Magazin

Buszsávval csökkentenék Budakeszi és a Budakeszi út terhelését

Közbeszerzési eljárást indított a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Budakeszi úti, illetve Budakeszin belüli utak buszsávjának tervezésére – írta Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója a Facebookon.

Mint írja, Budakeszi és a Zsámbéki-medence települései számára a súlyos közlekedési problémáik megoldásának ma egyetlen belátható időn belül reális útja az autóbuszok előnyben részesítése. Vitézy Dávid bejegyzésében kiemeli, hogy

a kormány és a Budapest Fejlesztési Központ mindenhol, ahol csak lehetséges, a kötöttpályás közösségi közlekedési megoldásokat pártolja, de Budakeszi felé rövid távon nem lesz alternatívája a buszsávok építésének, már csak a domborzati viszonyok miatt sem.

Jelenleg a fővárosban mindössze a Budakeszi út egy-egy rövidebb, belső szakaszán van buszsáv mindkét irányban, de a torlódások nem csak itt, hanem az agglomerációs szakaszon is jellemzőek, mindennaposak. Mivel az útvonal sok zöldterületet érint, különösen Budakeszi belvárosában pedig érzékeny, sűrűn lakott részeken halad át, az előzetes vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy nem egybefüggő buszsáv a megoldás, hanem több rövidebb buszsáv, amelyeken dugó idején a buszok megelőzik a kocsisort. A csomópontokban intelligens jelzőlámpák irányítanák a forgalmat a buszokat előre engedve.

A tervezett buszsávok és az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) eszközeivel szabályozandó csomópontok elhelyezkedése

A projektben P+R és B+R parkolók is létesülnének, hogy Budakeszi távolabb eső részeiből, illetve a környező településekről is meg lehessen közelíteni az autóbuszokat. Ezek végállomását a városból Pátyra, illetve Telkire kivezető utak mellé lenne célszerű telepíteni a P+R szolgáltatással együtt. Ugyanakkor cél az is, hogy forgalomtechnikai beavatkozások a környező településekről inkább az M1-es autópálya felé irányítsák az autókat a Budakeszi út helyett, ahonnan ez reális alternatíva. Vitézy szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy hatékonyan csökkentené-e Budakeszi forgalmi terhelését egy olyan elkerülőút, amely a Telki, illetve Páty felől jövő utakat kötné össze a Budaörs felé haladó úttal (de nem kínálva menekülőutat a Budakeszi út felé, ezáltal megnövelve a Budapestre zúduló autóforgalmat). A pályázók feladata lesz a tanulmányok, vizsgálatok elvégzése után a buszsávok megépítéséhez szükséges tervek teljes körű elkészítése is.

A cél az, hogy a felgyorsított buszokra a most még gépkocsival járók minél nagyobb része váltson át. A mindennapos dugók Budakeszin nemcsak a városban élők, hanem a Pátyon, Perbálon, Zsámbékon, Telkiben és Budajenőn lakók életét is megkeserítik, de Budapestre is kihatnak. A kormány szűk két hónapja megjelent határozata szerint olyan megoldást kell a BFK-nak előkészítenie, amely már a Budakeszire a Zsámbéki-medence felőli bevezető útszakaszoktól kezdve rendszerszinten előnyben részesíti a buszközlekedést minden torlódó útszakaszon. Erre a határozatra alapozva jelent meg hétfőn az európai uniós nyílt közbeszerzési felhívás.

Csak a szokásos: reggeli életkép Budakesziről napjainkban

A térséget kiszolgáló autóbuszjáratok munkanapokon a reggeli csúcsórában átlagosan 1,5 percenként közlekednek, csúcsidőben óránként kb. kétezer utast visznek át Budakeszi és Budapest határán, mintegy 2600 férőhelyet kínálva. A járatkövetés rendkívül sűrű, a Volánbusz által a BKK megrendelésére üzemeltetett agglomerációs viszonylatokon (22, 22A és 222) a buszok csúcsidőszakban 2-3 percenként közlekednek, ezen kívül 5 percenként követik egymást a Volánbusz elővárosi járatai is (781-795-ös számmezőbe tartozó helyközi autóbusz-járatok). A városhatáron ugyanakkor óránként 1000-1200 gépkocsi halad át, átlagosan kb. 1500 utassal, a közlekedési módok közötti arány tehát kb. 40-60% a közösségi közlekedés javára – ehhez képest a buszok ma mégis a dugóba kényszerülnek az autók között, emiatt menetidejük a csúcsidőben gyakran 20-30 perccel hosszabb a csúcsidőn kívülinél. A gépjárműforgalom az elmúlt évtizedben kritikus szintre emelkedett a környéken, ezért halaszthatatlan a probléma kezelése.

A beruházás teljes körű előkészítését Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára felügyelete mellett az érintett önkormányzatok, a Volánbusz és a BKK bevonásával a Budapest Fejlesztési Központ irányítja.

Fotók: Vitézy Dávid

Címkék