Magazin

Átadták a Volánbusz első fővárosi rendeltetésű MAN gázbuszait

Szegedi társaik után, igaz némi csúszással, de a fővárosban is forgalomba állnak a Volánbusz vadonatúj MAN Lion’s City 12 G autóbuszai. A budapesti agglomerációba érkező 75 darabos gázüzemű flotta egy, a társaság által még 2022 folyamán beszerzett nagyobb, 164 darabos kontingens részét képezi. A „kék buszos” budapesti vonalakon forgalomba álló járművekkel a II. és a XII. kerületben, valamint az észak-budai agglomerációban találkozhatnak majd az utasok. 

A nettó 6,9 milliárd forintért, 100%-ban kormányzati támogatásból beszerzett 75 környezetbarát jármű az eredeti tervek szerint már 2022 nyarától biztosított volna korszerűbb utazási körülményeket a térség lakói számára, ám az energiaválság keresztülhúzta a Volánbusz számításait, így csak most kerülhet sor a buszok forgalomba helyezésére, amit a Volánbusz szerdán egy sajtónyilvános eseményen jelentett be a Népliget autóbusz-állomáson. Hat autóbusz már holnaptól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében. A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőinfrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik majd be a Volánbusz által üzemeltetett budai agglomerációs vonalak közlekedésbe Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében. Az autóbuszok töltési infrastruktúráját a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a Budafoki úton építi ki, elkészültéig a töltés a Bécsi úton található közforgalmú CNG-kúton történik.

22 db

A fejlesztéssel a térség 171 darabos állományának 44%-a újul meg, átlagéletkora 5,98 évről 2,2 évre csökken. A 115 darabos szóló kivitelű flotta teljes egészében alternatív meghajtású lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral. Az 56 darabos csuklós állomány több mint fele is csupán 2 éves Mercedes-Benz Conecto G járművekből áll.

22 db

A környezetbarát járművek, melyek károsanyag-kibocsátása töredéke a dízelüzemű társaiknak, hathengeres, 9,5 liter lökettérfogatú, 320 lóerős (235 kW) MAN E1856 LOH gázmotorral szerelték. Az erőforrás károsanyag-kibocsátási értékei a hajtásmódnak és a kipufogógáz-utánkezelésnek köszönhetően az Euro 6e emissziós szabvány határértékei alatt teljesítenek. A kocsik akadálymentes kialakításúak, háromajtós, 2-2-2 ajtóelrendezéssel érkeztek, fedélzetükön 27 ülő- és 78 állóhely és 1-1 kerekesszékes- és babakocsis férőhely áll az utazóközönség rendelkezésére. Az utasok kényelmét minden üléspárnál USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és egy öt kamerából álló, egy front- és egy tolatózóna-figyelő kamerával is kiegészített holttérmentes biztonsági kamerarendszer üzemel. Az aktív biztonsági elektronikákból az ABS, az ASR és az ESP mellett vészfékasszisztenst (BAS) és elektropneumatikus fékerőszabályzót (EBS) találunk a felszereltségben.

22 db

A tüzelőanyag tárolásáról a járművek tetejére szerelt CNG-tartályegység gondoskodik, ami 50 jármű esetében három darab, 1014 (3× 338) liter össztérfogatú, Type 4-es kompozit palackból áll, 25 kocsiba viszont – a várhatóan nagyobb napi futásteljesítmény miatt – egy negyedik tartály is elhelyezésre került, 1352 literre növelve így ezen buszoknál a gáztároló-kapacitást – a három tartályos változatnál 143, négy tartályosnál pedig 190 kg sűrített földgáz tárolható. Az autóbuszok tartálymérettől függően legfeljebb 20 perc alatt megtankolhatók, a kisebb tartályegység akár 400, a nagyobb akár 500 kilométer megtételére is alkalmassá teheti a kocsikat egyetlen feltöltéssel.  (A buszok további műszaki paramétereit korábban részletesen ebben az írásunkban szedtük össze.)

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az átadó ünnepségen hangsúlyozta:

22 db

A fentartható közúti közlekedés a közösségi közlekedéssel biztosítható, különösen most, a szélsőséges energiapiaci változások korában. A közösségi közlekedés megújítása folyamatos: nem csak a szolgáltatások fejlesztésével – mint például a vármegyebérlet bevezetése –, hanem a járműállomány fiatalításával és zöldítésével is. Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a tiszta és energiahatékony járműbeszerzések ösztönzésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti társaságunkat, hogy minél több alternatív, elsősorban elektromos és CNG meghajtású járművet állítson forgalomba. Hamarosan 48 elektromos autóbusz is érkezik öt nagyvárosba a Zöld Busz Program támogatásával, így 5900 darabos járműállományunk 5,3 százalékát különösen környezetkímélő, alternatív hajtású autóbusz alkotja majd.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2115 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 185 járműre – 50 Volvo 8900, 40 Mercedes-Benz Intoro M, 48 BYD eBus és 47 Credobus Econell 18 Next autóbuszra – rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

22 db

Budapest új agglomerációs buszainak egyike tiszteletét tette az egykori ikonikus épület előtt is egy próbaút keretében.

A Volánbusz 2014 óta kezdetben a Budapesti Közlekedési Központ alvállalkozójaként, majd 2016 novemberétől a közlekedésért felelős minisztérium megrendelése alapján végzi az agglomerációban közlekedő járatok üzemeltetését a BKK forgalomirányításával Pécel, Gyál, Szigetszentmiklós, Diósd, Budaörs, Törökbálint, Budakeszi, Solymár és Nagykovácsi térségében, valamint a nappal HÉV-járatok által kiszolgált Szentendre és Gödöllő éjszakai ellátásában. A társaság 450 autóbusz-vezetővel, 61 vonalon biztosítja a szolgáltatást, évente 868 ezer járaton mintegy 13,8 millió utast szállítva.

22 db

Az eseményen a felszólalók között volt Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára is, aki beszédében kiemelte, hogy a budai agglomerációban az elmúlt években a népesség robbanásszerűen megemelkedett, ami közlekedési kihívások elé állítja a térséget. Ezzel kapcsolatosan tárgyalásokat folytat a térség polgármestereivel, illetve a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériummal is. Céljuk, célja, hogy megtalálják a módját annak, hogy miként lehet a térség népességszám növekedést akadályozni, csökkenteni, megállítani úgy, hogy a már ott élők a lehető legjobb életfeltételek mellett tudják tölteni mindennapjaikat. A megnövekedett népességszám ugyanis megnövekedett autóforgalmat és ezzel összefüggésben lassú közlekedést eredményez a térségben. Közlekedésfejlesztés tekintetében elmondta, hogy a térségben kettő beruházás van folyamatban: a pátyi autópálya lehajtó és a pátyi nyugati elkerülő út építése, mely a tervek szerint az idei év végére elkészül, illetve a budakeszi úti autóbuszsáv építése. Utóbbi elmondása szerint jelenleg tervezési, illetve engedélyezési szakaszban van, mely folyamatok az idei évben le fognak zárulni. A kivitelezés ezen folyamatok lezárulta után kezdődhet meg.

Címkék