Hódmezővásárhely: a Volánbusz hiányos ajánlatkérést kapott az önkormányzattól

Amint az az országos médiából már ismert, 2021. március 1-jétől a helyi lakosoknak díjmentessé válik a városi közösségi közlekedés igénybevétele Hódmezővásárhelyen. A szolgáltatás március 1-től történő ellátására az önkormányzat korábban pályázatot hirdetett, amelyet egy helyi vállalkozó nyert el. A megyei jogú város helyi közösségi közlekedését jelenleg a Volánbusz Zrt. biztosítja, viszont a hatályos, 2023-ban lejáró közszolgáltatási szerződést már felbontotta a társasággal a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

A hódmezővásárhelyi helyi autóbuszjáratok üzemeltetési jogát a Volánbusz Zrt. (egyik) jogelődje, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (DAKK) még egy 2018-ban lefolytatott pályázati eljárás során nyerte el egyedüli ajánlattevőként, négy évre, 2019. január 1-től 2023. december 31-ig. Az új buszközlekedési koncepcióval ezt a közszolgáltatási szerződést bontotta fel Hódmezővásárhely, majd hirdetett új pályázatot a feladat ellátására.

A Volánbusz 2019-ben 21 302 járatot indított Hódmezővásárhelyen, autóbuszai 31 ezer menetrendi kilométert teljesítettek a városban. Ugyanebben az évben közlekedési bevétele 123 millió forint volt, melyből az önkormányzati költséghozzájárulás és a normatív támogatás összesen 52,5 millió forintot tett ki.

A társaság Hódmezővásárhelyen jelenleg 4 darab, 2015 decemberében újonnan beszerzett, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású Isuzu Citibus, valamint 2 darab Euro 5-ös minősítésű Credo EN 12 típusú autóbusszal biztosítja a szolgáltatást; ezen járművek átlagéletkora nem éri el a 7 évet sem.

Hódmezővásárhely közösségi közlekedésének átalakítása már többször napirendre került az évek során, de érdemi lépéseket az önkormányzat egészen 2020 novemberéig nem tett a helyi járatok „megreformálása” érdekében. Ekkor mutatták be az új buszközlekedési koncepciót egy (kabaréba illő) online közmeghallgatás keretében. A teljesen átalakított terveket viszont nem az önkormányzat, hanem egy helyi vállalkozó, a későbbi tendernyertes dolgozta ki és ismertette a fórumon, aki állítása szerint alaposan körüljárta a jelenlegi helyi közlekedési szokásokat, számolta az utasokat, és figyelte milyen időpontokban, mely viszonylatokon használják többen a járatokat. Az önkormányzat szerint a tervezet kialakítását egy széleskörű egyeztetés előzte meg, de úgy tudjuk, hogy sem közvéleménykutatás, sem igényfelmérés, sem pedig hatástanulmány nem készült a témában.

A város személyszállítási közszolgáltatásának két éves ellátásáról szóló pályázat ezt követően került kiírásra, ám ennek részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az eljárásban az ajánlattevők a későbbi tendergyőztes által kidolgozott és novemberben ismertetett koncepcióra nyújthattak be ajánlatot. Az önkormányzat hat piaci szereplőt keresett meg és kért fel ajánlattételre. A jelenlegi szolgáltató, a Volánbusz mellett a Balázs-Trans Kft.-t, a Inter Tan-Ker City Kft.-t, a VT- Arriva Kft.-t, a Jovány Busz Kft.-t és a VIP Travel Kft.-t., végül azonban csak az utóbbi két cég indult az eljárásban.

A tendert a mintegy 90 millió forintos ajánlatot benyújtó Jovány Busz Kft. nyerte a napokban. Értesüléseink szerint a cég négy darab, Lengyelországból használtan behozott, Euro 5-ös emissziós normát teljesítő, Volkswagen 2,5 TDi BPC 174 lóerős motorral szerelt VDL Jonchheere ProCity midibusszal végzi majd a szolgáltatást – a 2007-2008-as évjáratú buszok a belga De Lijn közlekedési vállalatnál kezdték meg pályafutásukat, majd a kiszolgált járművek selejtezésük után 2016 környékén Lengyelországba kerültek, ahol kisebb vállalkozásoknál további három évig közlekedtek.

Megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. közölte, hogy Hódmezővásárhely önkormányzatának személyszállítási közszolgáltatásra vonatkozó ajánlatkérésére az állami busztársaság nem nyújtott be ajánlatot, mivel az ajánlatkérés nem tartalmazta a közszolgáltatással kapcsolatos fontos részleteket. A pénzügyi elszámolással és a szerződéses feltételekkel kapcsolatos lényegi információk hiánya olyan kockázatot jelentett, mely kizárta a megfelelő ajánlat elkészítésének lehetőségét. Emellett hozzátették, hogy a társaság döntését nem befolyásolta Hódmezővásárhely új buszközlekedési koncepciója. A vállalatnál rákérdeztünk a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak a Volánbusz felé fennálló tartozásaira is. Ezzel kapcsolatban egyelőre annyit közöltek, hogy folyamatban vannak az elmúlt évek tartozásainak összegére és ezek rendezésére vonatkozó egyeztetések a városvezetéssel.

Címkék