Magazin

Döntött a kormány, egy társaságba szervezik a regionális közlekedési központokat

Megszületett a döntés: 2019. június 20-i dátummal aláírásra került az a részvényesi határozat, amely rendelkezik a hat regionális közlekedési központ és a Volánbusz egyesüléséről. Az egyesülés módja beolvadás, a korábbi állami busztársaságok a jövőben egységesen a Volánbusz zászlaja alatt folytatják működésüket. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter – a Magyar Államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként – a tulajdonosi határozatban Dávid Ilonát, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatóját hatalmazta fel többek között a beolvadás bejegyzése iránti cégbírósági eljárás lefolytatására. A beolvadás időpontja a döntést követő 90 napnál korábbi nem lehet, így a tényleges egyesülés a korábban már elhangzott időponttól, október 1-jétől várható.

 

A huszonnégy, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból szerveződött hét regionális közlekedési központ 2015. január 1-jén kezdte meg működését

 

Tiszavirág életű KK-k

Az egykor 24 tagú, ebben a formában 1984 óta működő Volán társaságcsoport strukturális átalakításáról még 2012-ben döntött először a kormány. Az összevonásokat akkor is a költséghatékonyabbá váló működéssel, a szolgáltatási színvonal emelésével, valamint az időközben 2020 végére halasztott, de eredetileg 2017-re tervezett piacnyitásra való intenzív felkészüléssel indokolták. Ennek jegyében 2015-ben jött létre a korábbi, jórészt megyei hatáskörű Volán társaságok helyett a most jogutódlással megszűnő, hét összevont régiós társaság. A hétszereplős felállás mindössze alig több, mint négy évig működött.

Bártfai-Mager Andrea ez év február 26-án részvényesi határozatban kérte fel a Volánbusz Zrt. menedzsmentjét, hogy az egységes közszolgáltatás elérése, valamint a küszöbön álló piacliberalizációra való felkészülés érdekében, június végéig vizsgálja meg a társaságok jogi és gazdasági egyesülésének lehetőségét és gazdaságosságát, valamint dolgozzon ki egy működési koncepciót. A tulajdonosi jogkörgyakorló ezen keretszabályok ismeretében, valamint egy felkért független tanácsadó hatástanulmánya alapján hozta meg a döntését a napokban. Így hamarosan megkezdődhet a közlekedési központok, valamint a Volánbusz egyetlen nagy állami cégbe való integrálása, ezzel hazánk egyik legnagyobb állami tulajdonú cégóriása jön létre. Az összevonás a közlekedési központok bevonásával és együttműködésével fog lezajlani a majdani jogutód, a Volánbusz Zrt. irányítása alatt.

A közlekedés irányítását három centralizált központra fogják felosztani, egy központi (Budapest és agglomerációja), egy Kelet-magyarországi és egy Nyugat-magyarországi régióra, melyek operatív és koordinatív tevékenységet fognak végezni, hatáskörük elsősorban a helyi (megyei) szintekre terjed majd ki.  A jogutód társaság az egybeolvadás után körülbelül húszezer főnyi munkavállaló foglalkoztatását tervezi, ami nem leépítést, hanem növekedést jelent a mostani létszámhoz képest. Ennek első lépése a korábban kiszervezett munkafolyamatok visszaszervezése. Az átalakulás várhatóan nem érinti majd a termelésirányítás alsó szintjét és az ott dolgozókat, mivel a munkáltató nem kíván a megítélése alapján is jól működő szinten változtatást eszközölni. A jelenleg működő műszaki és személyforgalmi üzemek száma nem fog csökkenni.

Címlapkép: Földházi Árpád

Címkék