokat „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen – a kérelem hiányában – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság. A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell.

A kormányhivatal Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást. A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal személyszállítási szolgáltatást végeznek. A kormányhivatal a szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t. A bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, amelyek nem rendelkeznek a szükséges engedéllyel. Kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött. A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a kormányhivatal az újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működési engedélyét.

A kormányhivatal közleményében kihangsúlyozta,  hogy eddig is és a jövőben is megszüntet minden olyan tevékenységet, ami az állampolgárok biztonságát, egészségét veszélyeztetheti.

Érdekesség, a Volánbusz jelenleg annak ellenére biztosítja a helyi járatokat Hódmezővásárhelyen, hogy a városvezetés nem tartott igényt az állami busztársaság szolgáltatására. A Volánbusz korábban arról tájékoztatta portálunkat, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-étől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mivel a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.

A délutáni órákban a város önkormányzata még cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a Jovány Busz Kft. autóbuszai nem rendelkeznek közforgalmú személyszállítási engedéllyel. Ezen állítás bizonyítására a polgármesteri hivatal a saját közösségi oldalán publikált bejegyzésben fotókat is mellékelt a városban szolgálatot teljesítő járművek forgalmi engedélyeinek hátlapjáról.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal sajtóosztálya az önkormányzat Facebook bejegyzésével kapcsolatban is közleményt adott ki, amely szerint a bejegyzés és annak illusztrálására szolgáló képek azt a hamis látszatot keltették, hogy a Jovány Busz Kft. által a hódmezővásárhelyi menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatáshoz használt valamennyi autóbusz rendelkezik „közforgalmú személyszállításra alkalmas” hatósági engedéllyel.

Ezzel szemben a valós tény az, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági feladat- és hatáskörben eljáró hatóságként a 2021. február 17. napján kelt CS/TKO/00500-1/2021. iktatószámú és a CS/TKO/00501-1/2021. iktatószámú módosító határozataival az SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszok műszaki adatlapjainak záradékait akként módosította, hogy abból a korábban hatósági tévedésből felvezetett „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzést törölte. Továbbá valótlan tény az is, hogy „a hatósági tévedés miatti visszavonás határozata március 16-án lép hatályba”. Ezzel szemben a valós tény az, hogy a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéseket törlő döntések a közléssel véglegesek és végrehajthatók. E két döntést a Jovány Busz Kft. képviselője 2021. február 19. napján átvette, tehát ezzel a nappal a döntések véglegessé váltak.

A közlemény kiemeli, hogy az SLU-761 és SLU-762 forgalmi rendszámú autóbuszokkal menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás nem végezhető az erre irányuló engedély hiányában. Megjegyzik, hogy a fényképeken szereplő forgalmi engedélyeken feltüntetett bejegyzések a hatóság téves döntései alapján kerültek bejegyzésre, amelyeket azóta a hatóság hivatalból módosított, akként, hogy törölni rendelte „közforgalmú személyszállításra alkalmas” záradékot. Hozzáteszik, hogy a forgalmi engedélyekre tévesen felvezetett záradékok törléséről a Jovány Busz Kft.-nek kellene gondoskodnia, de ennek a mai napig nem tett eleget.

A történtekkel kapcsolatban a város önkormányzata is közleményt tett közzé Facebook-oldalán. Mint írják, a jogászok szerint a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal törvénysértő lépések sorával vette el az ingyenes közösségi közlekedést a vásárhelyiektől. A kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft működési engedélyét, korábban általuk már engedélyezett járművek engedélyének visszavonásával.

Álláspontjuk szerint politikai ellehetetlenítésre utal, hogy a Jovány Busz Kft. 18.47-kor kapta meg elektronikusan az egyébként csak 16 óráig dolgozó Hivatal 10 oldalas határozatát, ami a helyi kormánypárti hírportálon 18.53-kor már komplett cikk formájában meg is jelent. Mivel a kormányhivatal közleményében az önkormányzat jogászai által beazonosított számos jogsértő megállapítás szerepel, ezért jogvédelmet kérnek és több eljárást is indítanak, hogy mielőbb újra elinduljon az ingyenes közösségi közlekedés a városban. A polgármesteri hivatal közleményében kiemeli, nem fogadják el a kormányzati ellehetetlenítést, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarországon a 21. században ilyen ne fordulhasson elő.

Címlapkép: hodpress.hu

Címkék