Magazin

Ikarus villanybuszt tesztelnek a Weekendbus járatain

Október 8-ától egy tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e (korábban CityPioneer) villanybuszt próbál ki utasforgalomban a csömöri régió helyközi buszjáratait, valamint a péceli helyi járatot üzemeltető Weekendbus Zrt., amely a jövőben tevékenyen kivenné a részét az elektromobilitás hazai elterjesztéséből. A tesztfutás jóval több egy egyszerű bemutatkozó látogatásnál, mivel értesüléseink szerint egy küszöbön álló járműbeszerzés előfutárát köszönthetjük a hazai gyártású demóbuszban.

A demóbusz már hajnalban szolgálatba állt Csömörön

A Weekendbus komoly átalakulásra készül, a társaság a közeljövőben nagy lépést szeretne tenni a fenntartható mobilitás felé környezetbarát, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású járművek üzemeltetésével. A székesfehérvári Ikarus gyár által delegált, SVZ-947 forgalmi rendszámmal közlekedő fehér fényezésű tesztbusz, amely már nem lesz ismeretlen az utazóközönség számára – három hete a BKK és az ArrivaBus közös tesztprogramjának keretében is lehetett utazni vele, azóta pedig Pécsen is megfordult -, a Weekendbusnál várhatóan körülbelül két hetet tölt majd. A próbafutás célja ezúttal is a típussal és általában véve az elektromos autóbuszok üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatszerzés, amire a Weekendbus esetében már rövid távon szükség lehet:

a tervek szerint ugyanis a cég a közeljövőben akár több példányt is beszerezne az Ikarus villanybuszából, amelyek folyamatosan érkeznének majd az év végéig.

Ezzel a Weekendbus lehetne az első hazai magánüzemeltető, amely tisztán elektromos hajtású autóbuszokat állít forgalomba, javítva ezzel a levegőminőséget és csökkentve a zajterhelést a társaság által kiszolgált útvonalakon és környékükön, valamint szintén az első nem állami vagy önkormányzati tulajdonú közlekedési társaság, amely bizalmat szavazna a kínai gyökerekkel bíró magyar gyártású villanybusznak. Amennyiben az üzlet létrejön, országosan ez lehet az Ikarus második megrendelése Kaposvár után, ahol szeptemberben két darab 120e szállításának jogát nyerte el a székesfehérvári gyártó.

A reggeli napfényben sütkérezve, immár az Örs vezér terén

Az előzetes tesztidőszak alatt a normál díjszabás szerint közlekedő busszal főként a 419-es jelzésű helyközi viszonylaton, azaz Budapest, Örs vezér tere M+H és Csömör, Laky park között lehet majd utazni – ezt az összeköttetést a jövőben nagyrészt elektromos buszokkal biztosítaná a társaság – , de valószínű, hogy alkalmi jelleggel a Weekendbus által üzemeltetett más járatokon, például a Csömör-Pécel vonalon is kipróbálják majd.

A tesztbusz energiaellátásának biztosítására a szolgáltató telephelyén egy CCS rendszerű plug-in töltőállás került telepítésre, amely 120 kW teljesítménnyel képes tölteni a jármű lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorait. A későbbi, már kimondottan a Weekendbus számára készült példányok érkezésével ezt további töltőoszlopok kiépítése követheti majd az év hátralévő részében.

Címkék